معاون اشتغال وزیر کار:
کارگران افغان تنها ۱۰ درصد بازار کار رسمی را دراختیار دارند
براساس آمارهای رسمی هم اکنون حدود ۲ میلیون نفر از اتباع کشور افغانستان بطور قانونی ۱۰ درصد بازار کار ایران را در اختیار دارند / واقعیت این است که کارگران افغان فاقد پروانه اشتغال تنها به دلیل ارزانتر بودن استخدام نمیشوند.
معاون اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: براساس آمارهای رسمی هم اکنون حدود ۲ میلیون نفر از اتباع کشور افغانستان بطور قانونی ۱۰ درصد بازار کار ایران را در اختیار دارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «حسن طایی» با اعلام این مطلب در مراسمی که شب گذشته به مناسبت شانزدهمین روز از ماه رمضان و پنجمین روز از هفته تامین اجتماعی با حضور جمعی از کارگران ساختمانی در سالن «هفده شهریور» وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد گفت: آنچه که امروز اشتغال کارگران خارجی را به معضلی در بازار کار ایران تبدیل کرده است، به مسئله اشتغال اتباع خارجی فاقد پروانه کار مربوط است.
وی بابیان اینکه مسئله مهاجرت اتباع کشور افغانستان به ایران موضوعی است که از سه دهه گذشته جریان دارد، گفت: ساماندهی بازار کار از اتباع خارجی فاقد پروانه اشتغال باید باهماهنگی مجموعهای از دستگاههای اجرایی همچون وزارتخانههای دادگستری، کار، کشور و نیروی انتظامی صورت بگیرد.
وی در عین حال با یادآوری الگوی تاریخی مهاجرت جوامع انسانی که در آن «نقاط آباد» هدف نهایی انسانهای مهاجر است، افزود: واقعیت این است که طبق مقررات بین المللی دولت ایران مکلف است برای اتباع بیگانه در چارچوب قوانین روادید کار صارد کند.
معاون وزیرکار گفت: مطابق مصوبه شورای عالی امنیت ملی اتباع بیگانه تنها در محدودههای جغرافیایی خاص میتوانند مشاغلی را که از قبل توسط وزارت کار نیاز سنجی شدهاند را اختیار کنند.
وی در عین حال افزود: ساماندهی مسئله اشتغال کارگران خارجی در ایران نیازمند برنامه ریزیهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است.
وی در تشریح برنامههای کوتاه مدت ساماندهی اشتغال اتباع خارجی گفت: در این مرحله با شناسایی کارگاههایی که در آنها کارگران خارجی فاقد پروانه اشتغال بصورت غیر قانونی مشغول به کار هستند با خاطیان برخورد میشود.
طایی همچنین در خصوص راهکارهای میانمدت ساماندهی بازار کار اتباع بیگانه گفت: در این برنامه کارگران خارجی که برای مشاغل آنها به هر دلیلی کارگر ایرانی جایگزین وجود ندارد باید شناسایی و برای آنها پروانه اشتغال در همان شغل مورد نیاز صادر شود.
معاون وزیر کار بابیان اینکه در حاضر کارگران افغان علاوه بر حرفه ساختمانی در مشاغل دیگری همچون رانندگی و فروشندگی حضور دارند، گفت: ساماندهی این گروه از نیروی کار مقیم در بازار کار کشور ضروری است و از اینرو باید علاوه بر هماهنگی میان دستگاههای دولتی اجرایی و نظارتی با کارفرمایان متقاضی این کارگران نیز مذاکراتی را در جهت مشخص کردن راههای تامین نیروی انسانی مورد نیاز آنها انجام دهیم.
وی در پاسخ به انتقاد برخی از حاضرین که در رد گفتههای او مدعی بودند در کارهای ساختمانی حداقل ۵۰ درصد فرصتهای شغلی در اختیار اتباع افغان قرار دارد، گفت: هرچند ارزانتر بودن کارگران افغان یکی از دلایل استخدام بیشتر این کارگران توسط کارفرمایان ایرانی عنوان میشود اما واقعیت این است که طبق تحقیقات انجام شده این گروه از کارگران مقیم کشور علاوه بر ارزان بودن، دارای ویژگی کار دوستی هستند که این عامل تاثیر به سزایی در افزایش نرخ بهره وری دارد.
وی بابیان اینکه در دنیا کارگران کرهای و افغان کاردوستترین کارگران جهان محسوب میشوند، گفت: واقعیت این است که کارگران افغان فاقد پروانه اشتغال تنها به دلیل ارزانتر بودن استخدام نمیشوند.