خبرگزاری کار ایران

استاد دانشگاه فنلاند در گفت‌وگو با ایلنا:

ایرانِ پس از انتخابات، باید به جهانیان نشان دهد که جسور است/ ایرانیان خودشان معماران تجدید و تغییر خواهند بود/ مقام‌های تهران برای حل مشکلات به همکاری جامعه مدنی نیاز دارند

ایرانِ پس از انتخابات، باید به جهانیان نشان دهد که جسور است/ ایرانیان خودشان معماران تجدید و تغییر خواهند بود/
مقام‌های تهران برای حل مشکلات به همکاری جامعه مدنی نیاز دارند
کد خبر : ۱۰۹۲۶۴۲

استاد دانشگاه فنلاند تاکید کرد: ایرانیان معماران اصلی تحول هستند و آینده ایران امیدوار کننده است. مسئولان ایران پس از انتخابات باید به جهانیان نشان دهند که ایران می‌تواند جسور باشد.

تومو مِلاسو (Tuomo Melasuo) استاد روابط بین‌الملل و علوم سیاسی دانشگاه تامپر فنلاند است. وی سال‌ها در حوزه‌های تاریخ سیاسی، علوم سیاسی، روابط بین‌الملل، اسلام سیاسی و جهان سوم تحقیق و تدریس کرده است.

رفاه و زندگی شایسته ایرانیان، نگرانی اصلی همه ذینفعان است

تحریم‌های قدیمی و جدید علیه ایران نوعی اقدام جنگی و  تروریسم دولتی است

تومو ملاسو در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به وضعیت ایران در جنگ اقتصادی و تحریم‌های یک‌جانبه عنوان کرد: وضعیت عمومی ایران آسان نیست، برعکس کشور شما در چندین زمینه و حوزه زندگی با مشکلات جدی روبرو است. برای درک این وضعیت کلی پیشنهاد می‌کنم تمرکز خود را بر روی دو حوزه اصلی بگذاریم؛ اولین زمینه مشاهده من تحولات داخلی ایران است. رفاه و زندگی شایسته ایرانیان، نگرانی اصلی همه ذینفعان است. به طور جدی امیدوارم که سیاستمداران و دولتمردان کشور شما هنگام برنامه‌ریزی برای اصلاحات لازم و تنظیم زندگی روزمره، این نکته را در ذهن داشته باشند. بدون پاسخ هوشمندانه به بسیاری از چالش‌های مربوط به حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، پیش‌بینی آینده ایران بسیار دشوار است.

وی اضافه کرد: حوزه دوم مشاهدات من محیط و اوضاع بین‌المللی ایران است که در چندین زمینه و در چندین موضوع نیز بسیار دشوار است. مجاورت در خلیج فارس هنگامی چالش‌برانگیز است که کشورهای اصلی در شبه جزیره عربستان مشکلاتی را برای ایران ایجاد کنند. رفتار نادرست ایالات متحده در مورد پیمان هسته‌ای برجام در سال ۲۰۱۵، یکی از دلایل اصلی مشکلات بین‌المللی ایران است. بازگشت غیرقانونی تحریم‌های قدیمی و ایجاد تحریم‌های جدید نوعی اقدام جنگی و نوعی تروریسم دولتی است که قوانین بین‌المللی و عدالت را رعایت نمی‌کند.

