کنعانی در نشست خبری مطرح کرد؛
موعد ۲۸ شهریور ماه برای خلع سلاح گروههای تروریستی در خاک عراق تمدید نخواهد شد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: توافقی بین ایران و دولت عراق شکل گرفت که براساس آن دولت عراق متعهد شد تا پایان شهریور ۲۸ شهریور جاری براساس تفاهم و توافق اولا گروههای تروریستی مسلح تجزیهطلب در خاک عراق و اقلیم کردستان را خلع سلاح کند و دوما پادگانهای نظامی که در آنجا ایجاد کردهاند، خالی و این پادگانها را تخلیه کند، این موعد همانطور که مقامات ذیربط ایران اعلام کردند به هیچ وجه تمدید نخواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر و هفته دولت، گفت: همواره تلاش دولتها این بوده که مشی این دو شهید را سرلوحه خدمت خود قرار دهند. لازم میدانیم مشی شهیدان والامقام را سرلوحه کار، تلاش و پویایی و خدمترسانی به ملت قرار دهیم.
وی ادامه داد: امروز با عنوان روز مبارزه با تروریسم نامگذاری شده است شاید کمترین نظام سیاسی در دنیا باشد که این تعداد از دولتمردان آن کشور و مردم و شهروندان آن قربانی تروریسم کور و سیاه شده باشند. ملت ایران هم در مبارزه علیه تروریسم پرچمدار و در خط مقدم مبارزه قرار دارد و از بزرگترین قربانیان مبارزه با تروریسم به شمار میرود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در رابطه با انتشار برخی خبرها مبنی بر توافق ایران و منطقه کردستان عراق درباره خارج کردن تروریستها از منطقه اظهار داشت: توافقی بین ایران و دولت عراق شکل گرفت که براساس آن دولت عراق متعهد شد تا پایان شهریور ۲۸ شهریور جاری براساس تفاهم و توافق اولا گروههای تروریستی مسلح تجزیهطلب در خاک عراق و اقلیم کردستان را خلع سلاح کند و دوما پادگانهای نظامی که در آنجا ایجاد کردهاند، خالی و این پادگانها را تخلیه کند و به اردوگاههایی که دولت عراق در نظر گرفته آنها را منتقل کند.
کنعانی افزود: براساس اطلاعات ما دولت عراق مفاد این تفاهم را برای اجرا به مقامات اقلیم کردستان ابلاغ کرده است و منتظریم این توافق اجرایی شود. موعد ۲۸ شهریور ماه همانطور که مقامات ذیربط ایران اعلام کردند به هیچ وجه تمدید نخواهد شد. مقامات اقلیم کردستان به دیدگاههای ما اشراف دارند و در گفتوگوهای مختلف این موضوع به مقامات عراق و اقلیم منتقل شده است. نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در عراق از دیدگاههای ایران اطلاع دارد. نماینده کمیسیاری عالی پناهندگان هم در جریان دیدگاههای ایران است.
وی ابراز داشت: روابط ایران و عراق دوستانه، برادرانه و مبتنی بر حسن همسایگی است. مناسبات دو کشور گرم و دوستانه و سازنده است ولی حضور نیروهای مسلح تروریستی تجزیهطلب در اقلیم کردستان عراق نقطه سیاهی در مناسبات دوجانبه است. انتظار ما این است که این نقطه سیاه برچیده شود و از فضای مناسبات پاک شود. در این خصوص منتظر اجرای کامل توافق موجود بین ایران و عراق هستیم.
کنعانی خاطرنشان کرد: امنیت برای ایران حائز اهمیت است و نسبت به امنیت ایران متعهدیم، پس از پایان موعد مذکور در صورت عدم اجرای توافق به مسئولیتهای خود در چارچوب امنیت ایران عمل خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحرکات نظامی آمریکا در منطقه ابراز داشت: حضور نظامی آمریکا و نظامیان این کشور در خاک سوریه کاملا غیرقانونی است. دولت سوریه هیچ دعوتی از نظامیان آمریکایی نکرده و درخواست رسمی دولت سوریه خروج هر چه سریعتر نیروهای نظامی آمریکا از خاک این کشور است. تحولات سوریه نشان داده حضور نظامی آمریکا علاوه بر اینکه غیرقانونی است، عامل استمرار بیثباتی و ایجاد فضای تنفسی برای گروههای تروریستی است. دولت آمریکا هم مبتنی بر مقررات بینالمللی و هم درخواست دولت سوریه باید خاک سوریه را ترک کند.
وی تاکید کرد: حضور نظامی آمریکا در منطقه را مغایر صلح، ثبات و آرامش در منطقه میدانیم. این حضور موجب بیثباتی و ناامنی در منطقه بوده است.
