خبرگزاری کار ایران

خواص و مضرات خوردن خرما در دوران بارداری

خواص و مضرات خوردن خرما در دوران بارداری
کد خبر : ۹۷۳۰۸۷

خرما یکی از خوراکی های خوشمزه و انرژی بخش است که مصرف آن به خصوص در دوران بارداری فواید زیادی برای سلامتی دارد و به گفته برخی افراد به راحتی و کاهش مدت زمان زایمان کمک می کند.

به گزارش ایلنا، مصرف خرما به دلیل ترکیبات مغذی موجود در آن به خانم های باردار توصیه می شود، این ماده غذایی سرشار از آهن، فولات، ویتامین K، منیزیم و فیبر می باشد و به پیشگیری و درمان کم خونی، درمان یبوست، رشد بهتر جنین و تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک می کند. برای آشنایی با خواص و مضرات خرما برای بارداری و نحوه استفاده از آن در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

آیا خوردن خرما در دوران بارداری مفید و بی خطر است؟

خوردن خرما در دوران بارداری نه تنها برای مادر و جنین بی خطر است بلکه به دلیل ترکیبات مغذی موجود در آن به سلامت بدن کمک کرده و با بهبود انقباضات رحمی باعث کوتاه شدن زمان زایمان می شود.

ارزش غذایی خرما

از جمله مواد مغذی موجود در 100 گرم خرما می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خرما (100 گرم) مقدار
کالری 227
پروتئین 1.8 گرم
آهن 0.9 میلی گرم
فولات 15 میکرو گرم
فیبر 6.7 گرم
چربی 0.2 گرم
ویتامین K 2.7 میکرو گرم
پتاسیم 696 میلی گرم
منیزیم 54 میلی گرم

1. آهن

همان طور که می دانید آهن از مواد مورد نیاز به خصوص برای سلامت زنان باردار است، خرما سرشار از این ماده معدنی است که افزایش هموگلوبین خون می تواند خطر کم خونی را کاهش دهد.

آهن به فرایندهای متابولیکی مختلف بدن نیز کمک کرده و سیستم ایمنی بدن مادر و جنین را تقویت می کند.

2. فولات

اسید فولیک از مهم ترین مواد مغذی موجود در خرما است که از نقایص مادرزادی مغز و نخاع جلوگیری می کند.

3. ویتامین K

ویتامین K به لخته شدن خون کمک کرده، برای رشد ساختار استخوانی جنین مفید است و کمبود آن می تواند به سلامتی جنین آسیب برساند.

خرما یکی از بهترین منابع ویتامین K محسوب می شود و مصرف آن به رفع کمبود این ویتامین کمک می کند.

4. فیبر

یبوست از مشکلات شایع بارداری است و خوردن خرما به دلیل فیبر فراوان موجود در آن می تواند در پیشگیری و درمان این عارضه مفید باشد.

همان طور که می دانید مصرف غذاهای پر فیبر به هضم راحت تر کمک کرده، کلسترول بد خون را کاهش می دهند، باعث سیری طولانی مدت شده و به نوبه خود در کنترل وزن سالم که از موارد مهم در طول بارداری است کمک می کنند.

5. پتاسیم

خرما سرشار از پتاسیم می باشد که از مواد معدنی ضروری برای حفظ تعادل نمک و فشار خون در بدن می باشد و کمبود آن می تواند به مشکلات کلیوی در بدن منجر شود.

این ماده معدنی از گرفتگی عضلانی شایع در دوران بارداری نیز پیشگیری می کند.

6. فروکتوز

خرما حاوی فروکتوز است که به سرعت در بدن تجزیه شده و بدون نوسانات شدید قند خون، به افزایش سطح انرژی بدن کمک می کند.

تامین انرژی برای سازگاری بدن با تغییراتی که در دوران بارداری رخ می دهد بسیار اهمیت دارد.

