شگرد جدید مجرمان سایبری برای کلاهبرداری از کاربران
مجرمان فیشینگ که کار و کاسبی خود را کساد میدیدند، به دنبال راهی بودند تا بتوانند دوباره مشتریان بانک را سرکیسه کنند و این بار سراغ اسکیمر رفتند تا با کپی کردن کارتهای بانکی، حساب مشتریان را خالی کنند.
به گزارش ایلنا، تبادلات مالی که به اینترنت و فضای مجازی کشید، برخی مجرمان که تا دیروز مقابل بانکها کشیک میدادند تا کیف پر پولی را بقاپند، بیکار شدند و کمتر کسی پیدا میشد پول نقد جابهجا کند.
دزدان که روشهای سنتی را بینتیجه دیدند، دست به کار شده و در فضای سایبر به دنبال شکار طعمههای خود از میان مشتریان بانکها بودند.
بهترین روش، فیشینگ بود که با راهاندازی درگاههای جعلی بانک، به راحتی اطلاعات حساببانکی افراد را به دست آورده و با یک کلیک موجودیشان را به حساب خود منتقل میکردند.
با افزایش پروندههای فیشینگ، پلیس فتا و بانکمرکزی دست به کار شدند و با راهاندازی رمزهای یکبار مصرف سدی در برابر اقدامات مجرمان فیشینگ قرار دادند.
مجرمان فیشینگ که کار و کاسبی خود را کساد میدیدند، به دنبال راهی بودند تا بتوانند دوباره مشتریان بانک را سرکیسه کنند و این بار سراغ اسکیمر رفتند تا با کپی کردن کارتهای بانکی، حساب مشتریان را خالی کنند.
روشی که پلیس فتا بارها به شهروندان درباره آن هشدار داده و خواسته هنگام خرید رمز کارت را خودشان وارد کنند. نکتهای که بیتوجهی به آن باعث شده حساب بانکی افراد در حالی که کارت در اختیارشان بود و حتی رمز دوم نداشتند، خالی شود.
ماموران پلیس فتای البرز چندی قبل اعضای باندی سه نفره را دستگیر کردند که در دکه روزنامهفروشی اطلاعات حساب بانکی ۲۰۰ نفر را با اسکیمر به دست آوردند. تحقیقات در این پرونده با شکایتهای مشابه در پلیس فتا آغاز شد.
مالباختگان مدعی شدند در حالی که کارت بانکی آنها در اختیار خودشان بوده، برداشت غیرمجاز از حساب بانکیشان صورت گرفتهاست. در بررسیهای اولیه مشخص شد برداشت از حساب مالباختگان به صورت اینترنتی نبوده و در استانهای مختلف و به وسیله دستگاه پوز از کارت نامبردگان برای خرید طلا برداشتشده، که شک ماموران به کپی اطلاعات کارتبانکی مالباختگان از طریق دستگاه اسکیمر به یقین تبدیل شد. در ادامه تحقیقات مشخص شد همه مالباختگان در یک بازه زمانی مشخص از یک دکه در مناطق مرکزی کرج خرید کرده و از آن طریق کارت بانکیشان کپی شدهاست.
ماموران با انجام تحقیقات گسترده پلیسی ابتدا هویت یکی از متهمان را شناسایی سپس با زیر نظر قرار دادن او دریافتند او همراه یک نفر از همدستانش برای مدتی کوتاه دکهای را در شهر کرج اجاره کرده و پس از کپیبرداری از کارت بانکی شهروندان، دکه را تحویل دادهاند.
پس از شناسایی مخفیگاه متهمان در شهرهای فردیس و ملارد، ماموران با هماهنگی مقام قضایی در دو عملیات غافلگیرانه آنها را دستگیر و در بازرسی از مخفیگاهشان یک دستگاه اسکیمر و ۲۰۰ کارت بانکی کپی شده را کشف کردند.
در بررسیهای پلیس مشخص شد، سرکرده باند چندی قبل به اتهام کلاهبرداری اسکیمری دستگیر و روانه زندان شدهبود که توانسته با قرار وثیقه آزاد شود و این بار با کمک دو همدستش ۱۳ میلیارد ریال کلاهبرداری کردند.
