القاصیمهر: صدور احکام باید دارای «انصاف قضایی» باشد
رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر ضرورت رعایت تناسب میان جرم و مجازات گفت: حکم صادره باید از «انصاف قضایی» برخوردار باشد.
به گزارش ایلنا، علی القاصیمهر رئیس کل دادگستری استان تهران در راستای بازدیدهای از پیش اعلام نشده از مراجع و واحدهای قضایی و بهمنظور بررسی «نحوه خدماترسانی به مراجعان» و «ارزیابی کیفیت رسیدگیهای قضایی»، با همراهی جعفر دارابخانی رئیس حوزه ریاست و یحیی جعفری رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران از مجتمع قضایی «شهید قدوسی» بازدید بهعمل آورد.
رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن بازدید از بخشها و شعب مختلف مجتمع قضایی شهید قدوسی میزان موجودی و تعیین اوقات در هر یک از شعب را مورد ارزیابی قرار داد.
القاصی در جریان بازدید از شعب این مجتمع قضایی با شعبهای مواجه شد که حجم قابل توجهی از پروندههای کثیرالشاکی مربوط به رمزارزها را رسیدگی میکند.
«تسریع در تعیین تکلیف پروندههای کثیرالشاکی» و «اولویتدهی به احقاق حقوق مالباختگان» دو توصیه رئیس کل دادگستری استان تهران به قاضی این شعبه بود.
وی در ادامه بازدید از مجتمع قضایی شهید قدوسی با مراجعهکنندهای مواجه شد که مدعی بود تناسب میان مجازات و جرم در خصوص اتهام وی رعایت نشدهاست.
رئیس کل دادگستری استان تهران فیالمجلس دستور داد تا پرونده قضایی این فرد در اسرع وقت جهت صحتسنجی در اختیار وی قرار گیرد.
القاصی همچنین از بخشها و شعب مختلف دادسرای ناحیه شش بازدید کرد و نحوه کارسنجی و تقسیمکار را مورد ارزیابی قرار داد.
رئیس کل دادگستری استان تهران پس از بازدید از بخشهای مختلف این مجتمع قضایی و رسیدگی به مشکلات حقوقی و قضایی تعدادی از مراجعهکنندگان در جمع کارکنان قضایی و اداری مجتمع قضایی شهید قدوسی حضور یافت و به استماع مشکلات و دغدغههای آنها پرداخت.
القاصی در جریان نشست با کارکنان قضایی و اداری مجتمع قضایی شهید قدوسی هدف از انجام این بازدید را دیدار مستقیم و چهره به چهره با کارکنان قضایی و اداری و آگاهی از نظرات، پیشنهادات و انتقادات آنها بهمنظور بهبود عملکرد دستگاه قضایی در استان تهران عنوان کرد و گفت: دلیل این حضور و جلسه از این جهت است که همه عزیزان بدانند مدیریت مجموعه قضایی استان تهران در کنار آنها است و برای پیشبرد امورات از آنها استمداد میطلبد.
فراخوان رئیس کل دادگستری استان تهران برای جمعآوری ایدهها
رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به دریافت ایدهها و نظرات دو هزار نفر از کارکنان قضایی و اداری مجموعه قضایی استان تهران اظهار کرد: از همه کارکنان قضایی و اداری استان تهران با توجه به اینکه در میدان عمل و بطن کار قرار دارند، خواسته میشود تا با ارائه پیشنهادات، انتقادات و نظرات سازنده خود مدیریت را برای بهبود وضعیت دستگاه قضایی در استان تهران و اصلاح فرایندهای اشتباه و خدمترسانی هر چه بهتر به شهروندان یاری دهند.
