خبرگزاری کار ایران

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:

600 دانش فنی کشاورزی به رایگان در اختیار شرکت‌های نوپا در بخش خصوصی قرار می‌گیرد/ سند ملی زنبورداری تا پایان سال بازنگری می‌شود

600 دانش فنی کشاورزی به رایگان در اختیار شرکت‌های نوپا در بخش خصوصی قرار می‌گیرد/ سند ملی زنبورداری تا پایان سال بازنگری می‌شود
کد خبر : ۱۳۲۷۹۲۸

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از واگذاری 600 دانش فنی این مجموعه به صورت رایگان در اختیار شرکت‌های نوپا و بخش خصوصی خبر داد.

 

به گزارش ایلنا، «سید مجتبی خیام نکویی»، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ( تات) در نشست خبری امروز دوشنبه با موضوع« کشاورزی دانش بنیان ضامن امنیت غذایی»، گفت: یکی از مهمترین رسالت‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، توسعه و تحقق امنیت پایدار غذایی کشور است تا با انجام پژوهش‌های هدفمند زیرساخت‌های لازم را برای مشارکت بخش خصوصی در افزایش امنیت غذایی کشور فراهم آورد.

وی در ادامه به دستاوردهای مجموعه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی اشاره نمود و گفت: امروز از ۷ دستاورد دیگر رونمایی شد تا مجموع دستاوردهای این سازمان طی سال جاری به ۶۱ دستاورد در حوزه امنیت غذایی رسیده باشد.

خیام نکویی یکی دیگر از مهمترین رسالت‌های این مجموعه را تلاش برای دانش بنیان شدن بخش کشاورزی دانست و افزود: به طور متوسط این سازمان با تولید فناورانه در حوزه امنیت غذایی برای کشور یک میلیارد دلار ارزش افزوده ایجاد نموده است. تا آنجا که بیش از ۹۰ درصد واکسن‌های مصرفی پزشکی کشور با تولید ۱۹ میلیون دز و ۹۵ درصد از فراورده‌های مصرف دامی کشور با ۲۸۹ میلیون دز و تولید بیش از ۳ هزار میلیون دز در مصرف طیور فقط بخشی از تولیدات این سازمان است. همچنین تولید بیش از ۷۵ درصد از سرم‌های درمانی در کشور با این بخش به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار است درصورتی که هزینه تولید انها در داخل کشور تقریبا یک دهم این میزان است.

وی افزود: ارزش هسته‌های اولیه بذری تولید شده بالغ بر ۴۸۶ میلیون دلار به میزان ۷ هزار تن است تا به این طریق بتوان سطح زیر کشت محصول را افزایش داد. درسال جاری بیش از ۴۴۰ هزار تن بذر انواع محصولات در مجموعه گواهی بذر دریافت کردند و بر تولید یک و نیم میلیون اصله نهال نیز نظارت شده و ‌به بیش از ۴ میلیون اصله نهال گواهی عرضه شده است. 

خیام نکویی با بیان اینکه با نظارت بر تولید نهاده‌های شناسنامه‌دار به دنبال شناسنامه‌دار نمودن تمامی باغات هستیم اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از باغات کشور ما شناسنامه ندارند و ممکن است سال‌ها تلاش کنند و درختی بکارند که مناسب آن فضا نیست. بنابراین به دنبال این هستیم که با مشارکت معاونت امور باغبانی، تمام باغات کشور شناسه دار شوند تا افزایش تولید در کشور بصورت اصولی و پایدار رخ دهد.

خیام نکویی برآورد نیاز کودی سالیان گیاهان زراعی و باغی کشور، تعیین آب کاربردی و بهره‌وری آب محصولات زراعی و باغی کشور، پایش و کنترل کیفیت بیش از 2 هزار و 600 نشان فرمول کودی ( که دراثر پایش آن 153 مورد کود از چرخه مصرف کشاورزان خارج شده است)، را از دیگر اقدامات این سازمان نام برد و به این موارد درحوزه دام و طیور به تحقیق و توسعه بر روی مرغ نژاد ملی آرین با رویکرد کاهش ضریب تبدیل خوراک به گوشت در این نژاد و صرفه جویی 1200 میلیارد تومانی در ضریب تبدیل غذایی و همچنین بهبود صفات تولید مثلی، افزایش ماندگاری در گاوهای شیری، هویت بخشی و ثبت اسب‌های بومی کشور، صدور گواهی موقت برای 500 اسب و قراردادن 3 هزار میکروچیپ در اسب‌ها اشاره کرد.

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: حفظ و مدیریت ذخایر ژنتیکی مهمترین دستاورد سازمان تات است و باتوجه به اینکه جزو 8 کشوری هستیم که تنوع محیط زیستی دنیا را با بیش از 8 هزار گونه گیاهی داریم و بیش از 2 هزار گونه آن دارویی است باید بتوانیم با جلوگیری از فرسایش و انقراض ژنتیکی آن را حفظ و به بهترین نحو استفاده کنیم.

