محروقی مطرح کرد:
مشهد به شهر ضد گفتوگو و سکوت معروف است/ انتقاد از بلندمرتبهسازی اطراف حرم امامرضا(ع)
رئیس پژوهشکده ثامن از بلندمرتبهسازی اطراف حرم امامرضا(ع) انتقاد کرد.
به گزارش ایلنا، حمیدرضا محروقی عصر امروز در در نشستخبری که پژوهشکده نوینشهر معنوی ثامن برگزار شد، اظهار کرد: پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن با دغدغه پرداختن به مسائل شهر مشهد از ابعاد گوناگون که دارای درجه اهمیت بالایی است از بعد تخصصی پرداخته تا مشهد از وضعیتی که در در خور شأن پایتخت معنوی جهان اسلام نیست رهایی یابد.
وی خاطرنشان کرد: مشهد به شهر ضد گفتوگو و سکوت معروف است، حال پژوهشکدهثامن با هدف خروج شهر از این وضعیت مشغول فعالیت شده تا از طریق پرداختن به مسائلشهری در یک ظرف علمی، بهترین اقدامات در خصوص حل این معضلات صورت گیرد.
پژوهشکده بر آن است تا بین نخبگان ملی و بومی نوعی تعامل برقرار کند
محروقی با اشاره به اینکه پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن تحت مجوز وزارت علوم، فناوری و تحقیقات فعالیت میکند، تصریح کرد: پژوهشکده بر آن است تا بین نخبگان ملی و بومی نوعی تعامل و همکاری برقرار کند و از طریق چندین ماموریت نسبت به این مهم اقدام کرده است.
رئیس پژوهشکده ثامن با تاکید بر اینکه باید نخبگان علمی به عرصه مسائل مشهد ورود پیدا کنند، اظهار کرد: پرونده مشهد کاملا فعال است و نخبگان بومی شهر مشهد باید مسائل این شهر را در سطح ملی و فراملی جدی بگیرند حال ضلع مفقوده، پرداختن به این مسائل از نگاه چند بعدی است.
محروقی پرداختن و حل مسائل حوزه شهری را مستلزم نگاهی جامع دانست و افزود: بسیاری از مواردی که انتظار میرود به صورت جلسات مدیریتی و به صورت جامع نگریسته شود به صورت تک بعدی مورد لحاظ قرار میگیرد و همین امر موجبات اغتشاش را فراهم می کند، از این رو چند وجهی، چند بعدی و میان رشتهای دیدن این مسائل نیازمند نگاه جامعی است.
رئیس پژوهشکده ثامن با اشاره به اینکه مراکز مطالعاتی بازوی ارگانهای اجرایی هستند، تصریح کرد: پژوهشکده دنبال آن است با تببین یافتههای پژوهشی آن را تبدیل به محصول فرهنگی کند، همچنین پژوهشکده بر آن است بخش تحصیلات تکمیلی و آموزشی را نیز در دست اقدام قرار دهد.
بلند مرتبهسازی علیرغم تذکر جدی تکرار می شود
وی درباره بلند مرتبهسازی در بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا(ع) افزود: بافت پیرامونی حرم یک بافت کاملا زیارتی و مذهبی است از این رو بلند مرتبهسازی و چگونگی اخذ مجوز قضیهای بسیار مبنایی است، حال علیرغم تذکر جدی مدیران نسبت به بلند مرتبهسازی ۲۰ سال است این مساله به اشتباه تکرار میشود.
محروقی افزود: مشاور و توصیههای لازم در طول ۴۵ سال به مشاور طرح بافت پیرامونی صورت گرفته، حال آنکه در برخی مباحث جای مبانی کاملا خالی است. بافت پبرامونی حرم یک بستر تاریخی و زیارتی است که باید مجموعه عوامل آن همچون مجاورین، کسبه ها، تکایا و ... مورد لحاظ قرار گیرد.
رئیس پژوهشکده ثامن با اشاره به اینکه متاسفانه ارتباط منسجمی میان ارگانهای ذیربط در حل مسائل بافت پیرامونی وجود ندارد، افزود: متاسفانه ارگانها در این زمینه موازی کاری میکنند، در حالیکه میبایست برای حل این مسائل باید عزم ملی داشت. درست است که اشتباهاتی صورت گرفته و جبران اشتباه هم قطعا هزینه خواهد داشت.
محروقی با بیان اینکه امیدواریم با همکاری آستانقدس بتوانیم بافت پیرامونی حرم را احیا کنیم، خاطرنشان کرد: ساکنین بافت پیرامونی حرم سرمایههای اجتماعی این شهر هستند، از این رو نگاه به انسانها و رفتارهای ساکنین این مناطق باید در حل مسائل بافت پیرامونی در دستور کار قرار گیرد.
