خفاشهای خونآشام هنگام بیماری، فاصله اجتماعی را رعایت میکنند
تحقیقات جدید نشان میدهند خفاشهای خونآشام بیمار از بقیه فاصله میگیرند، زمان کمتری را با خفاشهای دیگر میگذرانند و با تعداد کمتری از هم گروههای خود معاشرت میکنند.
این رفتار قبلا در شرایط آزمایشگاهی دیده شده بود ولی اکنون دانشمندان در خفاشهای خونآشام وحشی در بلیز در آمریکای مرکزی هم رفتار مشابهی را مشاهده کردهاند.
برای این تحقیق پژوهشگران دانشگاه ایالت اُهایوی آمریکا، با وصل کردن حسگر فاصلهیاب به یک گروه خفاش وحشی که داخل یک درخت توخالی زندگی میکردند، تعامل اجتماعی آنها را بررسی کردند.
در بخشی از این مطالعه، محققان به شانزده خفاش مادهای به نام لیپوپلیساکارید تزریق کردند تا تغییر رفتارشان را بررسی کنند. این ماده سیستم ایمنی خفاشها را مثل وقتی که بیمار هستند، موقتا فعال میکند. در این درخت در جمع ۳۱ خفاش زندگی میکردند و به پانزده خفاش دیگر نرمال سالین (آب نمک ۰/۹ درصد) تزریق شد که بر سیستم ایمنی تاثیری ندارد.
به گفته این دانشمندان که تحقیق خود را در مجله بومشناسی رفتاری منتشر کردهاند، در این کارآزمایی به هیچیک از خفاشها آسیبی نرسیده است.
دانشمندان مشاهده کردند خفاشهای "بیمار" که سیستم ایمنیشان برای مبارزه با عفونت تحریک شده بود، در مقایسه با خفاشهای سالم، حدودا با چهار خفاش کمتر تماس برقرار میکردند. آنها تمایلی به پیدا کردن دیگر همنوعان خود نداشتند، کمتر این ور و آن ور میزفتند و خوابآلودهتر بودند.
این تغییر رفتار شش ساعت بعد از تزریق و زمانی که خفاشها خواب بودند یا به جستجوی غذا رفته بودند، کاهش پیدا کرد. بعد از ۴۸ ساعت، تاثیر تزریق کاملا از بین رفت و خفاشها رفتارهای اجتماعی خود را از سر گرفتند.
زمانی که خفاشها احساس بیماری میکنند، احتمال اینکه باعث انتشار ویروس در طبیعت شوند کمتر میشود چون زمان کمتری را با خفاشهای سالم میگذرانند.
سایمون ریپرگر نویسنده اصلی این تحقیق، این رفتار را "فاصلهگذاری اجتماعی منفعل" نام گذاشته است و فکر میکند ممکن است بیش از آنچه تصور میکنیم در حیوانات دیگر هم عمومیت داشته باشد.
منبع: العالم