وی با تاکید بر اینکه مجموعه مدیریت قضایی استان تهران پذیرای ایدهها و نظرات قضات، بازپرسان، دادیاران، دفترداران، کارمندان و تمامی کارکنان عدلیه در این استان بهمنظور ارائه خدمت هر چه بهتر به شهروندان است، بیان کرد: قویترین بازوی کارشناسی مدیریت یک مجموعه، در صورت اینکه نقاط نظر بهخوبی اخذ، تحلیل، دستهبندی و استفاده شود، کارکنان همان مجموعه محسوب میشوند و این امر در بهبود، ارتقاء و پیشرفت مجموعه، رفع اشتباهات و اصلاح رویههای ناصواب در آن مجموعه و نظمدهی به امور میتواند مثمر ثمر واقع گردد.
القاصی در بخش دیگری از سخنان خود به چالشهای موجود در دستگاه قضایی اشاره کرد و در عین حال حل بخش عمدهای از این چالشها را در گروء اصلاح کارکردها و تصمیمات مدیریتی دانست.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه اهمیت و جایگاه والای عدلیه در جامعه اسلامی را مورد اشاره قرار داد و گفت: خدمت در دستگاه قضایی بهعنوان دستگاه مسئول اجرای عدالت و احقاق حق در جامعه، در صورت صحت عمل، علاوه بر اینکه سبب نمود عینی عدالت در جامعه و رضایت شهروندان خواهد شد، پاداش اخروی نیز برای همه عزیزان بههمراه خواهد داشت.
وی "عدلیه" را محل التجاء ستمدیدگان و مظلومان دانست و در عین حال گفت: امروزه جامعه با مشکلات زیادی از حیث مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مواجه است و از این حیث، وضعیت جامعه ویژه و خاص است که در نهایت خروجی این مشکلات در دستگاه قضایی نمود پیدا میکند.
نباید اینگونه تصور شود که مدیریت از بدنه دستگاه قضایی جدا است
القاصی با بیان اینکه قوه قضاییه متشکل از یکایک کارکنان آن اعم از اداری و قضایی در بخشهای مختلف است، اظهار کرد: نباید اینگونه تصور شود که مدیریت از بدنه دستگاه قضایی جدا است؛ بلکه مدیریت با مسئولیت بیشتر و سنگینتر در کنار کارکنان قرار دارد تا بتواند با استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود در جهت ارتقاء وضعیت دستگاه قضایی قدم بردارد.
رئیس کل دادگستری استان تهران ضرورت توجه به نقاط قوت و پیشرفتهای چشمگیر در عدلیه و در دوره «تحول و تعالی» را مورد تاکید قرار داد و گفت: علیرغم کمبودها و کاستیها قضات جهادگر، خداجو و عدالتجوی بسیاری در دستگاه قضایی وجود دارد که در کنار کارمندان پاکدست در جهت اعتلای هر چه بیشتر قوه قضاییه فعالیت میکنند و این امر برای آینده عدلیه و کشور امیدوارکننده است.
وی در ادامه به انتظارات و توقعات شهروندان از دستگاه قضایی اشاره کرد و گفت: عبادت و جهاد در راه خدا غیر از رسیدگی به مشکلات شهروندان و پاسخ مثبت به انتظارات و توقعات بهحق مردم از قوه قضاییه نیست و این امر جز شریک شدن در مشکلات، گرفتاریها، رنج و سختی مردم و اصحاب پرونده محقق نخواهد شد.
القاصی در ادامه نقشآفرینی در جهت حل مشکلات مردم در دستگاه قضایی را یک توفیق الهی و عنایت پروردگار دانست و گفت: موفقیت در مسیر صعب و پیچیده اجرای عدالت و احقاق حق صرفا با عدم عادیانگاری مشکلات و سختیهای مردم محقق خواهد شد؛ چرا که امروز دشمنان قسم خورده مردم عزیز و غیور و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران همقسم شدهاند تا امید مردم را ناامید کنند و با فعالیتهای مسموم رسانهای خود، زمینه یاس و تغییر در باورهای بنیادین را فراهم آورند.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه قضا و قضاوت در میان مردم، تصمیمگیری در خصوص جان، مال و عرض شهروندان را سخت و حساس توصیف کرد و در عین حال اظهار کرد: یک قاضی باید بهنحوی عمل کند و تصمیم بگیرد که خروجی قلم او اجرای عدالت و احقاق حق علیرغم همه مشکلات و موانع پیشرو باشد.