تعداد پژوهشکدههایی که به صورت چند وجهی به مسائل شهری بپردازند اندک است
در ادامه معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن نیز گفت: باید هر مساله را از نگاه مختلف و ابعاد گوناگون پیگیری کرد و این مسائل را در چارچوبی میان رشتهای تعریف شوند، از این رو ورود رسانهها به این مسائل قطعا میتواند مثمرثمر واقع شود.
جواد خدایی اظهار کرد: تلاش پژوهشکده بر این امر متمرکز است که مسائل شهری مشهد را در قالب طرحهای پژوهشی و مباحث گفتمانی تجزیه و تحلیل کند و این مسائل را کاملا فراگیر ترویج دهد، از این رو بررسی ابعاد مساله نباید به یک کار کتابخانه ای ختم شود.
نخبگان ملی و بومی در حل مسائل شهری تشریک مساعی داشته باشند
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن با تاکید بر اینکه باید نخبگان ملی و بومی در حل مسائل شهری تشریک مساعی داشته باشند، یادآور شد: تعداد پژوهشکدههایی که به صورت چند وجهی به مسائل شهری میپردازند شاید اندک باشد، حال آن که پژوهشکدههای بسیاری باید به صورت اختصاصی حول محور بررسی یک شهر خاص فعالیت کنند و مشهد از این لحاظ در اولویت قرار خواهد گرفت.
خدائی ادامه داد: پژوهشکده معنوی شهر ثامن برای آینده خود یک نقشه راهی را ترسیم کرده، تاسیس این پژوهشکده مصادف با آغاز به کارگروههای پژوهشی همراه شد، از این رو پژوهشکده نسبت به بازگشایی دبیرخانه گفتمان شهر اقدام کرد تا از این طریق با ایجاد مراکز تخصصی نوآوری در این زمینه صورت گیرد.
وی تصریح کرد: پژوهشکده دنبال آن است با تببین یافتههای پژوهشی آن را تبدیل به محصول فرهنگی کند و این امور را در دستورکار قرار دهد.
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن پژوهشکده معنوی شهر ثامن برای آینده خود یک نقشه راهی را ترسیم کرده، تاسیس این پژوهشکده مصادف با آغاز به کارگروههای پژوهشی همراه شد، از این رو پژوهشکده نسبت به بازگشایی دبیرخانه گفتمان شهر اقدام کرد تا از این طریق با ایجاد مراکز تخصصی نوآوری در این زمینه صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه مشکل اصلی در حوزه حل مسائلشهری عدم ارتباط منسجم بین حوزههای نخبگانی و مراکز دانشگاهی است، خاطرنشان کرد: محصولات آموزشی و پژوهشی که از پژوهشکدهها و مراکز مطالعاتی خارج میشوند، مدیریتشهری به دلیل عدم کاربردی بودن آنها تمایل به همکاری و استفاده از این محصولات ندارند.
خدایی ادامه داد: متاسفانه تصمیماتی که در عرصه مدیریت شهری اتخاذ می شود کم تر کارشناسی شده و خطای گذشته به اشتباه تکرار می شود.
وی با اشاره به اینکه مشکلات مربوط به بافت پیرامونی در سال ۷۲ با عزم جدی پیکیری شد، خاطرنشان کرد: آن چیزی که تحت عنوان آبادانی، معاصرسازی و توسعه در بافت اطراف پیرامونی حرم مشاهده میشود این تجربهها ۲۰ سال است که نقطه سر خط است،
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن تصریح کرد: مشاور بافت پیرامونی حرم ۲۰ سال بر روی این مسائل زحمت مدیریت کشید و به عبارتی بنیانگذار این تفکر بود حال امروز کنار گذاشته میشود و مشاور دیگری جایگزین میشود.
خدایی اظهار کرد: امروز بر همگان روشن است که روند گذشته مجددا تکرار میشود هر چند در دوره مشاور قبلی مشکلات و معضلاتی مشهود بود اما این به معنای نفی زحمات ایشان نیست.
نارضایتی در تودههای مردم و ساکنین بافت پیرامونی حرم به وضوح مشهود است
وی ادامه داد: نارضایتی تودههای مردم، ساکنین بافت پیرامونی حرم و چه کسانی که از این بافت خاطره دارند، به وضوح مشهود است حال رسیدگی به این مسائل مطالبه نخبگان را میطلبد تا در این خصوص طرحی نو در اندازند.
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن با تاکید بر اینکه باید در حوزه شهر مشهد به مسائل چند بعدی پرداخته شود، اظهار کرد: آیا میتوان بین معماری فاقد هویت شهر مشهد و معضلات اجتماعی این شهر همچون رتبه یک طلاق کشوری و یا پایگاه موسیقی زیرزمینی شهر مشهد ارتباطی برقرار کرد؟ آیا ظرف مکانی میتواند با معضلات اجتماعی ارتباط داشته باشد.