کنعانی با اشاره به توقیف محموله نفتی کشورمان از سوی دولت آمریکا، اظهار داشت: در هفتههای اخیر شاهد اقدام غیرسازندهای از سوی دولت آمریکا بودیم و آن توقیف نفت کشورمان از سوی آمریکا بود. دولت آمریکا از یک طرف تاکید میکند که علاقمند به گفتوگوی با جمهوری اسلامی ایران است و اینکه در گفتوگوهای غیرمستقیم از خود آمادگی برای گفتوگوی مستقیم نشان میدهد اما از طرف دیگر شاهد اعمال رخی تحریمهای جدید هستیم.
وی خاطرنشان کرد: این اقدامات با پیامهای ارسالی به جمهوری اسلامی ایران مبنی بر آمادگی برای گفتوگوی مستقیم و آمادگی بازگشت به توافق سازگار نیست.
سخنگویی دستگاه دیپلماسی در تشریح واکنش ایران به این اقدامات ایالات متحده، گفت: در همین رابطه ما هم کاردار سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران را احضار کردیم، در اعتراض به این اقدام دو یادداشت رسمی به وی دادیم. همچنین نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در نیویورک نیز پیگیریهای حقوقی و سیاسی مختلف داشته است. دولت آمریکا باید بداند تعدی و تعرض به منافع ملت ایران بیپاسخ نخواهد ماند و این رویکرد غیرسازنده با پیامها برای آمادگی گفتوگوی مستقیم سازوگار نیست و حرکت در این مسیر خلاف تفاهمی است که در چارچوب مبادله زندانیان صورت گرفته است.
کنعانی درباره ادعای بلومبرگ در خصوص اینکه توافقی برای کاهش سطح غنیسازی ایران در ازای مجوز صادرات نفت ایران منعقد شده است، ابراز داشت: براساس تفاهمی که با دولت آمریکا داریم، منتظر اجرای کامل تفاهم اخیر هستیم. درباره صادرات نفت ایران خوشبختانه به رغم تحریمهای ظالمانه دولت آمریکا، صادرات نفت ایران در حال انجام است. مبتنی بر مذاکرات رفع تحریمها این را دنبال میکنیم که صادرات نفت ایران هیچگونه محدودیتی را از سوی هیچ طرفی از جمله آمریکا را شاهد نباشد.
وی ادامه داد: در چارچوب سیاست خنثیسازی تحریمها اکنون صادرات نفت ما به بازارهای جهانی با قدرت ادامه دارد. شرکای نفتی ما در حوزههای مختلف جغرافیایی نفت ما را خریداری میکنند و با جدیت به احقاق حقوق ملت توجه داریم. در مقطع اخیر شاهد یک اقدام غیرسازنده از سوی دولت آمریکا بودیم. بحث توقیف محموله نفتی ایران که یک اقدام کاملا غیرسازنده است. دولت آمریکا از یک طرف تأکید میکند که علاقهمند به گفتوگوی مستقیم با ایران است و اینکه در چارچوب گفتوگوی مستقیم اختلافات حل و فصل و زمینه اجرای برجام فراهم شود از یک طرف شاهد اعمال برخی تحریمهای جدید و از سوی دیگر شاهد توقیف محموله نفتی و تخلیه آن هستیم. این اقدامات با پیامهای ارسالی برای ایران مبنی برای آمادگی برای گفتوگوی مستقیم و بازگشت به توافق سازگار نیست.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره مسابقات ورزشی بین ایران و عربستان و بازیهای جام باشگاههای آسیا اظهار داشت: همکاریهای ورزشی دو کشور موضوع مهمی است. در منطقه مشترک حضور داریم و بازیهای دو تیم همواره جزو بازیهای پرهیجان و پرتماشگر بوده است. در چارچوب روند جدید در مناسبات دو کشور، انتظار این است رخدادهای ورزشی دو کشور متناسب با روند خوب مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور پیش برود.
وی اضافه کرد: در گفتوگوهای دو وزیر خارجه در ریاض درباره سرعت بخشیدن و فعالتر کردن همکاریها و تبادلات ورزشی بین دو کشور گفتوگوهای خوبی صورت گرفته است. دو وزیر متفق القول بودند که در این زمینه بتوانند کمک کنند که همکاریهای ورزشی دو کشور رونق بیشتری بگیرد.
وی تصریح کرد: برگزاری بازیهای تیمهای دو کشور و از جمله مسابقات فوتبال در زمین کشور ثالث تصمیم فدراسیون فوتبال آسیا در زمانی بود که شاهد انقطاع در روابط سیاسی ایران و عربستان بودیم و با شرایط جدیدی که قرار گرفتیم انتظار است بازیهای دو کشور در زمینهای ملی دو کشور صورت بگیرد. این موضوع در گفتوگوها از سوی امیرعبداللهیان با همتای عربستان مطرح و مورد استقبال وی قرار گرفت.
وی بیان کرد: در روزهای اخیر هم که این اخبار را شنیدیم وزیر امور خارجه با همتای خود تبادل پیام داشت و تأکید کرد متناسب با اوضاع جدید روابط دو کشور اجرای مصوبه قبلی موضوعیت ندارد و بازیها میتواند در زمینهای دو کشور انجام شود.