وی لازمه موفقیت در زمینه پیشبرد اهداف عالی دستگاه قضایی را اراده، اهتمام، جدیت، حساسیت و مقاومت در فرایند کارها ارزیابی کرد و در عین حال رمز موفقیت ملت شریف ایران اسلامی در هشت سال دفاع مقدس را شاخصهای فوقالذکر دانست و اظهار کرد: آنچه در انجام هر کار و ماموریتی شایسته توجه است این است که نباید در رسیدن به هدف و مقصد دچار تزلزل و کندی شد و باید با توکل به خداوند متعال در میدان قدم نهاد و عمل کرد.
القاصی با اشاره به حجم فزاینده ورودیها در بخشهای مختلف مجموعه قضایی استان تهران، اصلاح روند موجود را در گروء تلاش و پیگیری مضاعف در جهت اصلاح رویهها و عدم یاس در این زمینه عنوان کرد و گفت: مردمی که در طول روز به هر یک از عزیزان مراجعه میکنند، فرصتی برای ارائه خدمت و جلب نظر پروردگار متعال هستند که دیر یا زود میگذرد و نباید از آن غافل شد.
رئیس کل دادگستری استان تهران یکی از چالشهای اساسی در مجموعه قضایی استان تهران را کارهای معوق و انباشتشده مربوط به گذشته دانست و گفت: عدم ساماندهی کارهای معوق و مانده، حرکت دادگستری استان تهران در جهت نیل به اهداف عالی دستگاه قضایی در دوره «تحول و تعالی» را با کندی مواجه خواهد کرد؛ لذا ضرورت دارد تا هر چه سریعتر و با قید فوریت رویههای ناصواب اصلاح و حجم کار کاسته شود که این امر تلاش مضاعف و جهادی همه عزیزان را میطلبد.
رئیس کل دادگستری استان تهران یکی از روشهای «اصلاح رویههای ناصواب» و «احصاء موانع موجود» در مجتمع قضایی شهید قدوسی را برگزاری نشستهای مشترک میان کارکنان قضایی و اداری این مجتمع قضایی مطرح کرد و گفت: بخشهای مختلف دستگاه قضایی از نظر کارکرد با یکدیگر ارتباط دارند و گسسته از هم نیستند؛ لذا همانطور که در یک دادنامه چند قاضی دخیل و سهیم هستند، باید با مشورت، همافزایی و همفکری با حفظ اصل «استقلال قضایی» اقدام کرد.
وی در ادامه سخنان خود بر ضرورت «قضازدایی با استفاده حداکثری از ظرفیت شوراهای حل اختلاف» تاکید کرد و گفت: حتیالامکان سعی شود از اختلافات و دعاوی مردم قضازدایی و موضوع به سمت سازش هدایت گردد؛ چرا که این امر، برای همگان آثار مثبتی در پی خواهد داشت.
القاصی با تاکید بر لزوم کنترل ورودیها و نقش قابل توجه مقام ارجاع در این زمینه اظهار کرد: پذیرفته نیست که هر شکواییه و موضوعی بدون انجام بررسیهای لازم فورا به پرونده قضایی تبدیل گردد؛ چرا که این موضوع ممکن است فرایند احقاق حق و اجرای عدالت را با اطاله و چالش مواجه کند.
از تاسیسات ارفاقی بیش از پیش استفاده شود
«استفاده بیش از پیش از تاسیسات ارفاقی» از جمله توصیههای رئیس کل دادگستری استان تهران در این نشست به قضات مجتمع قضایی شهید قدوسی بود.
وی در همین زمینه عنوان کرد: تصمیمات قضایی از آن جهت دارای حساسیت و اهمیت است که در خصوص انسانها اعمال میشود؛ لذا نمیتوان با انسانها به مثابه فرمول ریاضی مواجه شد و باید اقتضائات اخلاقی و شاخصه های فردی در نظر گرفته شود.
