در مرامنامه حزب ندای ایرانیان تاکید شد:
رویکرد ما به اصلاحات، تدریجی، مستمر و گامبهگام است
اعضای حزب ندای ایرانیان بر این باورند افراطگرایی در گفتار و کردار و نگرشها و نیز برداشتهای خشن از مفاهیم مذهبی، سیاسی، عقیدتی و قومی و ترویج آن امری نابهنجار تلقی میشود
حزب ندای ایرانیان، تاکید کرد که رویکردش به اصلاحات، تدریجی، مستمر و گامبهگام است و راهبرد سیاستورزی این حزب بر لزوم مشارکت داوطلبانه در فرآیندهای سیاسی و تأثیرگذاری بر قدرت و اداره حکومت و اجتماع و دوری جستن از نگرشهای مبتنی بر تحریم و کنارهجویی است.
به گزارش ایلنا؛ متن کامل پیشنویس مرامنامه حزب ندای ایرانیان توسط پایگاه اطلاعرسانی این حزب منتشر شد. این مرامنامه توسط هیات موسس ندای ایرانیان به تصویب رسیده و در آینده لازم است که به تصویب کنگره و کمیسیون ماده ۱۰ احزاب نیز برسد.
بسمالله الرحمن الرحیم
«الَّذِینَ إِن مَّکنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنکرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ»(حج ۴۱)
ایران و سیر تحولات آن سرشار از تلاش و تکاپوی تاریخی برای مردمسالاری، پیشرفت، دینمداری و اخلاق است و ایرانیان همواره برای بهبود امور و رسیدن به زندگی بهتر و صیانت از هویت و آئینشان کوشیدهاند. امروز با وجود آنکه بیش از صد سال از نخستین تلاشهای ایرانیان برای دستیابی به مردمسالاری و تحقق حاکمیت بر سرنوشت خویش میگذرد و ایران ما برای رسیدن به نظامی مبتنی بر خواست مردم و تشکیل پارلمان پیشروتر از بسیاری کشورها بوده است؛ اما متاسفانه هنوز در این راه، ترسان و لرزان و با افت و خیز گام بر میدارد و برای تحقق این آرمانها راهی طولانی در پیش دارد. تقریباً بیشتر جنبشهای اجتماعی هم که با این هدف در ایران شکل گرفتهاند جریانهایی کوتاه مدت، شکننده و ناپایدار بودهاند.
قوام کوششها و جریانهای حامی و حامل دموکراسی و آزادی و تثبیت آن در متن زندگی اجتماعی، امری دشوار است ولی به رغم دشواری و زمانبر بودن، آینده کشور را تضمین میکند و هر حزب سیاسی باید با سیاستورزی منطقی و اتخاذ راهبردهای مناسب، برای رسیدن به آن اهتمام ورزد.
بر این اساس حزب ندای ایرانیان در فعالیتهای حزبی، تصمیمگیریها و پذیرش عضویتها به اصولی به این شرح تاکید دارد:
۱. انقلاب اسلامی به رهبری کمنظیر امام خمینی(ره) و پشتوانه مکتب انسانساز اسلام از زمره درخشانترین رویشهای دوران معاصر است، که به جریانهای سیاسی و فعالان مدنی در دوران ما هویت میبخشد. آرمانهای بنیادینی که انقلاب اسلامی، حول آنها شکل گرفت و ملت ایران برای تحقّق آنها رشادتها و از جان گذشتگیهای فراوانی کرده است، برای کسانی که اصلاح امور را در درون و چارچوب نظام جمهوری اسلامی دنبال میکنند عاملی وحدتبخش و اتحاد آفرین است. ما بر این باوریم که آن آرمانها هنوز هم در میان ملت ایران زنده است و فاصله گرفتن از آنها و تلاش برای کژتابی و به انحراف کشیدن آن آرمانها اشتباهی بزرگ است که باید از آن دوری کرد.
