وزیر امور خارجه آذربایجان در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان:
در نشست امروز نسبت به تکمیل پروژههای مشترک میان تهران و باکو تاکید کردیم/ روابط ما مبتنی بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی است
وزیر امور خارجه آذربایجان گفت: در گفتوگوهای امروز مذاکرات در خصوص روابط دوجانبه و منطقه انجام شد. در حوزه دو جانبه با توجه به اراده سیاسی علیرغم اینکه افزایش ۳۰ درصدی مبادلات در سال ۲۰۲۱ و ۱۸ درصد پیشرفت در ۵ ماهه نخست ۲۰۲۲ اما رقم هایی که برای دو کشور وجود دارد بسیار بالاتر از این ارقام است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جیحون بایراموف در نشست خبری مشترک با حسین امیرعبداللهیان گفت: در وهله اول از همتای عزیزم وزیر امور خارجه ایران به دلیل دعوت از بنده و مهمان نوازی ایشان تشکر میکنم. در جریان این سفر با جناب آقای محمدباقر قالیباف ملاقات داشتیم و تبادل نظر انجام شد. همچنین پس از این دیدار خدمت آقای رئیس جمهور خواهم رسید.
وی ادامه داد: در دیدار با همتای خودم در خصوص بسیاری از مسائل بحثو گفتوگو شد. مستحضر هستید روابط ما مبتنی بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی است. جناب آقای امیرعبداللهیان فرمودند در ده ماه گذشته روسای جمهور دو دیدار داشتند و در همین راستا دفت و آمدهای خوبی میان دو کشور صورت گرفته است؛ دو هفته قبل وزیر فرهنگ ما به ایران آمد و امروز وزیر نیروی ایران به آذربایجان سفر کرده است.
وزیر امور خارجه آذربایجان افزود: در گفتوگوهای امروز مذاکرات در خصوص روابط دوجانبه و منطقه انجام شد. در حوزه دو جانبه با توجه به اراده سیاسی علیرغم اینکه افزایش ۳۰ درصدی مبادلات در سال ۲۰۲۱ و ۱۸ درصد پیشرفت در ۵ ماهه نخست ۲۰۲۲ اما رقم هایی که برای دو کشور وجود دارد بسیار بالاتر از این ارقام است. همچنین توافق کردیم تکمیل و بهرهبرداری از پروژههای نیمهتمام را پیگیری کنیم. در خصوص تولید مشترک خودرو و تراکتور توافقات خوبی انجام شده است. همچنین تکمیل فاز دوم نیروگاه و سد خداآفرید و بهره برداری مشترک از آن یکی از پرژههای مهم دو کشور است. همچنین کریدور شمال و جنوب از اهمیت بالایی برخوردار شده است.
وزیر امور خارجه آذربایجان گفت: پروژه کریدور شمال - جنوب از اهمیت ویژهای برخوردار است و جمهوری آذربایجان آمادگی دارد در بالا بردن ظرفیت کریدور شمال - جنوب و ساخت و تکمیل راه آهن رشت ـ آستارا و تکمیل بارانداز ریلی در آستارا خدمات و تعهدات خود را اجرا کنیم. احداث پل گذر عابر و خودرو بر رودخانه آستاراچای که در اوایل ژانویه ۲۰۲۲ کلنگ زنی آن انجام شده، انشاءالله تا پایان سال میلادی تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
وی ادامه داد: در ماه مارس ۲۰۲۲ و در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور پروژه اتصال منطقه اقتصادی زنگه زور به جمهوری خودمختار نخجوان از طریق خاک جمهوری اسلامی ایران طرح و تصویب شده بود که بحثهای فنی آن و مکان یابی آن انجام شده و انشاءالله در آینده نزدیک ساخت اولین پل در آن منطقه شروع خواهد شد و هماهنگی لازم برای احداث پل دوم نیز صورت خواهد گرفت.
وی افزود: بر اهمیت کریدور خلیج فارس - دریای سیاه از مسیر ایران و جمهوری آذربایجان تأکید کردیم. در این خصوص گفتوگوهایی انجام شده بود و بر اهمیت مشارکت ایران، آذربایجان و گرجستان در تکمیل کریدور تأکید کردیم. در زمینه همکاریهای بینالمللی در چارچوب جنبش عدم تعهد و سازمان همکاری اسلامی، همکاریهای موفقیت آمیزی داشتیم و انشاءالله بعد از این اراده سیاسی دو کشور بر حمایت از همدیگر در چارچوب این سازمانها خواهد بود.
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با ذکر این نکته که در امور بشردوستانه همکاریها و تجربههای موفقیت آمیزی داشتیم، خاطرنشان کرد: بعد از آن هم در این خصوص به تبادل نظر ادامه خواهیم داد.
بایراموف گفت: امروز بعد از جنگ ۴۴ روزه که به اشغال ۳۰ سال اراضی آذربایجان پایان داد و در چارچوب حقوق بینالملل، به عدالت تاریخی تحقق بخشید، موضع دولت خود را بار دیگر تکرار کردیم که مبتنی بر صلح و ثبات و همکاریهای اقتصادی منطقهای در آینده است.
وی افزود: جمهوری آذربایجان خواهان عادی سازی روابط با جمهوری ارمنستان بعد از دوران جنگ است و گامهایی را در این زمینه برداشته است. پنج ماده اصلی که به امضای سند صلح بین دو کشور کمک میکند تقدیم ارمنستان کردهایم و آمادگی خود را برای بازگشایی حمل و نقل و ارتباطات بین منطقهای بین آذربایجان و ارمنستان و تحدید حدود مرزی بین دو کشور اعلام و پیشنهادهایی را در این زمینه ارائه کرده و گامهایی را برداشتهایم.
وی ادامه داد: بعد از ۳۰ سال اشغال، اولویت اصلی بازسازی و آبادانی مناطق آزاد شده از اشغال است که بعد از ۳۰ سال، هموطنان ما و آوارگان اجباری جنگ به این مناطق باز خواهند گشت. در این خصوص همکاریهای منطقهای و اجرای پروژههای مشترک با کشورهای منطقه از جمله همسایه مهم ما جمهوری اسلامی ایران یکی از چارچوبهای همکاری ما را تشکیل میدهد. در همین راستا و برای آغاز، ساخت یک بیمارستان و مدرسه را به شرکتهای ایرانی واگذار کردیم، ولی علاوه بر بحث بازسازی، بحث حضور شرکتهای ایرانی در شهرکهای صنعتی و مناطق آزاد تجاری جمهوری آذربایجان پیش بینی شده که معافیتهایی را برای شرکتهای فعال و سرمایه گذاران در آنجا در نظر گرفته شده که به توسعه و رشد مناطق حاشیه مرزی ما خواهد انجامید.