رئیسجمهور در چهاردهمین همایش تجلیل از پژوهشگران / ۳ /
ملت ایران سلاح کشتار جمعی را جزو منافع ملی خود نمیداند
ما پروژهها را نیز زخمی کردیم که تعداد این پروژهها بیشمار است. در واقع در تحقیقها نیز پروژهها را زخمی و سپس رها میکنیم در حالی که در این زمینه باید اولویتبندی کرده و نیازهای فوری را در دستور کار قرار دهیم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر پژوهش خدای ناکرده منجر به دسترسی آسان مردم به مواد مخدر شود، قابل احترام است؟ اگر در کشور ما که طبق فتوای مقام معظم رهبری استفاده و تولید سلاح هستهای و بهرهبرداری از آن حرام است، پژوهشی منتهی به استفاده از این سلاح شود، قابل احترام است؟ نه تنها ما از نظر عقلانی و منافع ملی به دنبال سلاح کشتار جمعی نیستیم، بلکه در دیدگاهها و باورهای دینی ملت ما نیز سلاح کشتار جمعی جایی ندارد و این مسئله را جز منافع ملی و دکترین دفاعی خود نمیدانیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حسن روحانی در چهاردهمین همایش تجلیل از پژوهشگران کشور با مردود دانستن پژوهشها و تحقیقاتی که منجر به اقداماتی مانند سلاحهای کشتار جمعی میشود، گفت: ملت ایران هیچگاه سلاح کشتار جمعی را جزو منافع ملی خود نمیداند و این موضوع در دکترین دفاعی ما جایی ندارد.
رئیس جمهور پژوهشی را ارزشمند دانست که به نیازهای کشور، مطالبات مردم و بهبود کیفیت زندگی جامعه منتهی شود و در همین زمینه گفت: در هر جامعهای پژوهش در سلسله مراتب ارزشها و در چارچوب آنها باید دیده شود.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: اگر پژوهش خدای ناکرده منجر به دسترسی آسان مردم به مواد مخدر شود، قابل احترام است؟ اگر در کشور ما که طبق فتوای مقام معظم رهبری استفاده و تولید سلاح هستهای و بهرهبرداری از آن حرام است، پژوهشی منتهی به استفاده از این سلاح شود، قابل احترام است؟ نه تنها ما از نظر عقلانی و منافع ملی به دنبال سلاح کشتار جمعی نیستیم بلکه در دیدگاهها و باورهای دینی ملت ما نیز سلاح کشتار جمعی جایی ندارد و این مسئله را جز منافع ملی و دکترین دفاعی خود نمیدانیم.
وی با بیان اینکه ارزشها، راهنمای ما در مسیر پژوهش هستند، خاطرنشان کرد: باید به این نکته هم توجه کنیم که منابع ما در پژوهش کمیاب است و ما دارای منابع فراوان و ارزان نیستیم.
روحانی با بیان اینکه ما هم از لحاظ نیروی انسانی، هم از لحاظ توان اقتصادی و هم محیط پژوهشی بیانتها نیستیم، تاکید کرد: حتی کشورهایی که در رشد اقتصادی هم هستند، توانشان در این زمینه محدود است. به همین دلیل باید به سمت استفاده بهینه از منابع محدود برای دستیابی به اهداف مطلوب حرکت کنیم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به لزوم اولویتبندی در پژوهشها یادآور شد: در اوایل کار دولت از یکی از وزرا پرسیدم چقدر پروژه پژوهشی در دست داریم که وی آماری در حدود ۲ هزار پروژه را اعلام کرد. آنگاه گفتم مگر شما چقدر پول و نیروی انسانی دارید که به این میزان پژوهش انجام میدهید.
وی در ادامه افزود: البته ما پروژهها را نیز زخمی کردیم که تعداد این پروژهها بیشمار است. در واقع در تحقیقها نیز پروژهها را زخمی و سپس رها میکنیم در حالی که در این زمینه باید اولویتبندی کرده و نیازهای فوری را در دستور کار قرار دهیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه من میفهمم پژوهشگر به دنبال پژوهشهایی است که در مرز دانش باشد، اظهار داشت: من هم میفهمم کدام تحقیق و پژوهش کف و سود دارد. اما در برخی مواقع پژوهش خبرساز نیست، اما سرنوشتساز است.
در ادامه، روحانی با اشاره به کمبود منابع آبی در کشور خاطرنشان کرد: تراز آبی کشور به شدت منفی است به همین دلیل ما نیاز به تحقیقات و پژوهشهایی داریم که به فناوری و مصرف کم آب به ویژه در بخش کشاورزی منجر شود.
رئیسجمهور در همین زمینه تاکید کرد: ما امروز به تحقیقاتی نیاز داریم که بهرهوری در زمینه آب را بالا ببرد؛ البته ما امروز در شرایطی هستیم که از لحاظ زیستمحیطی نیز مشکلاتی داریم. به همین دلیل باید پژوهشهایی انجام دهیم که منجر به کاهش آلودگیها شود.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه ما نیاز به محیط، هوا و سرزمین سالم برای زیست و ادامه حیات داریم، تصریح کرد: ریزگردها امروز مشکل ما است و از این مثالها صدها مثال دیگر وجود دارد که نیازمند فناوری است.
وی تأکید کرد: ما نیاز به طرحهای کاربردی داریم که ما را منتهی به اهداف ملی کند. ما همچنین در زمینه مسائل اقتصادی، فرهنگی، سیاست خارجی، امنیتی نیز به پژوهش و تحقیق نیاز داریم.
روحانی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید یکی از برنامههایش در بخش پژوهش آن است که تقاضا را زیاد کند، افزود: پژوهش یک عرضه است و این عرضه زمانی ارزشمند میشود که برای او تقاضا باشد. این تقاضا باید از طرف بخش خصوصی هم شروع شود وقتی که بخش خصوصی میبیند در سایه پژوهش به فناوری دست یافت و فناوری تجاری شده میتواند کیفیت جنسش بالا برود و قیمتش را پایین، آن وقت بخش خصوصی به دنبال مرکز پژوهش و محقق میدود و اینجاست که پژوهش اول به فناوری و بعد به جامعه اتصال مییابد.
رئیس دولت یازدهم با بیان اینکه دولت مصمم است تقاضای برای انجام پژوهش را بالا ببرد، اظهار داشت: یک پژوهش نیز باید انجام دهیم که چگونه تقاضا را در بخش پژوهش بالا ببریم و دولت مصمم است این تقاضا را بالا ببرد و مردم باید دولت را در این راستا مجبور کنند.
وی افزود: دولت پاسخگو ناچار است برای عدم ناکارآمدیاش به مردم پاسخ دهد و برای کارآمد کردن خود راهی جز پژوهش نمیشناسیم و این پژوهش است که باید مدیریت ما را کارآمد کند.
رئیسجمهور بخش اقتصادی را دارای صدها مسئله پیشرو دانست و گفت: معمولا دولت به کارشناسان خود متکی است و گاهی هم برخی محققین از گوشه و کنار بر او نقد میگیرند، اما این کافی نیست. ما در بخش اقتصاد، فرهنگ و مسائل اجتماعی نیازمند پژوهشگر آزاد و پژوهش دانشگاهها و دانشکدهها هستیم. ما نیازمندیم تا از تحقیق و پژوهش دیگران بهره ببریم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به گران بودن برخی از تحقیقات ابراز داشت: برخی از تحقیقات هم گرانقیمت است و هم با مجموعه امکانات کشور و زیربناهای علمی دستیابی به آنها بسیار بسیار دشوار است.