۲. هشت سال پایداری و حماسهای که ملت بزرگ ایران در دفاع از سرزمین و کیان خود آفرید، سرشار از افتخار و ایثار است و چهره ملتی را به نمایش میگذارد که با تمام وجود از کیان ملی و دینی خود دفاع میکند و در این راه تردیدی به دل راه نمیدهد. ازاینرو بزرگداشت شهدا، جانبازان و ایثارگران و تداوم راه و آرمان جاویدان آنها را وظیفه یکایک ایرانیانی میدانیم که دل درگرو این سرزمین دارند.
۳. قانون اساسی که سند میثاق ملی ما است، بر حقوق ملت تأکید کرده است. اتکا به آرای عمومی و انتخابات، تساوی همه افراد در برابر قانون، آزادی عقیده، آزادی بیان و مطبوعات، احترام به حقوق زنان و کودکان، احترام و به رسمیت شناختن تکثر فرهنگی، سیاسی، قومی و مذهبی، حفظ حرمت، حیثیت، جان و مال مردم، آزادی فعالیت احزاب و تشکلها و حق دادخواهی عادلانه، منصفانه و قانونی، ازجمله این حقوق است که اعضای حزب ندای ایرانیان برای اعمال و تحقق کامل آنها تلاش خواهند کرد و در این راه قانون را مبنای رفتار خود قرار خواهند داد.
۴. اصل ولایتفقیه را بهعنوان یکی از اصول اساسی و محوری نظام و ضامن امنیت و وحدت ملی میدانیم. جایگاه ولایتفقیه در قانون اساسی ضامن حفظ موازین و چارچوبهای اسلامی و انقلابی نظام اسلامی است. اعضای ندای ایرانیان بر این باورند که پذیرش جایگاه و رهبری ولایتفقیه بهویژه در مسائل مهم و حیاتی کشور و حرکت حول محور سیاستهای کلی نظام که از سوی رهبری نظام ترسیم میشود، ضامن امنیت و وحدت و یاریگر اصلاحات تدریجی و قانونمدارانه است.
۵. اعضای ندای ایرانیان بر این باورند که دفاع از تمامیت ارضی و حفظ یکپارچگی ملی و سرزمینی وظیفه هر ایرانی بوده و نگرشها و رفتارهای جداییطلبانه در تضاد با منافع ملی است؛ و تنها در سایه امنیت و حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی، ایرانی آباد، آزاد، مستقل و سربلند خواهیم داشت.
۶. رویکرد ما به اصلاحات، تدریجی، مستمر و گامبهگام است؛ ازاینرو اهتمام به سیاستورزی اصلاحطلبانه عبارت از بهرهگیری از فرصتها و ظرفیتهای قانونی برای اصلاحات مستمر و پیشبرد آرمانها و اندیشهها است. راهبرد سیاستورزی حزب ندای ایرانیان بر لزوم مشارکت داوطلبانه در فرآیندهای سیاسی و تأثیرگذاری بر قدرت و اداره حکومت و اجتماع و دوری جستن از نگرشهای مبتنی بر تحریم و کنارهجویی تأکید میکند. ما معتقدیم برای بهبود شرایط سیاستورزی در ایران، بیش از هر چیز به گفتگو و افزایش تعاملات فردی و گروهی برای شکلگیری حوزه عمومی فعال و پویا نیازمندیم.
۷. ما بر این باوریم که همه ایرانیان، فارغ از هر نوع مرام و اعتقاد و مذهبی، حق دارند از زندگی خوب و شرافتمندانه همراه با امنیت و آرامش بهرهمند باشند. برخورداری از خدمات اجتماعی در شأن ایرانیان، داشتن شغل مناسب و برخورداری از آموزشوپرورش و تحصیلات عالیه، برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی و محیطزیست سالم و دسترسی به محیط بهداشتی و آب و غذای سالم حق همه ایرانیان است. ازاینرو تلاش برای ارتقا و افزایش تسهیلات و خدمات زیر بنایی و تلاش برای بهبود کیفیت زندگی، همچنین حمایت از حقوق خانواده، حقوق مادران و حقوق بازنشستگان و همچنین ترویج و حمایت از ورزش همگانی از اولویتهای ماست و برای ایجاد زمینههای تحقق آنها تلاش خواهیم کرد.
