عضو هیئت مدیره صنف صوت و تصویر و تلفن همراه تهران، در گفتگو با خبرنگار ایلنا مطرح کرد:
تبعات تخصیص ارز حاصل از صادرات لوازمخانگی بر بازار موبایل
یونسی گفت: اصناف، بهویژه صنف ما، در دو مقوله تکنولوژیهای جدید و نرخ ارز بسیار درگیر هستند چرا که تغییرات تکنولوژی و نوسانات ارزی مستقیماً بر صنف ما تأثیرگذارند.
محمد یونسی، عضو هیئت مدیره و خزانهدار صنف صوت و تصویر و تلفن همراه تهران، در گفتوگو با خبرنگار بازرگانی ایلنا اظهار کرد: صنف ما، در دو مقوله تکنولوژیهای جدید و نرخ ارز بسیار درگیر هستند و نوسانات ارزی مستقیماً بر صنف ما تأثیرگذار است.
او افزود: در سال جاری هم نوسانات ارزی و تغییرات تکنولوژی تأثیر زیادی بر صنف ما داشت و متأسفانه، نوسانات ارزی به اندازهای بود که منجر به افزایش قیمتها شد و در حوزه صوت و تصویر با وجود اینکه قیمتگذاری در این حوزه بر مبنای قیمتِ تعیینشده توسط شورای حمایت از مصرفکنندگان است، باز هم شاهد افزایش قیمتها بودیم.
یونسی تصریح کرد: در حوزه تلفن همراه نیز تکنولوژیهای جدیدی وارد بازار شدند که از چند محصول جدید آن هم رونمایی شد، که البته این محصولات جدید با افزایش نرخ ارز همراه شدند و این موضوع باعث افزایش قیمتها و در نهایت کاهش تقاضا در بازار شد.
فعالیت ۲۰۰۰ واحد فروشنده
او با اشاره به دریافت ارز حاصل از صادرات لوازم خانگی به منظور واردات تلفن همراه ابراز داشت: قطعاً این قانون عرضه را محدودتر خواهد کرد، قانون ۳۰ درصد سهمیه واردات تلفن همراه برای گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار، محدودیت جدیدی است که بر شرکتها تأثیرگذار است و تبعاتی در حوزه توزیع و واردات خواهد داشت و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
یونسی ادامه داد: امسال با رایزنیهای فراوان و کمک اکثر مسئولین و نمایندگان مجلس توانستیم بسیاری از چالشها را رفع کنیم. در حال حاضر نزدیک به ۲۰۰۰ واحد فروشنده تلفن همراه در سطح صنف داریم که بسیاری از آنها در حوزه همان گوشیهایی فعالیت میکردند که ورودشان ممنوع شده بود. در حوزه تلفن همراه "اپل" نیز چالشهای زیادی داشتیم که خوشبختانه بخشی از آنها رفع شد. اوایل با مشکلات مختلفی مواجه بودیم که البته کم و بیش این مشکلات هنوز وجود دارد. هرچند که ضمن رایزنیهای صورت گرفته این چالشها مقداری کمتر شده است.
تاثیر ریجستری بر بازار موبایل
یونسی ادامه داد: واردات گوشی آیفون توسط مسافر تأثیر چندانی بر قیمتها نخواهد داشت. از طرفی تعرفه واردات این گوشی توسط مسافر بالا است و در حوزه خرید این گوشی، معمولاً مسافران از فروشگاههای بزرگ و (نه توزیعکنندههای بزرگ) گوشی خود را تامین میکنند. لذا قیمت همین نوع خرید هم بالا خواهد بود. در نهایت ما امیدواریم که در خرید تجاری قیمت نهایی گوشی آیفون کاهش یابد.
او در پاسخ به این سؤال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا قانون جدید درباره رجیستری تأثیری بر بازار و قیمتها خواهد داشت یا خیر ابراز داشت: قطعاً این قانون هم تأثیر دارد و اگر تجاریسازی تلفن همراه آزاد شود، افزایش عرضه باعث کاهش قیمتها خواهد شد، البته این مسئله همیشه به این صورت بوده که با افزایش واردات تجاری، قیمتها منطقیتر میشود.
