تامین اجتماعی اصلاحات قانون «سخت و زیانآور» را اجرا نمیکند:
پنج سال کار اضافه در مشاغل سخت جریمه یک روز غیبت
«اگر کسی در این ۲۰ سال کار بیشتر از ۱۰ روز غیبت داشته باشد، به جای ۲۰ سال کار باید ۲۵ سال کار کند و بازنشسته شود. در حال حاضر معدنکاری را داریم که در طول ۲۰ سال کار ۱۱ روز انقطاع کار داشته و به خاطر همان یک روز اضافه باید ۲۵ سال کار کند.»
بیش از یک ماه پیش بود که علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ابلاغ آیین نامه جدید قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور خبر داد، با وجود تصویب این طرح گویا هنوز تامین اجتماعی در پروسهی اجرای آن گیر کرده است. یک نماینده کارگری شرکت معدنی «دریژان» لرستان با بیان این مطلب به ایلنا گفت: بسیاری از کارگران مشاغل سخت علی رغم بیش از بیست سال سابقه ی کار به علت اجرایی نشدن آیین نامه ی جدید بازنشسته محسوب نمیشوند.
آیین نامه جدید و تاخیر در اجرای آن
به موجب آیین نامه جدید مصوب دولت یازدهم، از این پس کارگران بیمه شده دارای مشاغل سخت و زیان آوری که در طول دوران اشتغال و بیمهپردازی خود به مدت یک سال و کمتر از آن در مشاغل غیر سخت و زیان آور اشتغال و بیمه پرداخت کردهاند، میتوانند بدون برهم خوردن توالی سوابق بیمه خود پس از ۲۰ سال بازنشسته شوند. همچنین بر اساس این آییننامه، مشکل کارگران بیمه شده مشمولی که به دلیل داشتن بیش از ۱۰ روز غیبت در سال از مزایای احتساب توالی سوابق بیمهای خود محروم میشدند، برطرف شده است. اما علی رغم این تدابیر، گویا هنوز تامین اجتماعی نسبت به اجرای این طرح اقدام عاجلی صورت نداده است.
عباسی، نماینده کارگری معدن سنگ دریژان دورود در این باره به ایلنا گفت: علی رغم تصویب آیین نامه جدید، گویا این طرح هنوز به بیمه ابلاغ نشده است.
این فعال صنفی با اشاره به وضعیت بیمهای سه کارگر معدن دریژان گفت: قبلا قانون به اینصورت بود که اگر کسی در این ۲۰ سال کار بیشتر از ۱۰ روز غیبت داشته باشد، به جای ۲۰ سال کار باید ۲۵ سال کار کند و بازنشسته شود. در حال حاضر معدنکاری را داریم که در طول ۲۰ سال کار ۱۱ روز انقطاع کار داشته و به خاطر همان یک روز اضافه باید ۲۵ سال کار کند. آن هم کار معدن که جز مشاغل سخت و زیان اور است.
به موجب اصلاحیه انجام شده، عدم اشتغال در مشاغل سخت و زیانآور در طول دوران اشتغال برای مدت بیشتر از یکسال موجب برهم خوردن توالی سابقه بیمه شده و کارگران بیمه شده مشمول برای استفاده از قانون بازنشستگی پیش از موعد مشاغل سخت و زیان آور باید حداقل ۲۵ سال کار کند.
این نماینده کارگری در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «وضعیت افراد دیگری که در چنین موقعیتی به سر میبرند به گونهای شده که در حال حاضر وقتی برای پیگیری بازنشستگیشان مراجعه میکند، بیمه میگوید به ازای آن ۱ روز اضافه باید ۲۵ سال کار کنید و هنوز تامین اجتماعی زیربار آن نمیرود که آیین نامه را اجرایی کند. در حال حاضر این فرد وارد بیست و یکمین سال کاری خود شده است و هنوز بازنشسته نشده یعنی یک سال بیش از انچه باید بازنشسته شود کار کرده است. اتفاق دیگری که میافتد این است که در صورت فوت این فرد، مستمری بگیر محسوب میشود در حالی که با توجه به آیین نامهٔ جدید میتواند حقوق بازنشستگی دریافت کند.»
این فعال کارگری با بیان اینکه تامین اجتماعی باید هرچه سریعتر این طرح را اجرایی کند گفت: «چند وقت پیش و بعد از تصویب این آیین نامه دقیقا چنین اتفاقی افتاد و یکی از کارگران معادن اطراف که بیش از ۲۲ روز غیبت از کار داشت علی رغم ۲۲ سال سابقه کار پس از حادثهٔ تصادفی که برایش اتفاق افتاد و منجر به فوتش شد، مستمری بگیر محسوب شد و به خانوادهاش مستمری تعلق گرفت در حالیکه باید بازنشسته محسوب میشد تا خانوادهاش حقوق بازنشستگی دریافت کنند. تامین اجتماعی باید در کوتاه ترین زمان ممکن این طرح را اجرایی می کرد تا کارگران مشاغل سخت این گونه متضرر نشوند، اما گویا این طرح هنوز در پروسه ی اداری اش گیر کرده است»
شایان ذکر است، به موجب آییننامه جدید کارفرمایان مکلف هستند تا پس از ارائه تقاضای بیمه شده مشمول و احراز شرایط بازنشستگی وی اقدامات لازم را جهت بازنشستگی به عمل آورند