کنعانی گفت: عربستان سعودی نیز نگاه مشترک داشت و خوشبین هستیم مبتنی بر این نگاه مشترک شاهد انجام بازیهای تیمهای باشگاهی دو کشور در زمینهای ملی دو کشور باشیم. وزارت خارجه با جدیت این موضوع را دنبال میکند. براساس آخرین اخبارم بین مقامات ورزشی دو کشور در این زمینه ارتباطات خوبی برقرار شده و امیدواریم در نتیجه این تلاشهای مشترک شاهد برگزاری بازیهای دو کشور در زمینهای دو کشور باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره عبور زائران اربعین از اقلیم کردستان عراق و روابط با اقلیم کردستان گفت: این روابط حسنه است و در زمینههای مختلف همکاری برقرار است. اقلیم به عنوان بخشی از ساختار سیاسی عراق شریک مناسبات حسنه با ایران در زمینههای مختلف است.
کنعانی ادامه داد: از اقدام کریمانه مقامات اقلیم از زوار اربعین تشکر میکنم. هم سال گذشته میزبانی کریمانهای داشتند و امسال هم شاهد این میزبانی هستیم.
وی درباره سفر امیرعبداللهیان به اقلیم کردستان عراق نیز اظهار داشت: سفر وزیر خارجه در چارچوب مناسبات با عراق ممکن است در بازه زمانی مناسبی انجام شود و اکنون چنین سفری از منظر زمانی تعیین و زمانبندی نشده است. اینکه سفر آتی وزیر خارجه به عراق بتواند اقلیم را شامل شود، طبیعتا امکان برنامه ریزی آن وجود دارد. تعاملات بین ما و عراق و اقلیم کردستان عراق برقرار است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در این نشست خبری اعلام کرد: نشست وزرای خارجه هشت کشور ساحلی خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی به ابتکار دبیرکل این سازمان برگزار خواهد شد. در چارچوب نگاه مشترکی است که در بین کشورهای منطقه شکل گرفته که در چارچوب گفتوگوهای مشترک به منافع مشترک در منطقه توجه کنند.
وی افزود: ایران به ابتکار دبیرکل سازمان ملل پاسخ مثبت داده است به موازات این رویکرد پیشنهاد ایران تشکیل مجمع گفتوگو و همکاری با حضور هشت کشور ساحلی خلیج فارس است.
کنعانی درباره روابط با بحرین با توجه به نشستی که قرار است با حضور وزرای خارجه هشت کشور ساحلی خلیج فارس در نیویورک برگزار شود که سؤال دیگر خبرنگار فارس بود نیز : روابط با بحرین در چارچوب خواست خود مورد اهتمام و پیگیری ایران است و این مسیر را در همان سازوکار دنبال خواهیم کرد. پیامهایی مبادله شده و گفتوگوهایی به صورت غیرمستقیم جریان دارد. برای دولت ایران این یک اصل است که روابط خود را با همه کشورهای منطقه، همسایه مبتنی بر منابع مشترک توسعه دهد. اما در عین حال در چارچوب اصولی که داریم راجع به روابط با بحرین ملاحظات و انتظاراتی داریم که در چارچوب مسیرهای دیپلماتیکی که برقرار است منتقل و تبادل میشود و این مسیر را ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به سؤالی تصریح کرد: دولت آمریکا باید اثبات کند طرف قابل اعتمادی برای گفتوگو و تبادل است. دولت آمریکا در برجام بزرگترین بدعهدی را مرتکب شده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد: ایران دولت و نیروهای مسلح و نیروهای ایران در موضوع تامین امنیت ملی به تلاشهای شبانه روزی خود ادامه میدهند و در موضوع مبارزه با داعش و گروههای تروریستی در منطقه ایران یک شریک تعیین کننده برای طرفهای منطقهای بوده است. ایران به تلاشهای موثر خود برای کمک به مبارزه با تروریسم و گروههای تکفیری و داعشی ادامه خواهد داد.
وی گفت: با هوشیاری نیروهای امنیتی ایران و عراق و درک مقامات عالیه سیاسی دو کشور این گونه اقدامات ایذایی تاثیری در مناسبات خوب دو کشور نداشته است و با اقدامات امنیتی این گروگانها آزاد شدهاند. نیروهای امنیتی در این خصوص اطلاعات کافی دارند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مناسبات ایران و مصر نیز اظهار داشت: با طرف مصری اتفاق نظر داریم که ارتباط مستقیم دیپلماتیک دو کشور برقرار است و برای گفتوگو و تبادل و ملاقات با یکدیگر با هیچ محدودیتی روبرو نیستیم. روسای دفاتر دو کشور در تهران و قاهره حضور دارند. مانعی برای ارتقای روابط دو کشور نداریم.