به گفته وی در این مجموعه برای 7 هزار و 900 نمونه آبزیان، 3 هزار و 550 نسل دام، 3675 قطعه طیور و 700 کندو به عنوان ذخایر ژنتیکی در مجموعه تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی انجام شده است. همچنین راه اندازی بانک دی.ان. ای نیز با 5 هزار و 500 ویال دی.ان.ای شروع نمودیم. 

خیام نکویی گفت: در راستای دانش‌بنیان شدن بخش کشاورزی امسال نخستین پارک ملی کشاورزی راه اندازی شد که ظرفیت استقرار ۳۰۰ تا ۳۵۰ شرکت دانش‌بنیان را دارد. همچنین تا امروز ۸ دهکده مجوز دریافت کرده‌اند و تا پایان سال ۳ دهکده دیگر نیز راه اندازی خواهند شد. این دهکده‌ها ظرفیت استقرار حدود ۱۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان را در خود دارند. امسال حدود ۴۰ مزرعه نوآور از بخش خصوصی انتخاب و مورد حمایت قرار می‌گیرند تا در ادامه دانش فنی این شرکت‌ها استخراج و در اختیار سایر کشاورزان قرار گیرد.

600 دانش فنی به رایگان در اختیار شرکت‌های نوپا در بخش خصوصی قرار می‌گیرد

وی همچنین اذعان کرد: آمادگی داریم تا 600 دانش فنی این مجموعه را به صورت رایگان در اختیار شرکت‌های نوپا و بخش خصوصی قرار دهیم و پس از تجاری‌سازی به شکل رویالیتی ( بهره مالکانه) سهمی را دریافت کنیم.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی همچنین درخصوص اقدامات این مجموعه در حوزه آبزیان نیز تاکید کرد: افزایش تولید گوشت سفید یکی از اهداف اصلی دولت سیزدهم است، به همین دلیل یکی از مشکلات اصلی این حوزه که نداشتن بچه ماهی بود را با تکیه بر دانش فنی مولد سازی تکثیر و تولید لارو بچه ماهی سیباس آسیایی حل نمودیم و دانش فنی آن را در اختیار شرکت بخش خصوصی قرار دادیم تا یک میلیون بچه ماهی را تولید کنند. تا به این طریق امر تولید ماهی در قفس را افزایش دهیم. این‌ گونه تنها گونه پرورش ماهی در قفس در جنوب کشور است. ورود، قرنطینه و سازگارسازی گونه میگوی کروما از دیگر اقدامات، تولید یک میلیون 560 هزار انواع بذور و هسته‌های اولیه آبزیان از جمله تخم چشم زده و بچه میگو و ماهی از دیگر اقدامات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است. 

تشکیل شورای راهبردی تحقیقاتی شیلات برای نزدیکی حوزه اجرا و تحقیقات

خیام نکویی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری «ایلنا» مبنی بر اعتقاد فعالان صنعت شیلات مبنی بر پاسخگو نبودن یافته‌های موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در تامین نیازهای روز این صنعتگران و نبود تعامل و هماهنگی بین این موسسه تحقیقاتی جهت تامین نیازهای روز آنها گفت: «فعالیت‌هایی که در مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی انجام می‌گرفت با بخش اجرایی فاصله داشت و برای حل این مشکل شورای راهبردی تحقیقاتی شیلات تشکیل شد و معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات به عنوان رئیس شورای راهبردی تحقیقات شیلات و رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی به عنوان دبیر این شورا منصوب شدند؛ بنابراین حوزه شیلات را به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور متصل نموده ایم و امروز موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و غیره فعالیت‌هایی را در این رابطه انجام می‌دهند که اولویت نیاز فعالان صنعت شیلات است. بر همین اساس اولویت ما در سازمان تات نیز این است تا تحقیقات این مجموعه به حوزه اجرایی و کاربردی وارد شود.»

بازنگری سند ملی توسعه زنبورداری تا پایان سال 1401

وی درپایان درخصوص دستور وزیر جهادکشاورزی مبنی بر تصمیم اخیر جهت بازنگری سند ملی توسعه زنبورداری در سازمان تات نیز خطاب به پرسش خبرنگار ایلنا گفت: برخلاف تصور ما مبنی بر صِرفِ تولید عسل یا مشتقات آن توسط زنبورعسل، این حشره مفید در تمام دنیا می‌تواند با گرده‌‎افشانی در بخش کشاورزی تا 143 برابر ارزش افزوده ایجاد کند تا جایی که بر اساس مطالعات و تحقیقات متعدد صورت گرفته گرده‌افشانی به طور موثر 20 تا 30 درصد تولید محصول کشاورزی و همچنین کیفیت آن را افزایش می‌دهد. بنابراین با همکاری معاونت امور دام وزارت جهادکشاورزی درحال تدوین سندی جدید هستیم که تا پایان سال 1401 بتوانیم برای زنبورعسل در کشاورزی و گرده افشانی سهم مناسب و تاثیرپذیر از آن را در تولیدات کشاورزی کشور قائل شویم. 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز