مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر:
صنعت نیشکر کمترین آلایندگی و بیشترین سود را دارد
اگر یک متر مکعب آب به نیشکر اختصاص داده شود و یک متر مکعب آب به ذرت، درآمد حاصل از تولید نیشکر و محصولات جانبی آن ۴۰ درصد بیشتر از سایر گیاهان زراعی از جمله ذرت خواهد بود.
منصورهمداننژاد، مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر در گفتوگو با "خبرنگار بازرگانی ایلنا" از شرایط مساعد این شرکت در تولید شکر سخن به میان آورد. به گفتهی همداننژاد این شرکت با تولید عمده در زمینه شکر خام و شکر سفید، امسال بیش از ۹۲ هزار تن شکر خام و ۲۱۱ هزار تن شکر سفید تولید کرده است. همچنین، پروژههایی با سرمایهگذاری بخشخصوصی با پیشرفت بالای ۸۵ درصد در زمینه تولید "امدیاف" با ظرفیت سالانه ۲۰۰ هزار متر مکعب در دست اجرا دارد.
دلایل بهصرفه بودن کشت نیشکر
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر ابراز داشت: این شرکت در حالحاضر فعالیتهای عمدهای دارد که یکی از آنها تولید شکر خام با ظرفیت اسمی سالیانه صد هزار تن است. امسال نیز بیش از ۹۲ هزار تن شکر خام تولید شده است. فعالیت دیگر این شرکت تصفیه شکر خام و تولید شکر سفید است که ظرفیت تولید سالانه آن برابر با ۱۸۵ هزار تن است و سال گذشته نیز برای اولین بار ۲۱۱ هزار تن شکر تصفیه داشتیم که یک رکورد بزرگ بود.
او افزود: در این شرکت فعالیتهایی در زمینهی واگذاری به بخش پیمانکاری نیز صورت گرفته است که تاکنون بالای ۸۵ درصد پیشرفت داشته است. این پروژه شامل تولید "امدیاف" با ظرفیت سالانه ۲۰۰ هزار متر مکعب است و بخش خصوصی مسئولیت اجرای آنرا بر عهده دارد.
همداننژاد با اشاره به مسالهی مصرف آب در مزارع نیشکر تصریح کرد: بهطور علمی و آماری ثابت شده که نیشکر در ازای مصرف یک متر مکعب آب ۴۰ درصد بیش از متوسط تمامی گیاهان زراعی محصول میدهد و به تبع آن، ۴۰ درصد بیش از سایر گیاهان زراعی نقدینگی تولید میکند. به بیان دیگر، نیشکر بیشترین سطح سبز، بیشترین ماده خشک کشاورزی و بیشترین بیومس را ایجاد و به ازای هر متر مکعب آب، بیشترین نقدینگی را تولید و بیشترین اشتغال را ایجاد میکند.
نیشکر به مثابه صنعتی سبز
او ادامه داد: اگر یک متر مکعب آب به نیشکر اختصاص داده شود و یک متر مکعب آب به ذرت، درآمد حاصل از تولید نیشکر و محصولات جانبی آن ۴۰ درصد بیشتر از سایر گیاهان زراعی از جمله ذرت خواهد بود. بنابراین، اگر بخواهیم آب را به جای نیشکر به گیاه دیگری اختصاص دهیم، باید بتوانیم از لحاظ اقتصادی، نقدینگی و اشتغال معادل را هم ایجاد کنیم.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر تصریح کرد: بحث محیط زیست نیز بسیار حائز اهمیت است و نیشکر آلایندگی محیط زیستی کمتری نسبت به سایر صنایع دارد. آلایندگی نیشکر عمدتاً از جنس بخار آب و دیاکسید کربن است و فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی مضری ندارد. این آلایندگیها در مقایسه با آلایندگیهای صنعتی و شهری که شامل فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی هستند، کمتر و بهداشتیتر هستند.
همداننژاد ادامه داد: در حال حاضر ۴۰۰ مزرعه در اختیار داریم که ۵۰ درصد آنها، یعنی ۲۰۰ مزرعه، برای برداشت، آتش زده میشوند. از طرفی هر واحد مزرعه به میزان ۵ دقیقه آلایندگی ایجاد میکند، که در سال حدود ۱۷ ساعت میشود، یعنی یک کشت و صنعت در یک سال فقط ۱۷ ساعت آلایندگی دارد این در حالی است که این مقدار بسیار کمتر از آلایندگی یک "فلر نفتی" است که به صورت ۲۴ ساعته در تمام سال فعال است. به طور کلی، آلایندگی نیشکر به مراتب کمتر از آلایندگیهای صنعتی و شیمیایی است و از لحاظ بهداشتی نیز تاثیرات بسیار کمتری دارد.
اندازه یک فلر آلایندگی نداریم
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر تصریح کرد: در طول یک سال، کل صنعت ما به اندازهی یک فلر نفتی CO2 تولید نمیکند. علاوه بر این هیچکدام از آلایندههای شیمیایی مانند N2, NO2, NH4, CH4 در سایر صنایع آلاینده را هم نداریم.
او ادامه داد: شرکت کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر به هیچ وجه از لحاظ مقدار و جنس آلایندگی قابل مقایسه با نفت، پتروشیمی،کربن و فولاد نیست. اگر قرار باشد درصد آلایندگی شرکت را بپذیریم، جنس آلایندگیمان را نیز باید در نظر بگیریم که چه نوع آلایندگی ایجاد میکند.
همدان نژاد افزود: در بحث مرخصیها و بیمهها، همه چیز براساس مقررات جاری است. علاوه بر نیروی انسانی، پیمانکاران حجمی با کار مشخص شده و محدود داریم. بهطور مثال؛ به این نیروها کارهایی مانند شخم زمین با هکتار مشخص سپرده میشود و نرخ این کار نیز مصوب است.
او تصریح کرد: در شرکت یک کمیته قیمتگذاری وجود دارد که قیمتها را تعیین میکنند. متقاضیان طی یک قرارداد رسمی و قانونی فعالیت خود را آغاز میکنند و ضمن آن، تمام کسورات قانونی را هم دریافت میکنند. پیمانکاران حجمی کارهای کوتاهمدت دارند و پس از اتمام، وارد کار دیگری میشوند، البته چنین نوع همکاری به شرایط موجود بستگی دارد.