۸. تجربه و آگاهی امروز در ایران و جهان نشان میدهد توسعه اجتماعی و فرهنگی، لازمه توسعه همهجانبه و پایدار است. سطح رضایتمندی، شادابی و امیدواری افراد جامعه، ملاک توسعه در دنیای امروز است. هدف اصلی برنامههای توسعه را ایجاد محیط و امکانات لازم برای شکوفایی استعدادها و بروز خلاقیتها بهویژه برای جوانان میدانیم و معتقدیم در محیطی شاداب و امیدبخش و همراه با دسترسی آزاد به اطلاعات است که نیروی انسانی سالم، آگاه و خلاق پرورش مییابد.
۹. ندای ایرانیان به دنبال جامعهای عادلانه و بدون تبعیض برای همه ایرانیان است. باید تلاش نمود تا همه افراد جامعه در جریان زندگی خود در عرصههای کلان اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نیز عرصههای دیگری همچون ورزش، بهداشت، تغذیه و توزیع مجدد درآمدها بتوانند استعدادهای خویش را شکوفا کنند و بر مبنای تلاش خود از مواهب کشور بهرهمند شوند. ازاینرو تلاش برای رفع تبعیض و نابرابری و نهایتاً ایجاد فرصت برابر برای رشد طبقات کمدرآمد، کارگران و افراد کم برخوردار و محروم و حمایت از سیاستهای تأمین اجتماعی، بیمه همگانی و ارائه خدمات بهزیستی به معلولین از اولویتهای اصلی ماست. هدف از این سیاست، به حداقل رساندن فاصله طبقاتی و تبعیض در جامعه و توزیع مناسب فرصتهای دستیابی به ثروت و قدرت و درنتیجه کاهش شکاف بین فقیر و غنی، شهر و روستا و مرد و زن و به حداقل رسیدن عدم تعادل منطقهای و درون منطقهای خواهد بود.
۱۰. ما بر این باوریم که اصلاح نظام اقتصادی، ارتقاء سیاستها و بهبود فضای کسبوکار، لازمه توسعه همهجانبه است. بهگونهای که بخش خصوصی واقعی و بهدوراز فساد و رانت در کشور شکل بگیرد و اصناف و شبکههای بخش خصوصی تدبیر امور را در اختیار داشته باشند. دولت بهواقع دولت کوچک با حداکثر بهرهوری بوده و شفافیت و کارآمدی در سطوح و حوزههای مختلف اقتصادی وجود داشته باشد. دولت میبایست هر چه بیشتر به سمت دولتی غیر رانتی، غیرنفتی و کوچک حرکت کند. در چنین حالتی اقتصاد ایران از یکسو به اقتصادی قابلرقابت با اقتصادهای منطقهای و جهانی تبدیل شده و از سوی دیگر فقر، نابرابری و بیکاری کاهش خواهد یافت.
۱۱. ما صیانت از محیطزیست و میراثطبیعی کشور را بهعنوان یک اصل خدشهناپذیر در هر برنامه توسعه دانسته و بر این باوریم که روند توسعه و میزان بهرهگیری از منابع طبیعی و زیستی کشور باید بهگونهای باشد که: نسلهای آینده نیز از آن بهرهمند و برخوردار شوند؛ زندگی سالم ایرانیان را تهدید نکند؛ و هوا و منابع آبی، خاکی، مراتع و جنگلهای کشور حفظ شود. ازاینرو محافظت از محیطزیست و میراثطبیعی کشور را امری ضروری دانسته و بر آن تأکید میکنیم.