کپی ۳۰ کارت توسط فروشندههای دورهگرد
ماموران پلیس فتای تهران هم چندی قبل مجرمانی را دستگیر کردند که به روش اسکیمر، دو میلیارد تومان از حساب طعمههای خود کلاهبرداری کردند.
شاکی در حالی که کارتبانکیاش را در دست داشت، به ماموران گفت: فردی از طریق کارت بانکیام، حسابم را خالی کردهاست. او در مدت چند ساعت هرچه پول در کارتم داشتم، خالی کرد. پس از این شکایت، ماموران تحقیقات خود را آغاز کرده و دریافتند شاکی در دام مجرمی اسکیمری گرفتار شده و متهم با کپی کارت او از حسابش برداشت میکند.
با بررسیهای پلیسی، ردپای دو مجرم حرفهای در این پرونده به دست آمد و آنها دستگیر شدند که به کپی کارت ۳۰ نفر در پوشش فروشنده سیار اعتراف کرده و گفتند؛ برای اینکه ردی از خود باقی نگذاریم، مدام محل دستفروشی خود را تغییر میدادیم. رئیس پلیس فتای تهران با اشاره به شگرد اعضای این باند گفت: این مجرمان معمولا برای اینکه ردی از خود به جا نگذارند، در پوشش فروشندگان سیار و دورهگرد و با اجارهکردن موقت یک دکه یا مغازهای بیشتر در خروجی شهرها، اجناس و کالاهای خود را با قیمتی ارزان ارائه میکنند.
در این خصوص لازم است شهروندان بعد از خرید، برای پرداخت مبلغ کالا حتما خود روند کشیدن کارت و ورود رمز را انجام دهند تا در صورت کپیبرداری اطلاعات کارت با توجه به نداشتن رمز آن امکان برداشت وجه برای مجرمان فراهم نشود.
کمین در مناطق توریستی
پلیس مازندران هم چندی قبل اعضای باندی را دستگیر کرد که در مناطق توریستی مازندران طعمههای خود را شکار میکردند. متهمان با نصب اسکیمر روی دستگاه کارتخوان و در پوشش دستفروش، اطلاعات حساب بانکی مشتریان خود را به دست آورده و با کپی آن، خریدهای میلیونی میکردند.
ماموران پلیس فتا پس از روبهرو شدن با شکایتهای مشابه تحقیقات خود را آغاز کرده و توانستند اعضای این باند را در یکی از شهرهای مازندران دستگیر و تجهیزات اسکیمر از آنها کشف کنند.
هشدارهایی که باید جدی گرفت
تنها یک بار کشیدن کارت روی دستگاه کارتخوانی که به اسکیمر متصل است، کافی است تا همه اطلاعات بانکی فرد ثبت شود.
حالا اگر فروشنده مجرم باشد، میتواند از دستگاه کارتخوانی که به اسکیمر متصل است استفاده کرده، اطلاعات کارت بانکی شما را ثبت و نهایتا با داشتن رمز آن، از حساب شما برداشت کند؛ بنابراین حتما عملیات وارد کردن رمز را خودتان انجام دهید تا رمزتان به دست هیچ کسی نیفتد. در این صورت حتی اگر دستگاه کارتخوان به اسکیمر هم وصل باشد، مجرم نمیتواند از اطلاعات شما سوء استفاده کند.
از سوی دیگر، هنگام وارد کردن رمز مطمئن شوید دوربین مداربسته از شما فیلمبرداری نمیکند (رمز را متوجه نمیشود). هنگام کشیدن کارت مطمئن شوید دستگاه کارتخوان شکسته، چسب خورده یا دارای قطعه اضافی نباشد، این مشکلات میتواند نشانه وجود دستگاه اسکیمر باشد. اگر متوجه شدید دستگاهی چنین مشکلاتی را دارد، میتوانید از طریق سایت پلیس فتا، این مورد را گزارش دهید.
اگر احساس کردید شاید از یک دستگاه کارتخوان استفاده کردهاید که به اسکیمر وصل بوده، به سرعت رمزتان را تغییر دهید. هر ماه و به صورت منظم رمز کارتبانکی خود را تغییر دهید. رمزتان را در اختیار فروشندگان دورهگرد قرار ندهید که دستگاه کارتخوان دارند.
منبع:روزنامه جام جم