القاصی با اشاره به اهمیت استفاده از تاسیسات ارفاقی از سوی قضات اذعان کرد: در بسیاری از موارد استفاده و یا عدم استفاده از تاسیسات ارفاقی ممکن است زندگی فرد را تحتالشعاع قرار دهد و چه بسا با موافقت با آزادی مشروط یک فرد نجات پیدا کند و یا با عدم موافقت با آزادی مشروط زندگی آن فرد آسیب جدی ببیند.
رئیس کل دادگستری استان تهران افزود: در برخی موارد زمانی که علت عدم استفاده از تاسیسات ارفاقی در خصوص افراد پرسیده میشود، اعلام میشود که در زمان صدور حکم، تخفیف اعمال شده؛ اما باید توجه داشت که در بسیاری از موارد نیاز به تجدیدنظر و بررسی مجدد است و چه بسا فرد در همان مدت زمان محکومیت اصلاح شده باشد.
حضور در زندان و بررسی مشکلات مددجویان توصیه نماینده عالی قوه قضاییه در استان تهران به قضات؛
«حضور در زندان و بررسی مشکلات مددجویان» از دیگر توصیههای القاصی به قضات مجتمع قضایی شهید قدوسی بود که میتواند در اتخاذ تصمیمات قضایی موثر باشد.
رئیس کل دادگستری استان تهران در همین زمینه قضات محاکم را مکلف کرد تا حداقل هر سه ماه یکبار به زندان بروند و از نزدیک در جریان مشکلات مددجویان قرار گیرند.
پروندههای دارای زندانی بهصورت ویژه و خارج از نوبت رسیدگی شوند
رئیس کل دادگستری استان تهران «تسریع در رسیدگی به پروندههای دارای زندانی» را بهعنوان یک اصل مورد توجه و تاکید قرار داد و گفت: در مواردی مشاهده میشود که پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه ارجاع شده اما متهم کماکان تحت قرار بازداشت است. این امر به هیچعنوان پذیرفته نیست و پروندههای دارای زندانی باید بهصورت ویژه و خارج از نوبت تعیین وقت، تعیین تکلیف و رسیدگی شوند.
در تعیین مسئولیت کیفری برای افراد باید دقت شود
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت «رعایت تناسب میان جرم ومجازات» تاکید و در عین حال اظهار کرد: در تعیین مسئولیت کیفری برای افراد باید دقت شود و حکم صادره باید از «انصاف قضایی» برخوردار باشد و تناسب بهعنوان یک اصل، قاعده و منطق قضایی مورد نظر قرار گیرد.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه با تاکید بر اینکه انحراف و خطا در دستگاه قضایی قابل تعمیم به همگان نیست، ضرورت «صیانت از کارکنان» را بهعنوان یک اصل مورد اشاره قرار داد و در بخش پایانی سخنان خود رسیدگی به دعاوی شهروندان را اولویت دستگاه قضایی ذکر کرد و گفت: هر چقدر در این زمینه کار و اقدام شود، نتیجه آن خدمت به مردم و کسب رضایت پروردگار متعال خواهد بود.
نیکوکار، سرپرست مجتمع قضایی شهید قدوسی نیز در این نشست با بیان اینکه عملکرد این مجتمع قضایی در حوزه بازدید از زندانها کمنظیر است، گفت: در سال گذشته ۱۵ نوبت از زندانها بازدید انجام شد و تقریبا همه همکاران یک نوبت در زندان حضور پیدا کردند و برنامه مدونی نیز در سال جاری برای این امر تدوین شده است.
در پایان این بازدید قضات و کارکنان برتر مجتمع قضایی شهید قدوسی که عملکرد مطلوبی را در زمینه های کاهش پرونده های مسن، عملکرد مثبت و کار با سمپ در سال ۱۴۰۰ داشته اند، مورد تقدیر قرار گرفتند.