احتمال توافق ایران و هند برای اداره بندر «چابهار»
خبرها از نزدیک شدن تهران و دهلینو به امضای قراردادی برای فعالیت هند در بند چابهار حکایت دارند.
به گزارش ایلنا به نقل از هندوستانتایمز، ایران و هندوستان به انعقاد قرارداد بلندمدتی برای فعالیت هند در بندر استراتژیک «چابهار» نزدیک شدهاند و به گفته منابع آگاه از جزئیات این مذاکرات، تنها اختلافنظری که باقیمانده است به بندهای مرتبط با «حکمیت» ارتباط پیدا میکند.
این توافق بلندمدت، برای مدت ۱۰ سال معتبر است و به صورت خودکار تمدید خواهد شد. این توافق، جایگزین توافق اولیه که فعالیتهای هند در ترمینال «شهید بهشتی» در بندر «چابهار» را پوشش میداد و به صورت سالیانه تمدید میشد، خواهد شد.
تلاشها برای امضای این توافق همزمان با افزایش تمایل چین برای سرمایهگذاری در بنادر و سایر زیرساختهای ساحلی در ایران صورت گرفته است و طرف ایرانی، دهلینو را تحت فشار قرار داده تا توسعه ترمینال «شهید بهشتی» که توسط شرکت دولتی «ایندیا پورتس گلوبال لیمیتید» اداره میشود را سرعت ببخشد.
امضای این توافق بلندمدت، در گفتوگوهایی که در جریان سفر ماه گذشته «سربندا سونوال»، وزیر بنادر و گشتیرانی هند، به ایران علیالخصوص در نشست با «رستم قاسمی»، وزیر راه وشهرسازی، مطرح شده بود.
موضوعی که به کندی در روند این امضای این توافق منجر شده است، موضوع عمدهای نیست و به این نکته مربوط میشود که چه نهادی صلاحیت رسیدی به نکات مورد اختلاف را دارد.
بر اساس قانون اساسی ایران، چنین اختلافاتی را نمیتوان در دعاوی خارجی مطرح کرد و پیشنهادی که در این توافقنامه مطرح شده است مستلزم اصلاح قانون اساسی است و امری دشوار است.
با این وجود، دو طرف ابراز امیدواری کردهاند که با توجه به تلاشهای متخصصان حقوقی و فنی، این اختلافات هم بهسرعت حلوفصل شوند.