واردات آیفون
یونسی در واکنش به بحث قاچاق در این صنف تصریح کرد: در حوزه ما به خاطر بحث ریجستری در تلفن همراه، قبل از اینکه این اتفاقات در مورد آیفون ۱۴ و ۱۵ رخ بدهد، بحث قاچاق در زمینه تلفن همراه بسیار ناچیز شده و نزدیک به صفر رسیده بود. در ادامه با توجه به محدودیت آیفون ۱۴ و ۱۵و ۱۶، این گوشی به صورت قاچاق وارد شد که به نوبه خود خروج ارز را به همراه داشت. اگر قانون اعمال شود، میتوان قاچاق را مجدد به صفر رساند.
او ادامه داد: در حوزه صوت و تصویر بیشتر کالاهایی که تولید داخل هستند، بر اساس قیمت شورای حمایت از مصرف کننده مشخص است. با این وصف، مشکل ما این است که کالاها زیر قیمت درج شده به فروش میروند. در خصوص تلفن همراه هم با توجه به اینکه رقابت سنگینی وجود دارد و مردم دسترسی خوبی به قیمتهای روز دارند، لذا کسبه سود حداقلی را به دست میآورند که باور آن برای همگی سخت است که سود کسبه زیر ۱ درصد است، طوری که با فروش ۱۰۰ میلیون تومان ممکن است ۲۰۰ هزار تومان سود کنند!
بررسی شکایات
یونسی در مورد اشتغالزایی در صنف صوت و تصویر و تلفن همراه نیز گفت: در شهر تهران نزدیک به ۷۰۰۰ واحد صنفی داریم که از این تعداد، ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ واحد به تلفن همراه و ۲۰۰۰ واحد به صوت و تصویر اختصاص دارد. همچنین سایر رشتهها مانند ادوات موسیقی، محصولات گیمینگ مانند پلیاستیشن، باند و ضبط و محصولات فرهنگی و رسانهای نیز در این حوزه فعالیت میکنند که باقی فعالان را در این صنف تشکیل میدهند.
او گفت: اگر مردم در خصوص این صنف به مشکلی برخورد کنند، اتحادیه خواهد توانست به آنها کمک کند. در حال حاضر کمیسیون شکایات و حل اختلاف صنفی ما فعالیتهای خود را به حداکثر رساندهاند. همچنین کمیسیون آموزشی ما در حال اطلاعرسانی حقوق مردم و کسبه است تا آگاهی بیشتری به دست آورند.
فعالیت تولیدکنندههای داخلی
او با اشاره به تولیدات داخلی در حوزه تلفن همراه ابراز داشت: تولیدکنندههای ایرانی در این زمینه چشمگیر هستند. ما اکنون شاهد شکوفایی شرکتهای داخلی هستیم که نرمافزارهای اختصاصی برای گوشیهای خود تولید کردهاند و این صنف تولید داخل هم دارد.
یونسی در پایان با اشاره به افزایش قیمتها به خصوص در بازار ارز گفت: توصیه میشود تا هیجانی تصمیم نگیرند. مخصوصاً برای محصولاتی که تکنولوژیهای جدید دارند؛ مانند محصولاتی که اخیراً وارد شدهاند و اگر علاقهمند به تکنولوژی هستند، صبر کنند تا واردات تجاری آغاز شود تا قیمتها منطقیتر شود. در حال حاضر در محصولات ما شورای حمایت از مصرفکننده، نظارت دارد و قانون سود عمدهفروشها را تعیین کرده است. ضمن آنکه تعرفهها کاملاً مشخص است و قانون سود فروشندگان را تعیین کرده است که با توجه به رستههای مختلف از ۳ تا ۱۵ درصد تعیین میشود.