۱۲. ما آزادی را همزاد انقلاب اسلامی دانسته و معتقدیم مشارکت آزاد سیاسی، حق مردم و مانع از انسداد و استبداد است و همه دیدگاهها و نگرشها از حقوق برابر برخوردار هستند. ما مردمسالاری را مقبولترین شکل حکومتی در دنیای امروز و ضامن جمهوریت نظام دانسته و بر این باوریم که اهتمام به توسعه سیاسی و بهبود مستمر فضای سیاسی، همراه با امنیت و آزادی برای رقابت برابر و فعالیت پایدار احزاب و مشارکت لایههای مختلف جامعه، در مسیر تعیین سرنوشت امری ضروری است.
۱۳. اعضای حزب ندای ایرانیان بر این باورند که افراطگرایی در گفتار و کردار و نگرشها و نیز برداشتهای خشن از مفاهیم مذهبی، سیاسی، عقیدتی و قومی و ترویج آن امری نابهنجار تلقی شده و در سطوح مختلف اجتماعی و سیاسی، خشونت و ستیز ایجاد میکند. افراطیگری احترام میان شهروندان را از بین میبرد و موجب وهن مقدسات و تفرقه است. ازاینرو ما از رفتارهای افراطگرایانه دوری جسته، تنوع و تکثر را به رسمیت شناخته و بر تضارب آراء و جدال احسن تأکید میکنیم.
۱۴. تنوع فرهنگی بخش جداییناپذیر هویت ایرانی است و ایران بزرگ همواره در تکوین تاریخ و تمدن نقش بسیاری داشته است. ایران امروز، گستره وسیع و متنوعی از قومیتها، مذاهب و زبانهای گوناگون را در برگرفته که میراثبشری بوده و همه آنها باید به رسمیت شناخته شوند. همه ایرانیان باید از فرصتهای برابر برای پیشرفت فردی و اجتماعی و امکان خدمترسانی و مشارکت در ساختن ایران بهرهمند شوند و لازم است تلاش و همکاری همه جانبهای برای دستیابی شهروندان ایرانی از اقوام مختلف، به حقوق قانونی خود صورت پذیرد.
۱۵. کشور ما امروز از لحاظ ژئوپولتیک، ژئو استراتژیک و ژئواکونومیک در موقعیتی استثنایی قرار گرفته است. ایران ما با هدف استقلال، حفظ تمامیت ارضی، ثبات و حیات توانسته است موقعیت بسیار با اهمیتی در معادلات دو جانبه، منطقهای و بینالمللی به دست آورد. از جمله آرمانهای انقلاب اسلامی، حمایت از ملتها و استقرار دموکراسی در سطح منطقه است که در سه اصل بنیادین عزت، حکمت و مصلحت تجلّی مییابد. از اینرو دغدغه حزب ندای ایرانیان سیاستی است که بتواند ضمن دفاع از صلح بینالملل، از رفتار، گفتار، و عزت تاریخی و تمدنی مردم ایران دفاع کرده و همراه با تأمین منافع ملی، موقعیت جمهوری اسلامی را نیز تثبیت کند.
۱۶. حمایت از فضیلتهای جمعی جهانی همچون دفاع از حقوق بشر، توجه به حقوق شهروندی، صیانت از محیطزیست، دفاع از حقوق زنان و کودکان، مبارزه با جنگ، خشونت، مواد مخدر، فقر و نابرابری همواره موردتوجه حزب ندای ایرانیان است و ما معتقدیم باید همگام با جامعه جهانی و به دور از بازیهای روانی و سوءاستفادههای سیاسی قدرتهای بزرگ، منصفانه در این عرصه مشارکت و همراهی کرد.
این مرامنامه شامل یک مقدمه و شانزده بند است و پذیرش و التزام به آن برای کلیه اعضای حزب ندای ایرانیان الزامآور است.