جمهوری اسلامی ایران به اصلاحات متعددی نیاز دارد

ایرانیان خودشان معماران این تجدید و تغییر  خواهند بود

به دلیل تمدن ایرانی و کیفیت بالای آموزش در ایران به آینده خوش‌بینم

این استاد دانشگاه با اشاره به انقلاب ایران گفت: تأثیر فوری انقلاب ۱۹۷۹ این بود که به رژیم استبدادی شاه پایان داد و جمهوری ایجاد کرد. با این حال، این جمهوری جدید بلافاصله با شروع جنگ هشت ساله عراق مورد حمله قرار گرفت. این جنگ برای کل منطقه و برای همه کشورهای حوزه خلیج فارس فاجعه بود. امروز حدود چهار دهه از آن زمان می‌گذرد. واضح است که همه چیز از دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰ تکامل یافته است. نیازها و فشارهای جدید زیادی برای تغییر وجود دارد. جمهوری اسلامی ایران به اصلاحات متعددی نیاز دارد. اگر ایران نتواند آنها را انجام دهد، این فشارها برای تغییر مسئولان مجبور می‌کند که خود را تجدید کند. با این وجود، این جامعه ایرانی است، این خود ایرانیان هستند که معماران این تجدید و تغییر  خواهند بود. کسانی که در زمان انقلاب اسلامی ۲۰ ساله بودند، در سال ۲۰۳۰،  ۷۰ ساله خواهند شد و و بسیاری از آنها بازنشسته می‌شوند. پس از آن ما نسل جدیدی را مسئول خواهیم کرد، این یک پارامتر مهم است که می‌خواهیم آینده جامعه ایران را پیش‌بینی کنیم. تمدن قدیم پارسی و کیفیت بالای سیستم آموزشی ایران باعث می‌شود نسبت به آینده کشور نسبتاً خوشبین باشم.

مقام‌های ایران برای حل مشکلات به همکاری جامعه مدنی نیاز دارند

وی افزود: در کوتاه‌مدت‌، تحول داخلی ایران بسیار وابسته به وضعیت بین‌المللی کشور است. ایالات متحده آمریکا تحریم‌ها را رهبری کرد و همه درگیری‌های مسلحانه در منطقه تأثیرات منفی بر تکامل داخلی کشور دارد‌، آنها شرایط را دشوارتر می‌کند.

این استاد دانشگاه گفت: تمام بخش‌های اصلی مانند اقتصاد، تجارت، صنعت، رفاه اجتماعی، مراقبت‌های بهداشتی، آموزشی و غیره با مشکلات روبرو هستند. پاسخگویی به این دشواری‌ها برای مقامات وظیفه بزرگی خواهد بود و آنها قطعاً برای تلاش جهت حل آنها به همکاری جامعه مدنی نیاز دارند.

بهبود روابط بین‌المللی  به حل سریع بسیاری از چالش‌های داخلی کمک می‌کند

۲۰۲۱ سال تحول مثبت برای ایران خواهد بود

وی افزود: ایران می‌تواند روی بهبود روابط بین‌المللی  متمرکز شود، زیرا ممکن است خیلی سریع به پاسخگویی به بسیاری از چالش‌های داخلی کمک می‌کند. علیرغم بسیاری از مشکلات شدید کشور شما، علائم مختلفی نیز وجود دارد که ممکن است در آینده نزدیک تحول مثبتی ایجاد کند. این اتفاق مهم سال ۲۰۲۱ است. از دیدگاه اروپایی، مذاکرات وین برای برقراری مجدد برجام شاید تحول مشخص‌تری باشد. ایران روابط با عربستان سعودی را آغاز کرده است، این نشانه بسیار خوبی است و بگذارید امیدوار باشیم که تنش‌های کلی در خلیج فارس را کاهش دهد. همچنین این واقعیت که به نظر می‌رسد ترکیه با بهبود روابط خود با یونان و کاهش فعالیت‌هایش در لیبی در سیاست شرقی-مدیترانه‌ای خود میانه‌روتر می‌شود‌، در "خلع سلاح" در کل خاورمیانه نقش دارد. این البته تحول خوبی برای ایران است.

بایدن در تلاش است تا چشم‌انداز منطقه را تغییر دهد

جنگ در غزه در ماه می بسیاری از چیزها را تغییر داده است

ملاسو افزود: به نظر می‌رسد دولت جدید در ایالات متحده آمریکا و رئیس‌جمهور جو بایدن نیز در تلاشند تا چشم‌انداز منطقه را تغییر دهند. علاوه بر مذاکرات برجام در وین ، این را می‌توان در نگرش دولت بایدن به درگیری بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها نیز مشاهده کرد. به نظر می‌رسد که جنگ در غزه در ماه مه ۲۰۲۱ بسیاری از چیزها را نیز تغییر داده است. گزینه‌هایی برای حل اختلاف دو طرف دوباره برگشته است، حتی اگر خیلی دیر باشد. اما امروز امیدی وجود دارد که جامعه جهانی با جدیت بیشتری نیاز فلسطین به عدالت و امنیت را پذیرفته و سرانجام اسرائیل را به عنوان متجاوز به رسمیت بشناسد. اکنون که دوران بنیامین نتانیاهو به پایان رسیده است، این امید نیز وجود دارد که دولت جدید اسرائیل بتواند رویکرد مناسب‌تری نسبت به سیاست استعماری خود در کرانه باختری داشته باشد، به طور کلی نسبت به فلسطینی‌ها و حتی نسبت به ایرانیان کمتر تهاجمی باشد.