7. قند

بدن در دوران بارداری به کالری زیادی نیاز دارد و مصرف چند عدد خرما در روز به دلیل قند موجود در آن، به رفع گرسنگی و تامین کالری مورد نیاز بدن کمک زیادی می کند بدون آن که تاثیر چندانی روی وزن داشته باشد.

با این حال مصرف مواد قندی برای افرادی که از اضافه وزن یا دیابت بارداری رنج می برند توصیه نمی شود.

8. منیزیم

خرما از خوراکی های سرشار از منیزیم است که برای تشکیل استخوان و دندان های کودک ضروری است و به تنظیم قند و فشار خون نیز کمک می کند.

فواید خرما برای دوران بارداری

سایر فواید مصرف خرما در بارداری عبارتند از:

  • خرما حاوی پروتئین هایی است که به ساخت اسیدهای آمینه مورد نیاز برای رشد بدن کمک می کنند.
  • پرده های جنینی بیش از 83 درصد خانم هایی که خرما می خورند هنگام بستری شدن در بیمارستان سالم بوده و کمتر از 28 درصد آن ها در حین زایمان نیاز به تزریق پروستین یا اکسی توسین مصنوعی داشته اند در حالی که این درصد در خانم هایی که در دوران بارداری خرما نمی خورند به ترتیب 60 و 43 درصد می باشد.
  • خرما به تقویت اثر اکسی توسین – انقباض رحم – کمک کرده که به نوبه خود حساسیت رحم را افزایش می دهد.
  • کلسیم، سروتونین و تانن موجود در خرما به انقباضات بهتر عضلات رحمی کمک می کند.
  • خرما حاوی اسیدهای چرب اشباع شده و غیر اشباع است که به تامین انرژی بدن کمک کرده و برای تولید پروستاگلاندین که برای زایمان ضروری می باشد مفید است.
  • خرما به دلیل ملین های موجود در آن و بهبود انقباضات رحمی، باعث سهولت و کوتاه شدن مدت زمان زایمان می شود.

خوردن خرما در مراحل مختلف بارداری

یکی از سوالات رایج خانم های باردار تاثیر مصرف خرما روی بدن در مراحل مختلف بارداری می باشد که در ادامه آن را بررسی می کنیم:

خوردن خرما در سه ماه اول

مصرف خرما در سه ماه اول بارداری مهم است زیرا به پیشگیری و درمان یبوست که از مشکلات رایج به خصوص در سه ماه اول می باشد کمک می کند.

با این وجود اگر به مشکلات قند خون یا عفونت استرپتوکوک گروه B مبتلا هستید لازم است در سه ماه اول مصرف این ماده غذایی را محدود کنید.

خوردن خرما در سه ماه دوم

اگر قند خون بالا دارید یا آزمایش قند خون شما طبیعی نیست از خوردن خرما در سه ماه دوم اجتناب کنید زیرا احتمال ابتلا به دیابت بارداری در این دوره زیاد است.

اگرچه توصیه می شود در این مورد حتما با پزشک نیز مشورت کنید زیرا خوردن چند عدد خرما معمولا ضرر خاصی ندارد.

خوردن خرما در سه ماه سوم

در سه ماه سوم خرما بخورید زیرا این ماده غذایی به دلیل خاصیت ملین طبیعی خود به انقباض رحمی کمک می کند و برای کوتاه شدن و تسهیل کل روند زایمان مفید است.

برای این منظور توصیه می شود از ابتدای هفته 36 یعنی حدود یک ماه قبل از زمان احتمالی زایمان، خوردن 6 عدد خرما در روز را شروع کنید.

خوردن خرما در تابستان و زمستان

بسیاری از خانم های باردار معتقد هستند مصرف خرما در تابستان باعث ناراحتی معده می شود و از مصرف آن اجتناب می کنند در حالی که این مسئله از نظر علمی اثبات نشده است.

