نحوه تمیز کردن ظروف چدنی
اجاقها، سینکها و تابههای هلندی چدن میناکاریشده این روزها بسیار ترنده شده اند و به راحتی هم میتوان فهمید که چرا.
جدا از ظروف پخت و پز باکیفیت که در رنگ های مختلف و جذاب وجود دارد، چدن لعابی نسبت به چدن سنتی بسیار راحت تر تمیز و نگهداری می شود.بااین حال اما یک سری نکات بسیار مهم در حفظ و نگهداری از این گونه ظروف وجود دارد که حتما باید بدانید. همچنین اگر میخواهید لکهای سرسخت یا تکهای سوخته از شام دیشب را از ظرف چدنی تان را پاک کنید، باید یک سری مراحل را طی کنید که راهنماتو در این مطلب به صورت مفصل توضیح داده است.
نحوه تمیز کردن ظروف چدنی لعابی
اجازه دهید تابه کاملا خنک شود و غذا را بتراشید
قابلمه یا تابه چدنی میناکاری شده خود را روی اجاق گاز خاموش قرار دهید تا خنک شود. شستن فوری ظرف چدنی داغ با آب خنک میتواند باعث ترک خوردن آن شود.
هنگامی که ظرف خنک شد، از یک سوهان سیلیکونی یا پلاستیکی برای جدا کردن تکه های پخته شده یا سوخته غذا استفاده کنید.
از استفاده از سیم های فولادی یا فلزی که می توانند خراش های کوچکی در مینای ظرفتان ایجاد کنند، خودداری کنید.
ظرف چدنی لعابی شده را در آب گرم و صابون بشویید
ریموند چیو، متخصص تمیز کردن، توصیه میکند ظرف را با «آب گرم و صابون ظرفشویی به آرامی با یک اسفنج یا پارچه نرم بشویید. به یاد داشته باشید که قسمت بیرونی و کف ماهیتابه خود را نیز تمیز کنید.
اگرچه ظروف چدنی لعابی شما ممکن است به عنوان «قابل شستشو در ماشین ظرفشویی» به بازار عرضه شود،اما توصیه می شود آن را با دست بشویید.
مواد شوینده خشن ماشین ظرفشویی می توانند سطح لعابی ظرف را از بین برده و دوام ظرف شما را به خطر بیندازند.
نحوه پاک کردن لکه ها و مواد غذایی گیر کرده از چدن لعابی
غذای چسبیده را با جوش شیرین پاک کنید
مقدار کمی جوش شیرین خشک را روی یک پارچه مرطوب بپاشید. به آرامی ظرف چدنی لعابی شده خود را با پارچه ظرفشویی بشویید. اگر شستشوی خشک با جوش شیرین، غذای خشک شده را از ظرف شما پاک نمی کند، 2 فنجان (470 میلی لیتر) آب و ¼ فنجان (50 گرم) جوش شیرین را به ظرف چدنی لعابی اضافه کنید.
مخلوط جوش شیرین و آب را روی اجاق گاز گرم کنید تا به جوش آید.
قبل از اینکه غذا را با یک لیسه پلاستیکی یا سیلیکونی جدا کنید، صبر کنید تا آب خنک شود.
در روش دیگر، ظرف را با آب گرم و صابون پر کنید و اجازه دهید چند ساعت قبل از خراش دادن غذا خیس بخورد.
ریموند چیو متخصص نظافت خانه توضیح می دهد که جوش شیرین گزینه ای عالی برای از بین بردن لکه های غذا از ظروف لعابی است، "زیرا به اندازه کافی ساینده است تا لکه های سخت را از روی مینا پاک کند، اما به اندازه ای قوی نیست که به ظرف آسیب برساند".
با خمیر جوش شیرین از شر لکه خلاص شوید
ریموند چیو، متخصص تمیز کردن، میگوید: «مخلوطی از جوش شیرین و آب گرم درست کنید تا خمیر غلیظی تشکیل شود. از یک برس نرم استفاده کنید تا مخلوط را روی ناحیه بمالید و لکه ها را از روی مینا پاک کنید.»
چیو توصیه میکند که مینای ظرف را با آب بشویید و اگر لکهها هنوز وجود دارند، از یک مایع ظرفشویی قوی برای تمیز کردن لکهها استفاده کنید.
برای پاک کردن لکه ها از تابه خود از نمک کوشر استفاده کنید
خمیری از نمک کوشر درشت و آب ولرم درست کنید. ظروف لعابی را با خمیر نمک بپوشانید. به آرامی داخل ظرف را با یک برس نرم بشویید تا لکه ها از بین بروند.
سعی کنید لکه ها را با هیدروژن پراکسید از بین ببرید
پس از برداشتن مواد غذایی سوخته شده از روی چدن لعابی، هیدروژن پراکسید را بریزید تا حداقل 1/2 اینچ (1.3 سانتیمتر) در تابه بالا بیاید.
¼ فنجان (50 گرم) جوش شیرین را اضافه کنید و تابه را روی اجاق گاز گرم کنید تا مخلوط شروع به حباب زدن کند.
تابه را از روی اجاق گاز بردارید و بگذارید خیس بخورد تا خنک شود. سپس ظرف را با آب گرم و صابون تمیز کنید.
لکه های عمیق در چدن لعابی را با سفید کننده کلر برطرف کنید
محلولی از 3 قاشق غذاخوری (44 میلی لیتر) سفید کننده کلر را با 1 لیتر آب (0.95 لیتر) مخلوط کنید. محلول را در ظرف لعابی خود بریزید و بگذارید 2 تا 3 ساعت خیس بخورد.
محلول سفید کننده را با خیال راحت دور بریزید و ظرف را در آب گرم و صابون بشویید.
آشپزی با چدن میناکاری شده
از چدن لعابی خود با احتیاط روی اجاق گاز یا فر استفاده کنید
اگر از آن روی اجاق گاز استفاده می کنید، آن را روی شعله ای قرار دهید که نزدیک ترین اندازه به تابه شما است. برای بهترین نتیجه و برای جلوگیری از سوختن ماهیتابه یا چسبیدن هر غذای پخته شده به ته آن، ظرف چدن را روی حرارت متوسط بگذارید.
اگر ظرف میناکاری شده خود را در فر میگذارید، درجه حرارت را حداکثر تا 500 درجه سانتیگراد (932 درجه فارنهایت) محدود کنید.
اشکالی ندارد تابه را خالی در فر گرم کنید. اما اگر از آن روی اجاق گاز استفاده می کنید، قبل از گرم شدن حتما یک قاشق روغن در آن بریزید.
از استفاده از ملاقه و کفگیر فلزی خودداری کنید
برای پخت و پز از ملاقه و کفگیر چوبی، سیلیکونی یا نایلونی استفاده کنید. اگر غذا را مستقیماً از ظروف آشپزی خود سرو می کنید، قبل از قرار دادن اجاق هلندی یا ماهیتابه مستقیماً روی میز، مطمئن شوید که از یک زیرانداز سنگی استفاده کنید.