میرابیان در گفتوگو با ایلنا:
نظر اعراب درباره جزایر سهگانه ایران محلی از اعراب ندارد/ صلح در منطقه تنها با حضور کشورهای شمال و جنوب خلیج فارس ممکن است
تحلیلگر ارشد مسائل ژئوپلتیک منطقه با اشاره به ادعای کشورهای عربی منطقه درباره جزایر سهگانه ایران و همچنین تلاش آنها برای شکل گیری «ناتوی عربی» به تحلیل مناسبات کشورها با اسرائیل، آمریکا و ایران پرداخت.
"رضا میرابیان" تحلیلگر ارشد مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره موضوع جزایر سه گانه ایران و ادعای مطرح شده بیانیه کشورهای عربی، اظهار داشت: این مسئله تازهای نبوده و امری کلیشهای است که بعد از انقلاب مطرح شده و ادامه دارد و مدعی هستند جزایر سه گانه باید به امارات برگردد. این موضع در واقع برای رضایت جامعه عرب مطرح میشود. همانطور که میدانید اَعراب محلی از اِعراب ندارند و توان، عرضه و خاصیتی نیز ندارد، بنابراین این امر جدیدی نیست و اهمیت چندانی ندارد.
وی درباره شکلگیری ائتلاف کشورهای عربی و اسرائیل علیه ایران نیز گفت: این مسئله از دوره ترامپ تحت عنوان «ناتو عربی» مطرح شد، مدام شدت و ضعف پیدا کرد که اگر بشود ائتلافی در بین کشورهای همکاری خلیجفارس و کشورهای خارج از منطقه با حضور اسرائیل به نام ناتوی عربی شکل گیرد.
این تحلیل گر مسائل منطقه با بیان اینکه اما خوشبختانه تاکنون چنین چیزی نتوانسته است که پا بگیرد، درباره دلایل آن نیز افزود: به دلیل ضعفها، مشکلات، نابسامانی و اختلاف نظر شدیدی که بین کشورها وجود دارد، این مسئله شکل پیدا نکرده است. اخیراً نیز این ذهنیت برای سعودیها و اماراتیها به وجود آمده که نمیتوانند به آمریکاییها اعتماد کنند و اگر میخواهند کاری انجام دهند باید با اسرائیل ائتلافی ایجاد و ناتوی عربی را شکل دهند و در منطقه بتوانند با چتر اسرائیل حمایتی را برای خودشان ایجاد کند.
میرابیان یادآور شد: بارها جمهوری اسلامی ایران بر موضع خودش تصریح کرده که اسرائیل نمیتواند امنیت خودش را برقرار کند چه برسد به اینکه برای کشورهای عربی حمایت ایجاد کند، بنابراین به کشورهای منطقه نیز هشدار داده که از این خطای بزرگ دست بردارند و پای اسرائیل را به منطقه نکشانند.
این کارشناس ارشد مسائل جهان عرب درباره این گزاره که «ثبات منطقه بسته به رابطه ایران و آمریکا و ایران عربستان» است، خاطرنشان کرد: چنین نظریه یک طرف مردود دارد و آن این است که میخواهیم با عربستان رابطه خوب داشته باشیم و بارها تاکید کردیم که رابطمان بر حسن با کشورهای همسایه است. چند اخیر ساله طرح هرمز را مطرح کردهایم و بارها پیشنهاد دادهایم، اما به دلیل اینکه محمد بن سلمان در راس حاکمیت است و آنها مایل نیستند که این اتفاق بیفتد، سعودیها زیر بار نرفتهاند.
وی افزود: ایران همواره تاکید کرده که امنیت و آرامش در منطقه با حضور آمریکا تامین نمیشود. از ابتدای جنگ تحمیلی نیز گفتهایم اگر امنیتی در خلیج فارس اتفاق بیفتد باید با حضور کشورهای شمال و جنوب خلیج فارس انجام شود.
این تحلیلگر ارشد مسائل منطقه با بیان اینکه از زمان جنگ نفتکشها و جنگ تحمیلی این موضوع مطرح شده، تصریح کرد: اما اینگونه نیست که همان قراردادهای گذشته مانند «بغداد» و «سنتو» مطرح تا پای آمریکا به منطقه کشیده شده و بخواهد امنیت را در منطقه برقرار کند؛ ایران به چنین چیزی معتقد نیست، اما ما بارها از همسایگان درخواست کردهایم که اگر قرار است امنیتی برقرار شود باید یک امنیت دسته جمعی با حضور کشورهای حوزه خلیج فارس، بدون حضور کشورهای فرامنطقهای و با آوردن اسرائیل و آمریکا یا نیروهای نظامی این کشورها شکل بگیرد.
میرابیان درباره ایجاد تنش بیشتر در آینده نزدیک منطقه، بیان کرد: کشورهای حوزه خلیجفارس این راهها را طی سالهای گذشته تجربه کرده و میدانند که نمیتوانند با تنش و کشاندن کشورهای دیگر در منطقه امنیت ایجاد کنند. حتی کشورهایی مثل امارات و بحرین هم که با اسرائیل ارتباط برقرار کردند هم اکنون نیز با تردید و احتیاط به این مسئله نگاه میکنند و میدانند که اسرائیلیها نمیتوانند برای آنها امنیت برقرار کنند.
وی در پایان با بیان اینکه اینگونه نیست که بگویم یک سال آینده منطقه به تنش کشیده میشود، ابراز داشت: اما تلاش ایران بر این است که آرامش را در منطقه حفظ کند. حضور جمهوری اسلامی ایران در تنشهایی که دیگران بخواهند ایجاد کنند، برتری دارد. در گذشته نیز تجربه شده که در موقعیتهای حساس جمهوری اسلامی ایران توانسته امنیت و آرامش خلیجفارس را حفظ کند.