حاجیعباسی در گفتوگوی تفصیلی با ایلنا:
پدرخواندهها را به وحدت تشویق میکنیم/ نبود نماینده حزبی زن در «شورای وحدت» نقصان بزرگی است/ چرا مشارکت زنان در انتخابات ریاست جمهوری فقط به رأی دادن خلاصه شده؟/شورای نگهبان تفسیر روشن «رجل سیاسی» را ارائه دهد
دبیرکل جامعه زینب(س) در گفتوگو با ایلنا به تشریح آخرین فعالیتهای این تشکل، حضور و فعالیتشان در شورای وحدت و نظر این مجموعه درباره حضور و مشارکت زنان در انتخاباتها پرداخت.
دغدغه مشارکت و حضور زنان در فعالیتهای بیرون از خانه اعم از اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و .... قرنهاست که مطرح و دنبال میشود؛ امری که به دلایل متعددی همواره با مانعتراشیهای مختلفی رو به رو میشود. پدید آمدن یک نظام اجتماعی مردسالار طی قرنهای طولانی که امورات زندگی را به دو بخش درون خانه و بیرون از خانه تقسیم میکرد و همه فعالیتهای خارج از خانه را برعهده مرد قرار میداد، نتیجهای جز این در پی نداشت که زنان به چهاردیواری منزل محدود شدند. شکستن این دیوارها و ایجاد فضای بروز و ظهور زنان در عرصههای مختلف بیرون از خانه اگرچه طی دو قرن گذشته و دهههای اخیر شکل متفاوتی پیدا کرده و حتی شاید بتوان گفت مقداری تسریع شده است اما هنوز تا رسیدن به فاصلهای مطلوب فاصله بسیار زیادی وجود دارد.
در این میان علیرغم احترام ویژه به جایگاه زن در فرهنگ ایرانی-اسلامی که با الگو گرفتن از الگوهای مذهبی و تاریخی به زنان فرصت ظهور و بروز بهتری در عرصههای اجتماعی و سیاسی میدهد و زمینه حضور آنان در کنشگریهای سیاسی را فراهم میکند اما هیچگاه به میزان استعدادها، تلاشها و زحماتی که متحمل شدهاند از نتایج فعالیتهای خود بهرهمند نبوده و نیستند. آنها در مبارزات سیاسی و فعالیتهای انتخاباتی حضور فعال و گسترده دارند اما سهم حضورشان در کابینه دولتها به یک یا دو نفر (در بهترین حالت) ختم میشود.
بهنظر میرسد این چرخه معیوب تضییع حقوق زنان و در سطح دوم نگهداشتن آنها یک پیمان نانوشته میدان مردان جامعه است و در این میان تفاوتی چندانی هم میان اصلاحطلبان و اصولگرایان نیست. چه اصلاحطلبان که همواره در این زمینه خود را پیشروتر میدانند و نگاهشان به حضور زنان در لیستهای انتخاباتی (در بهترین حالت) سهمیهای است و چه اصولگرایان که اصلا در میان اعضای شورای «وحدت»شان جایی برای زنان نیست و در جمع اقشار جایی در کنار نمایندگان کارگران، مهندسان، پزشکان، فرهنگیان و سایر صنوف یک کرسی برای زنان هم در نظر گرفتهاند.
به منظور بررسی آخرین فعالیتهای یکی از قدیمیترین تشکلهای سیاسی ویژه زنان در بهار ۱۴۰۰ که مصادف با برگزاری دو انتخابات ریاست جهوری و شوراهای شهر است، به سراغ دبیرکل این حزب رفتیم تا آخرین اقدامات و تلاشهای خود تشریح کنند. «جامعه زینب» یکی از تشکلهای باسابقه در حوزه زنان است که از جمله احزاب اصولگرا در سپهر سیاسی ایران محسوب میشود. این تشکل سیاسی در سال ۱۳۶۵ و به همت مرحوم زهرا بهروزی نماینده اسبق تهران تشکیل شد و از تشکلهای عضو هیات موسس جبهه پیروان خط امام و رهبری بهشمار میرود. پس از فوت مرحوم بهروزی در سال ۹۰، اعظم حاجی عباسی به عنوان دبیرکل این حزب انتخاب شد و تاکنون مشغول به فعالیت است.
مشروح این گفتوگو به شرح ذیل است:
با توجه به اینکه در آستانه دو انتخابات مهم هستیم، گزارشی از آخرین فعالیتهای جامعه زینب بفرمایید.
حاجیعباسی: مساله انتخابات برای کشور ما اهمیت بسیار زیادی دارد، مقام معظم رهبری همواره به مشارکت حداکثری مردم در انتخاباتها تاکید داشتهاند اما این مساله مورد غفلت تصمیم گیرندگان و تصمیم سازان قرار گرفته و در انتخابات پیشرو که شاید مهمترین انتخابات در جمهوری اسلامی است؛ شاهد غفلت در این امر مهم از سوی پدرخواندهها هستیم. اگر دلسوز نظام و پیرو ولایت هستیم که انشاءالله هستیم، لازم است به فکر منافع ملی، خواستههای مردم و ایجاد فضایی جهت حضور حداکثری آنها در پای صندوقهای رای باشیم؛ نه منافع شخصی، حزبی و سهمگیری از قدرت.
جمهوری اسلامی از دو عنصر جمهوریت و اسلامت تشکیل شده است که تبلور جمهوریت را میتوان در انتخاباتها شاهد بود و همان حضور حداکثری که سرمستان قدرت هیچ توجهی به آن ندارند که بهتر است فرموده امام علی(ع) در دستورکار تصمیمگیران و تعیینکنندگان که بهتر است، آنها را پدرخواندگان بنامیم قرار گیرد؛ تا از این پیچ سخت تاریخی بهسلامت عبور کنیم.
امیرالمونین(ع) در این رابطه میفرمایند: از آن تاسف میخورم که امور مردم به دست نادانها و گناهکاران بیفتد، آنان نعمتهای خدا و بیت المال را دست به دست بین خود میگردانند، بندگان خدا را برده و جیرهخوار خود میسازند، با نیکان میجنگند و بدکاران را یاور خویش قرار میدهند.
اگر به جای شخص به شاخصهها، بهجای رانتسالاری به شایستهسالاری، بهجای رزومه به برنامه و بهجای افرادی که سالها در مدیریتهای کلان بوده و هر آنچه میتوانستند انجام دادهاند و موثر نبوده و اکنون نیز حرف نو و طرح و برنامه نویی ندارند؛ افرادی به مردم معرفی شوند که کارنامه درخشان، برنامه مدون و تیم کاری قوی و ضمانت اجرای وعدههایشان جایگزین شود میتوان شاهد حضور حداکثری مردم در انتخابات بود.
در خرداد ماه پیشرو در کنار انتخاب رئیس جمهور و اعضای شوراهای شهر و روستا، در تهران یک انتخاب مهم داریم و آن انتخاب یک نماینده به منظور جایگزینی بهجای مرحوم خانم رهبر که بعد از انتخابات فوت کردند.
همانطور که اشاره شد جامعه زینب(س) در این مورد در نظر دارد روی شاخصهها، برنامههای ارائه شده، معرفی تیم و کارنامه کاندیداها تمرکز داشته باشد تا بتواند در جهت تبیین محورها و اصولی که در قانون اساسی کشور تعیین شده در خدمت ملت شریف ایران باشد. زیرا بر این باوریم که فلسفه وجودی مسئولین خدمت به مردم است. در این راستا با اتخاذ دو راهبرد جهت حفظ منافع ملی و حفظ و تقویت نظام در صحنه انتخابات حضور کمی و کیفی خود را اعلام می داریم. نخست: تبیین شاخصه ها و موارد مذکور و دوم: تبیین مطالبات به حق مردم از قوه مجریه و در راس آن رئیس جمهور آینده. همچنین معتقدیم نظامی که بر مبنای جمهوریت شکل گرفته باید دولتمردان و نمایندگانش پاسخگوی مطالبات اصولی مردمی باشد که به آنها رای دادهاند.
قانونمندی و قانونمداری، تقویت نظارت بر عملکرد مسئولین توسط احزاب و نهادها، پاسخگویی مسئولین به مردم، بهکارگیری کارشناسان، متخصصین و متعهدین در تعیین راهکارها و برنامه ها، اداره امور توسط شایستگان و بهره مندی بهینه از متخصصین در برنامه ریزی ها و اجرای آنها، شفاف سازی امور برای مردم، التزام عملی به اصول و پایههای مردمسالاری دینی و مهمتر از همه ولایتمداری است. با طرح این موارد کمک بسزایی در تشخیص میزان شایستگی کاندیدای مورد نظر در امر مدیریت کلان و انتخاب اصلح برای اداره امور از سوی مردم را میتوان داشت.
در مورد انتخابات شوراها بیشتر روی تخصص، تعهد، رزومه، شایستهسالاری و در مجموع افرادی که بتوانند در حل معضلات شهری تخصص و برنامه داشته باشند تمرکز داریم. افرادی که علاوه بر شاخصههای ذکر شده پاکدست و مردمی باشند. معتقد هستیم که برنامهریزی و اداره شهر نباید سیاسی باشد و با نگرش سیاسی و حزبی نمیتوان انتظار حل مشکلات شهری را داشت. هم کسانیکه لیستها را میبندند و رای دهندگان لازم است به این مهم توجه نمایند.
انتظار داریم اینبار شورای وحدت و شورای ائتلاف که امیدوارم لیست واحد برای شوراها و فرد واحد برای ریاست جمهوری معرفی نمایند، برای انتخابات شوراهای شهر به این مساله توجه داشته باشند که شوراها غیرسیاسی و غیرحزبی و کاملا تخصصی باشد و برای میاندورهای مجلس از بانویی شایسته، توانمند، با کارنامه درخشان، مدبر، با برنامه، شجاع و آزاده حمایت نمایند.
در انتخابات میاندورهای تهران، مردان دغدغهمند به نفع زنان کنارهگیری کنند
با توجه به اشاره و تاکیدی که بر انتخابات میاندورهای مجلس دارید، برنامهریزی مشخصی در این رابطه مدنظر شما و تشکل شماست؟
من به همه برادران دینی و عزیز ما که سوابق طولانی دارند، احترام قائل هستم اما از آنجا که ظرفیتها و توانمندیهای زنان جامعه ما همواره مورد غفلت جریانهای سیاسی و انتخاباتی قرار گرفته و با توجه به اینکه روند صعودی حضور بانوان در پارلمان در دوره دهم در این دوره شاهد کاهش آن هستیم و حتی با حضور مرحوم خانم رهبر هم تعداد بانوان مجلس یازدهم کمتر از دوره قبل میبود. در نتیجه با اشاره به اینکه پس از انتخابات شاهد درگذشت فاطمه رهبر آن هم از سهمیه بانوان لیست پایتخت بودیم، مشاهده میشود که برادران و بزرگوارانی از سر دغدغهمندی و علاقمندی به سرنوشت انقلاب در میان کاندیداهای میاندورهای مجلس هستیم.
لذا به عنوان یک تشکل سیاسی با سابقه بیش از ۳ دهه در حوزه زنان، از همه برادران دینی و سروران گرامی مجدانه استدعا داریم که در جهت احترام به جامعه زنان و احترام به روح بلند مرحومه فاطمه رهبر و در راستای رعایت عدالت اجتماعی صحنه انتخابات را ترک کنند و اجازه دهید این رقابت در میان بانوانی که با احساس وظیفه و با هدف خدمت به مردم ثبت نام نمودهاند، صورت پذیرد.
نماینده حزبی زن در هیئت عالی نداریم و این نقصان بزرگی است
نحوه فعالیت شما در شورای وحدت به صورت است؟ با توجه به اینکه نماینده ای در بخش اقشار هستید.
در جلسات ابتدایی شورای وحدت حضور پررنگی داشتیم و پیشنهاداتی ارائه شد و در ادامه که پنج نفر به عنوان نمایندگان چهل حزب ملی در هیئت عالی قرار میگرفتند، متاسفانه با وجود تنها دو حزب زنان از چهل حزب و عدم رایدهی احزاب مردانه به یک دبیرکل زن نماینده حزبی زن در هیئت عالی نداریم و این نقصان بزرگی است.
اما زنان بهعنوان اقشار در هیئت عالی حضور دارند و در پاسخ به اعتراض بنده گفته شد که زنان از اقشار در هیئت عالی حضور دارند و نیمی از جمعیت کشور را نمایندگی میکنند که امیدوارم شاهد خروجی مطلوبی باشیم.
اما معتقد هستیم که جامعه زینب حزب است و انتظار داشتیم در جایگاه خودمان قرار بگیریم نه اقشار؛ البته جامعه زینب هم یک نماینده مرد در هیئت عالی دارد و این حقیقتی تلخ است.
برای انتخابات شورای شهر از میان اعضا و کسانی که عضو نیستند، زنانی را شناسایی کرده اید که برای حضور در لیست شورای شهر به شورای وحدت معرفی بفرمایید؟
برای انتخابات شورای شهر تعدادی از بانوان را معرفی کردیم که امیدوارم شاهد حضورشان در لیست نهایی باشیم.
پدرخواندهها را به وحدت تشویق میکنیم
تمایلی به ارائه فهرست مستقل سراسری در کشور ویژه زنان در انتخابات شورای شهر دارید؟
جهت حفظ وحدت لیست مستقل ارائه نخواهیم داد و پدرخواندگان را به وحدت تشویق و تاکید میکنیم.
مشارکت زنان فقط در رأی دادن خلاصه شده است؟
نقش زنان را در «مشارکت حداکثری» که مدنظر رهبر معظم انقلاب است را چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به نقش مهم، تاثیرگذار، تکمیلکننده و تعیینکننده زنان در تمام امور اعم از خانه و خانواده و جامعه میتوان به جرات نقش زنان را در مشارکت حداکثری آحاد جامعه در انتخابات که همواره دغدغه مقام معظم رهبری بوده و هست، را یک نقش تاثیرگذار و حتی بیشتر از مردان دانست.
زنان برای نقش آفرینی باید برانگیخته شوند و خیلی مهم است که در گام دوم انقلاب به این موضوع توجه ویژهای شده و راهبردی عملی برای تحقق آن تعریف شود. راهبری که در آن هیچ زنی بهدلیل زن بودن از حقوقش محروم نگردد.
پس از چهل سال چرا هنوز تکلیف عبارت رجل سیاسی مشخص نشده و همچنان زنان در این مورد بلاتکلیف هستند؟ چرا هنوز یک زن بهعنوان معاون اول رئیس جمهور انتصاب نشده است؟ چرا زنان که به فرموده حضرت امام باید در مقدرات اساسی کشور دخالت کنند، در مجلس خبرگان رهبری نمایندهای ندارند؟ چرا برای تشخیص مصلحت مردم و نظام زنان حضور ندارند؟ آیا اینها مقدرات اساسی کشور نیست؟ آیا دخالت در سیاست یعنی فقط پای صندوق رای رفتن و رای دادن؟ زنان چه سهمی در پارلمان دارند؟ چه سهمی در مدیریت و برنامهریزی شهرها دارند؟ در اتاق فکر و اتاق های دربسته تصمیمات کلان چقدر حضور و نقش نقش تعیین کننده دارند؟
با همه اینها امید و مطالبه جدی داریم در گام دوم انقلاب و دوران بازنشستگی کسانیکه در گام اول مدیریتها را عهدهدار بوده و در تصمیمگیریها و تصمیمسازیها نقش داشتهاند، پس از این و با حضور نسل گام دوم شاهد رفع موانع جهت حضور پر نشاط و پر توان جوانان و بانوان در تمام عرصه های مذکور باشیم.
شورای نگهبان تفسیر روشن «رجل سیاسی» را ارائه دهد
باتوجه اینکه مرحوم خانم بهروزی معتقد بودند که زنان هم مشمول واژه رجل سیاسی میشود، مشی کنونی شما در این زمینه چگونه است؟ آیا برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کاندیدایی مدنظر دارید؟ یا خودتان ثبت نام خواهید کرد؟
در مورد نظر بانوی دیانت، سیاست و اخلاق مرحوم خانم بهروزی مبنی بر این که «زنان هم مشمول واژه رجل سیاسی هستند»، ما هم که ادامه دهنده راه ایشان هستیم نهتنها چنین باوری داریم بلکه مطالبه جدی جهت رفع موانع بر سر راه بانوان برای حضور و رقابت در انتخابات ریاست جمهوری هستیم و زمانی اقدام به ثبت نام میکنیم که تفسیر روشنی از رجل سیاسی توسط شورای نگهبان ارائه شود و معتقدیم تغییر مسیر و راهبرد و روشها میتواند موثر باشند نه تغییر افراد. تغییر افراد زمانی میتواند تغییر احوال ایجاد نماید که راهبردها و نگرشها تغییر کند.
نکته پایانی اگر مسالهای مدنظر دارید.
در پایان ضمن آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری و مردم شریف و عزیز ایران و از بین رفتن ویروس منحوس کرونا و آبادانی کشور با امید به آیندهای روشن در گام دوم انقلاب، مردم همیشه در صحنه را دعوت میکنیم به حضوری پر نشاط و تعیین کننده در انتخابات مهم پیشرو که پای صندوق های آینده ساز حاضر شوند.
باید توجه داشته باشیم که کشور ایران و نظام منتخب جمهوری اسلامی متعلق به همه مردم است و همه باید در حفظ و آبادانی آن کوشا باشیم.