با این حال از آن جا که بدن خانم ها در دوران بارداری به دلیل تغییرات مختلف جسمی و هورمونی گرمای زیادی تولید می شود خوردن مقدار زیاد خرما به خصوص در فصل تابستان باعث افزایش گرمی بدن می شود که در روزهای پایانی بارداری می تواند عوارضی به دنبال داشته باشد.

بالعکس این مسئله نیز صدق می کند، مصرف خرما در فصل زمستان به دلیل طبع گرم آن مفید است و سرمای بدن را کاهش می دهد، اگرچه زیاده روی در هیچ شرایطی توصیه نمی شود.

به طور کلی خانم های باردار برای رشد بهتر جنین به 300 کالری اضافی در روز نیاز دارند، توصیه می شود این کالری اضافی را از منابع غذایی سالم تامین کرده و از مصرف مواد غذایی فاقد ارزش غذایی و حاوی قند فراوان اجتناب کنید.

نحوه مصرف خرما در بارداری

روش های مختلفی برای مصرف خرما در دوران بارداری وجود دارد که اولین و ساده ترین آن ها خوردن خرمای خام می باشد. سایر ایده ها عبارتند از:

  • اسموتی: برای تهیه اسموتی 6 عدد خرما را به همراه یک فنجان ماست داخل مخلوط کن بریزید و مخلوط کنید.
  • شربت: با مخلوط کردن چند عدد خرما و شیر، شربت خرما درست کنید و آن را روی بستنی، نان تست، وافل یا بلغور جو دو سر اضافه کنید.
  • دسر: برای تهیه دسر ساده خرمایی چند عدد خرما را به مقداری بلغور بخار پز شده اضافه کنید و مقداری عسل روی آن بریزید.
  • شیرین کننده: می توانید به جای شکر از خرما برای شیرین کردن شیر و نوشیدنی های دیگر استفاده کنید زیرا مصرف فروکتوز گزینه سالم تری نسبت به ساکارز محسوب می شود.
  • کوکی ها: برای خوشمزه تر شدن کوکی مقداری خرما به خمیر آن اضافه کنید.

نوع خرما

خرما انواع مختلفی دارد اما صرف نظر از نوع می توانید از این ماده غذایی به عنوان میان وعده و همچنین داخل دستورالعمل های غذایی بهره ببرید.

دو نوع خرمای مغذی برای مصرف در دوره بارداری عبارتند از:

1. عناب (خرما قرمز چینی)

عناب سرشار از آهن است و خوردن آن به جلوگیری از کم خونی کمک می کند، این نوع خرما برای بهبود کیفیت شیر مادر و جلوگیری از خونریزی پس از زایمان نیز به شهرت رسیده است.

2. خرما مجول

خرمای مجول به تامین همه مواد مغذی مورد نیاز زنان باردار کمک می کند. این خرما منبع عالی کربوهیدرات، پروتئین و فیبر است و محتوای کمی چربی دارد، همچنین حاوی ویتامین های متعدد، فولات، نیاسین، اسید پانتوتنیک، پیریدوکسین، ریبوفلاوین، تیامین و ویتامین های A ، C و K می باشد.

سطح بالای آهن موجود در خرما مجول کلسترول بد را کاهش داده و به حفظ سلامت قلب کمک می کند، آنتی اکسیدان های آن نیز خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.

عوارض جانبی خرما برای دوران بارداری

خوردن خرما در دوران بارداری معمولا بی خطر است اما زیاده روی در مصرف آن می تواند به برخی عوارض از جمله موارد زیر منجر شود:

  • افزایش وزن
  • خطر ابتلا به دیابت بارداری
  • افزایش سطح قند خون
  • پوسیدگی دندان در صورت عدم رعایت بهداشت دهان

نکته: هنگام خرید خرما به دنبال برندهای ارگانیک و عاری از افزودنی ها و مواد شیمیایی باشید و حتما قبل از گنجاندن آن در رژیم غذایی خود درباره مقدار مصرف با پزشک مشورت کنید.

منبع: parenting

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز