رئیس سازمان نظام پرستاری:
«مراقبتهای پرستاری» باید در نظام سلامت تعریف شود
در حوزه پرستاری با مجموعه ۲۵۰ هزار نفری مواجه هستیم که به اقرار و اذعان تمام کارشناسان نظام سلامت در دنیا، ۸۰ درصد بار درمان بر دوش آنها است و ۶۰ تا ۷۰ درصد از تیم سلامت را پرستاران تشکیل میدهند.
ایلنا: رئیس سازمان نظام پرستاری گفت: مراقبتهای پرستاری ۸۰ درصد کار فعالان عرصه سلامت را تشکیل میدهد و ۶۰درصد نیروهای این بخش پرستاران هستند، بنابراین مانند تعریف وزن خدمات پزشکی در سرانه درمان، وزن و سهم «مراقبت» نیز باید در این چرخه تعریف شود.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، محمد میرزابیگی در گردهمایی روسای دانشکدههای پرستاری و مدیران پرستاری با اشاره به ایام شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین، این ایام را خواستگاه و ریشه پرستاری برشمرد و گفت: در همین ایام بود که حضرت زینب(س) هنر پرستاری را به نمایش گذاشتند.
رئیس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: از نظر زمانی ما در سازمان نظام پرستاری تا کنون دوران دو دولت و دو رئیس جمهور را درک کردهایم و هم اکنون دوره سومین دولت و رئیس جمهور را درک میکنیم. البته هر کدام از این دولتها و روسای جمهور با مشی متفاوتی عمل کرده و میکنند و نمیتوان گفت مشی کدام یک خوب و کدام یک بد است زیرا هر فردی مسیر و سیاستهای خاص خود را دارد.
میرزابیگی ادامه داد: ما یک حرف اساسی داریم و آن هم این است که بر اساس تعریف پرستاری، بزرگترین مأموریت ما خدمت به مددجویانی به اسم انسان فارغ از جنس، فرهنگ، مرز و جغرافیاست و خدمتی که ما پرستاران ارائه میکنیم، «مراقبت» است.
پرستاران صاحبان علم مراقبت هستند
وی پرستاران را صاحبان علم مراقبت خواند و گفت: این مقولهای است که باید در نظام سلامت و جامعه جا بیفتد. مراقبتهای پزشکی مأموریت ما پرستاران است و باید محکم به آن بچسبیم و مابقی مسائل را پیرامون این موضوع حل و فصل کنیم.
رئیس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: ما در کشورمان، خدمات پزشکی را در حد اعلاء داریم ولی مراقبتهای پزشکی را در حد اعلاء نداریم. لذا نیازمندیم «مراقبت» را در کشور ساماندهی کنیم و اگر کامل نیست، آن را مبتنی بر فرهنگ خودمان تعریف کنیم.
وی افزود: در این مسیر باید به سمتی برویم که این جرئت را در خود به وجود آوریم که در بخشی از خدمات پزشکی پاسخگوی مستقیم مردم، خود ما پرستاران باشیم. لذا در نظام سلامت جایگاه مراقبت باید بسیار روشن و مشخص باشد.
میرزابیگی گفت: در حوزه پرستاری با مجموعه ۲۵۰ هزار نفری مواجه هستیم که به اقرار و اذعان تمام کارشناسان نظام سلامت در دنیا، ۸۰ درصد بار درمان بر دوش آنها است و ۶۰ تا ۷۰ درصد از تیم سلامت را پرستاران تشکیل میدهند.
وی افزود: کدام وزارتخانه را به جز وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش میتوان سراغ گرفت که با جمعیتی معادل جمعیت پرستاران برابری کند.
وی ۱۶۰ دانشکده پرستاری با میانگین هر کدام ۴۰۰ دانشجو را عرصه پرستاری در هیئت علم و آموزش عنوان کرد و گفت: اگر چه پرستاران ما در عرصه علم و آموزش نیز بسیار خوش درخشیده و افتخارآمیز هستند اما هنوز هم جا دارد تا بیش از این در این عرصه تلاش شود و به استانداردهای مورد نظر نزدیک شویم.
میرزابیگی ادامه داد: اگر بخواهیم مراقبت را در هیئت خدمت در نظر بگیریم، تا کنون ۵۲۷ خدمت برشمرده شده است. البته این با احتساب شرایطی است که بسیاری از خدمات توسط پرستاران انجام میشود ولی وظیفه کسی دیگر تلقی میشود و در تراز تخصصی و فوق تخصصی برای مردم و بیمهها محاسبه میشود.
رئیس سازمان نظام پرستاری گفت: ما بحثسهم خواهی و مطالبات مردم را داریم چرا که ما صاحبان علم مراقبت برای مردم هستیم و در این مسیر باید حرفهای و قانونی و کاملاً علمی این خدمت را به مردم ارائه دهیم و برای این منظور باید صلاحیتهای حرفهای را در خودمان به وجود آوریم.
وی افزود: بنابراین هدف از پیگیری جدی ما برای صدور پروانه کار و صلاحیت حرفهای به پرستاران، ارائه خدمات حرفهای، قانونی و علمی به مردم است.
میرزابیگی ادامه داد: هم اکنون مباحثعمومی، تخصصی و فوق تخصصی پرستاری تعریف شده است و در بخشهایی نظیر سوختگی، سی سی یو، آی سی یو و امثالهم، کارشناس ارشد پرستاری تربیت میشود و میتوان در این زمینه دورههای فلو مانند نیز تعریف کرد.
وی اضافه کرد: بحثما این است مراقبتهای پزشکی نیز باید پا به پای خدمات پزشکی و دانش تخصصی پزشکی همگام شود و مراقبتی با کیفیت و دسترسی عادلانه برای مردم فراهم باشد.
رئیس سازمان نظام پرستاری بر لزوم باز تعریف نظام پرداخت تأکید کرد و گفت: همان طور که در سرانه بهداشت و درمان، وزن دارو، خدمات پزشکی، خدمات درمانی، خدمات تشخیصی و تجهیزات پزشکی به روشنی مشخص است باید وزن مراقبت نیز مشخص شود که آیا وزن مراقبت در این سرانه مشخص شده است؟
وی اضافه کرد: اکنون که در حال تلاش برای بالا بردن سرانه و گرفتن سرانه هستیم باید وزن مراقبت را هم در سرانه بهداشت و درمان مشخص کنیم.
وی افزود: باید خدمات پرستاری و مراقبتی نیز به لحاظ حقوقی، معنوی و مادی جایگاهی مبتنی بر علم روز و فن آوریهای جدید داشته باشد و به عبارتی دفاتر پرستاری و هیئت مدیرههای سازمان نظام پرستاری باید در کنار دانایی، توانایی پرستاران را پیگیری کنند.
باز آموزیهای پرستاری را باید هدفمند کرد
میرزابیگی با اشاره بر هدفمندسازی، بازآموزیهای پرستاری گفت: در این راستا باید در یک مسیر منسجم دورههای لازم را پیش بینی و برگزار کنیم.
میرزابیگی ادامه داد: درست است که جامعه پرستاری برای رسیدن به اهداف خود در مقاطعی شاهد فراز و نشیبهایی بوده است اما در مجموع اوضاع خوب است و آینده به شدت، امیدوارکننده است.
وی خواستار انسجام جامعه پرستاری برای تحقق مصوبات دولت و مجلس در حوزه پرستاری شد و گفت: خواهش بنده این است که روحیه خودباوری توسط اساتید دانشگاهی در دانشجویان و توسط همکاران بالینی در پرستاران به وجود آورده شود.
رئیس سازمان نظام پرستاری افزود: قانون ارتقاء بهره وری، تعرفه گذاری خدمات پرستاری و دیگر قوانین مرتبط با پرستاران جملگی راهکارهایی است که ما را به وزن مراقبت در نظام سلامت میرساند.
وی با اشاره به همراهی جامعه پرستاری با مسئولان گفت: همراهی و همدردی کردن با مسئولان و درک شرایط کشور برای ما نیز پذیرفته است و ما هم قبول داریم که باید محدودیتها را در پیگیری خواستههایمان لحاظ کرد اما نباید در این مسیر تا جایی پیش رفت که از پیگیری مطالبات پرستاری بازبمانیم و بگوییم بودجه نیست.
میرزابیگی افزود: کمبود بودجه برای همه قابل درک است اما ما خواستههایمان را پیگیری میکنیم و انتظار داریم این مطالبات را در سالهای آینده مد نظر قرار دهند.
رئیس سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه باید نگاهمان را به پرستاری در تراز کشوری و حتی بین المللی ارتقاء دهیم، گفت: ما الان قوانین خوبی را در حوزه پرستاری داریم، فرمایشات مقام معظم رهبری را داریم. مسائل پرستاری کشور در سطح بین المللی جا افتاده است و با این بستر و آهنگی که در حال حرکتیم لازم است تا در خودمان این سعه صدر کشوری و بین المللی را به وجود آوریم.
ورود دانشکدههای پرستاری به مقوله اقتصاد سلامت به ویژه از جنس اقتصاد پرستاری، دیگر درخواستی بود که رئیس کل سازمان نظام پرستاری در گردهمایی روسای دانشکدههای پرستاری و مدیران پرستاری کشور مطرح کرد.
وی تسلط به حوزه اقتصاد پرستاری را لازمه تعیین وزن مراقبت عنوان کرد و گفت: البته در این زمینه سازمان نظام پرستاری اقداماتی را آغاز کرده است اما انتظار میرود تا در این خصوص نهضتی در داخل جامعه پرستاری و در بین دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا شکل بگیرد تا بتوانیم با کمک کارشناسان این عرصه از جایگاه مراقبت و تبیین آن در نظام سلامت به بهترین نحو دفاع کنیم.