دستمالچیان در گفتوگو با ایلنا:
امام(ره) روی عدم سلطهپذیری در سیاست خارجی بسیار تاکید داشتند/ اولویت قرار دادن روابط با همسایگان توصیه اکید بنیانگذار انقلاب
سفیر پیشین ایران در لبنان گفت: اصلی که حضرت امام در سیاست خارجی برای آن احترام قائل بوده و تاکید داشتند سیاست حسن همسایگی و برقراری روابط برادری با همسایگان بود چرا که با بسیاری از این کشورها میراث تاریخی و مذهبی مشترک داریم. لذا بنیانگذار انقلاب روی موضوع رابطه با همسایگان بسیار حساس بودند و دائم توصیه به اولویت قرار دادن برقراری روابط با همسایگان میکردند.
احمد دستمالچیان در گفتوگو با ایلنا، در تحلیل سیاست خارجی مدنظر امام خمینی(ره) و در پاسخ به این سوال که مولفه های مدنظر بنیانگذار انقلاب اسلامی که در ۴۳ سال اخیر مبنای دیپلماسی ایران قرار گرفته چیست، گفت: حضرت امام در سیاست خارجی چند اصل مهم را مدنظر داشتند که براساس منویات ایشان در قانون اساسی هم گنجانده و مبنای سیاست خارجی قرار گرفت که یکی سیاست تعادل مثبت و بیطرفی در نظام بینالملل است که با عنوان سیاست «نه شرقی و نه غربی» از آن یاد میکنیم. در این سیاست هم استقلال نظام و هم عدم سلطه پذیری حفظ شده است. حضرت امام روی عدم سلطه۰پذیری بسیار تاکید داشتند و حساس بودند لذا ایشان در چهارچوب سیاست متوازن و متعادل با رویکرد مثبت برای تعامل با دنیا موضوع نه شرقی و نه غربی را مطرح کردند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بی همتا در جهان است چرا که ضمن آنکه به دنبال برقراری ارتباط با همه کشورها است و در سطح سیاسی منعی برای برقراری روابط با کشورها به جز رژیم جعلی صهیونیستی ندارد، از هیچ جانبی نیز حاضر به پذیرش سلطه نیست و استقلال خود را حفظ میکند. در این سیاست حتی اگر ایالات متحده دست از تحمیل سلطه و تحمیل اراده بردارد، روابط کاملا متوازنی را برقرار خوهد کرد.
این دیپلمات پیشین گفت: دومین اصلی که حضرت امام در سیاست خارجی برای آن احترام قائل بوده و تاکید داشتند سیاست حسن همسایگی و برقراری روابط برادری با همسایگان بود چرا که با بسیاری از این کشورها میراث تاریخی و مذهبی مشترک داریم. لذا بنیانگذار انقلاب روی موضوع رابطه با همسایگان بسیار حساس بودند و دائم توصیه به اولویت در برقراری روابط با همسایگان میکردند.
وی افزود: حضرت امام نسبت به رسیدگی به امور محرومین و مستضعفان عالم بسیار تاکید داشتند و جنبه استکبارستیزی ایشان مثالزدنی و ستودنی است و به همین دلیل هم فرمودند «آمریکا هیچ غلطی نمیتواند کند» و با این صلابت و قاطعیت جلوی بزرگترین نظام مستکبر دنیا ایستادند. بعد دیگری که ایشان در سیاست خارجی بسیار مورد توجه قرار دادند مساله فلسطین و آزادسازی سرزمین اسلامی به به خصوص قدس شریف بود.
سفیر پیشین ایران در لبنان گفت: بنیانگذار انقلاب ابتکارات استراتژیکی را نیز در سیاست خارجی کشور بنیان نهادند که نخست تعیین آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز قدس و حمایت از آرمان مردم فلسطین و دیگری ابتکار هفته وحدت بود. حضرت امام(ره) بسیار بر وحدت مسلمین تاکید داشتند و در همین مسیر هم حرکت میکردند. حضرت امام یک سیاست خارجی کاملا مترقی، نوین و با شاخصهای کاملا بینظیر و آزادیبخشی را برای کشورمان پایهگذاری کردند.