خدایی یادآور شد: پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن درباره حل این مسائل به راهاندازی ۵ گروه معماری و شهرسازی، گروه میراثفرهنگی، گروه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، اقتصاد شهری و هوشمند سازی مبادرت کرده است.
چرا مدیریت مشهد ۲۰۱۷ باید با تاخیر ۵ ساله مورد توجه قرار گیرد؟
وی با تاکید بر اینکه ما باید به مسائل شهر مشهد از منظر ملی نگاه کنیم، افزود: بسیاری از مقامات کشوری نسبت به مسائل شهر مشهد دغدغه ملی دارند.
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن خاطر نشان کرد: متاسفانه برخی پرونده بافت پیرامونی حرم را مختص به یک منطقه شهرداری میدانند حال آن که منحصر دانستن این بافت به یک منطقه اشتباهی محض است، بسیاری از مسائل مناطق بالای شهر هم با بافت پیرامونی حرم ارتباط دارد.
خدایی با تاکید بر تعامل تمامی دستگاههای دولتی و اجرایی درباره مدیریت کردن هر چه بهتر مشهد ۲۰۱۷ عنوان کرد: اقدامات درباره مشهد ۲۰۱۷ باید زودتر از اینها صورت میگرفت، چراکه طرح مشهد ۲۰۱۷ از سال ۲۰۱۱ مشخص بود حال چرا باید این امر با تاخیر ۵ ساله مورد توجه قرار گیرد؟
وی با بیان اینکه شهرداری و استانداری نسبت به مشهد ۲۰۱۷ ورود خوبی داشته، ادامه داد: ما باید بیش از آنکه از مدیران توقع داشته باشیم باید از کسانی انتظار داشته باشیم که بتوانند مطالبه کنند به عبارتی باید از رسانهها و دانشگاهها مطالبه داشت که چرا دیرهنگام به این مساله پرداخته است.
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه تملک املاک مردم و یا خرید حق انتفاع موقوفات با هدف ایجاد گذرها و شوارع و احداث سایر طرحهای مصوب فقط در حد ضرورت صورت گیرد، عنوان کرد: رهبری همچنین اظهار کرده اند «باز کردن خیابانهای جدید و تعریض گذرهای موجود به حداقل مورد نیاز اکتفا شود تا مردم دچار مشکل و زحمت نگردند».
خدایی ضمن ابراز تاسف از تخریب ۳۶۰ هکتار از بافت پیرامونی حرم با قدمتی هزار ساله خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری اظهار کردهاند «مالکینی که تمکن اجرای پروژه مصوب را ندارند ولی میخواهند به اندازه ملک خود و یا آوردن افزونتر از آن در اجرای پروژه مشارکت کنند، در اولویت مورد حمایت قرار گرفته و با رعایت تمامی حقوق آنان در زمان ساخت و بهره برداری مشارکت ذی نفعان جلب شود».
وی یادآور شد: ورود به مسائل شهری نیازمند دانشی جامع است از این رو باید دانش خود را در این زمینه تکمیل کنیم، از این رو از وجود نخبگان ملی و بومی بهره خواهیم برد، به موازات آن باید مطالبات مان را از طریق بحث های گفتمانی پیش بریم.
تغییرات آستانقدس بزرگترین فرصت امروز مشهد است
معاون پژوهشی پژوهشکده ثامن با اشاره به نامهنگاری مسئولان پژوهشکده با مسئولان و مقامات کشوری درباره رسیدگی به حل مشکلات پیرامونی بافت حرم مطهر رضوی عنوان کرد: ما معتقدیم فضا برای تغییر شرایط مناسب است، تغییرات آستانقدس بزرگترین فرصت امروز مشهد است و فضای نخبگانی و رسانهای هم نسبت به سالهای گذشته ارتقا یافته است.
خدایی با بیان اینکه در ادبیات شهرسازی اصطلاح فرسوده منسوخ شده، عنوان کرد: در مرحله اول عنوان میشد بافتفرسوده باید مورد بازسازی و نوسازی واقع شود، سپس نوسازی و بهسازی مطرح و نهایتا بازآفرینی مورد توجه قرار گرفت.
همایشی تحت عنوان «بررسی طرحهای مداخله در بافت پیرامونی حرم مطهر و روند بازنگری اخیر طرح» با همکاری ارگانهای حاکمیتی در تهران برگزار میشود لذا از تمامی نخبگان و علاقهمندان تقاضا میشود هر گونه طرح، نقد، گزارش، فیلم در رابطه با بافت پیرامونی حرم مطهر دارند به دبیرخانه پژوهشکده ثامن ارسال کنند.
زمان برگزاری همایش متعاقبا اعلام میشود.