در مذارکت وین چیزی شبیه رقص تانگو را خواهیم دید؛ دو قدم به جلو یک گام به عقب

این استاد دانشگاه گفت: برای ایران، مهم‌ترین موضوع احیای برجام با ایالات متحده در وین است؛ زیرا ممکن است به معنای کاهش تحریم‌های غیرقانونی و امیدوارم پایان آن باشد. این امر برای رفاه حال ایرانیان و همچنین امید آنها برای آینده بهتر بسیار مهم است. این مذاکرات آسان نخواهد بود و مطمئناً چیزی مشابه "رقص تانگو  - دو قدم به جلو و یک گام به عقب" را خواهیم دید. ما ممکن است شاهد بازگشت ایرانیان برای محدود کردن گام به گام ظرفیت هسته‌ای و کاهش تدریجی تحریم‌های ایالات متحده باشیم. این "تانگو" در جامعه بین‌المللی طرفداران زیادی دارد - مانند اتحادیه اروپا، روسیه و چین. اما مخالفان بسیاری نیز دارد. به خصوص برخی از افراط‌گرایان راست در ایالات متحده آمریکا، که در کنگره و در سنا تلاش می‌کنند تا دولت بایدن را برای انعقاد هرگونه معاهده، هرگونه توافق در مورد برجام با ایران منع کنند. همچنین در داخل ایران نیروهایی وجود دارند که با بهبود اوضاع از طریق مذاکرات مشکل دارند.

ایران می‌تواند به جهانیان و شهروندان خود نشان دهد که انقلاب اسلامی هنوز ادامه دارد

هر دو کشور باید سریعاً اقدام کنند، قبل از اینکه ترامپ یا شخص دیگری در چهار سال آینده برگردد

ایران پس از انتخابات باید به جهانیان نشان دهد که می‌تواند جسور باشد

وی در ادامه گفت: بسیاری از مسائل از ابتدای سال ۲۰۲۱ در حال تغییر است و می‌توان نشانه‌های مثبت بسیاری را در مورد خاورمیانه به طور کلی و به ویژه ایران نیز مشاهده کرد. مذاکره بین ایران و ایالات متحده در وین یکی از آنها است. در هفته‌های اخیر ایالات متحده اعلام کرد برخی از تحریم‌ها را لغو می‌کند و افسوس که موارد جدیدی نیز ایجاد خواهد کرد. ایران هم باید نشان دهد که با جدیت به دنبال آغاز جدید برجام و پایان تحریم‌هاست. اما  ایرانی‌ها نباید ساده باشند و هر چیزی را بپذیرند. با این وجود، هر دو کشور باید سریعاً اقدام کنند، قبل از اینکه ترامپ یا شخص دیگری در چهار سال آینده برگردد. در شرایط جدید پس از انتخابات، ایران می‌تواند به جهانیان نشان دهد که می‌تواند جسور باشد. ایران می‌تواند باری چندمین بار اعلام کند که برای همیشه و برای همیشه از برنامه تسلیحات هسته‌ای چشم‌پوشی می‌کند. همانطور که سوئد و آفریقای جنوبی این کار را کرده‌اند.  جمهوری آفریقای جنوبی یک برنامه هسته‌ای "موفق" داشت که توانست بمب کمی تولید کند. در ۱۹۸۹ این برنامه متوقف شد. اگر ایران به روشنی اعلام کند که برای همیشه از برنامه تسلیحات هسته‌ای دست خواهد کشید، بیشتر دشمنان خود و کسانی را که نسبت به آینده او تردید دارند، خلع سلاح می‌کند. در همان زمان ایران می‌تواند به جهانیان و شهروندان خود نشان دهد که انقلاب اسلامی هنوز ادامه دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز