آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار با اصحاب فرهنگ و هنر:
گروهی از سنتیها؛ مباحثفرهنگی را فقط در موی زنان و روسری میبینند
به یمن وجود میلیونها تحصیلکرده؛ ما امروز جامعهی فرهیخته داریم. پس باید به سمت عقلانی شدن حر کت کنیم و از دگماتیسم که بعضی از سنتها به ما تحمیل کرده؛ رها شویم هرچند نباید ارزشهای اسلام را فراموش کنیم.
دیدار اهالی فرهنگ و هنر با آیتالله هاشمی رفسنجانی(رئیس محمع تشخیص مصلحت نظام) صبح امروز(۱۶ اردیبهشت) در محل کتابخانه؛ موزه و اسناد ملی ایران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ آیتالله هاشمی رفسنجانی در این نشست؛ با اشاره به وضعیت امروز جامعه گفت: جامعه امروز ما از حالت سنتی عبور کرده است و به یمن وجود میلیونها تحصیلکرده؛ ما امروز یک جامعهی فرهیخته داریم به همین دلیل باید به سمت عقلانی شدن حر کت کنیم و از دگماتیسم که بعضی از سنتها به ما تحمیل کرده؛ رها شویم هر چند نباید ارزشهای اسلام را فراموش کنیم.
وی با اشاره به اینکه توجه به شرایط زمان و مکان در دستورات اسلام است؛ گفت: امروز عقلانی کردن مدیریت در جامعه از خانوادهها گرفته تا مدیران اجرایی بسیار مهم است زیرا خالی بودن جای عقل در بسیاری از جاها دیده میشود.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینکه براساس دین ما دو پیغمبر داریم؛ یکی پیغمبر ظاهری است که انبیا هستند و دیگری پیغمبری که در درون ماست و آن عقل است؛ افزود: نمیتوانیم از عقل درونی پیروی نکنیم زیرا باید شرایط امروز را با عقل بسنجیم. دینی که ۱۴۰۰ سال پیش آمده بود؛ در آن دنیا شرایطی نداشته که تمام جزئیاتی را بگوید که بسیاری از آنها امروز دیده میشود بلکه فقط سعی کرده مسائل کلی را بیاموزد.
وی؛ رشد عقل را مستلزم آزاداندیشی دانست و افزود: ما دوگونه آزاداندیشی داریم: آزاداندیشی مطلق و آزاداندیشی که در چهارچوب اسلام است. طبعاً آزاداندیشی مورد نظر ما آزاداندیشی در چهارچوب اسلام است. به همین دلیل بحثعقل در این نوع آزاداندیشی بسیار مهم است و حتی فقها نیز آن را حجت میدانند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به نامگذاری امسال به سال فرهنگ و اقتصاد توسط مقام رهبری گفت: باید تلاش کنیم این نامگذاری درست تعریف شود و به نوعی آن را از بدفهمی نجات دهیم زیرا تلقیای که امروز بخش زیادی از جامعه سنتی از فرهنگ دارند؛ این است که فرهنگ را فقط در وضعیت آرایشی زنان؛ موی زنان؛ فیلم و موسیقی میدانند درحالیکه فرهنگ این نیست و این مسائل یکی از هزار مورد مسائل فرهنگی است.
وی با اشاره به لزوم توجه کاهش رذایل اخلاقی و افزایش مکارم اخلاقی گفت: امروز باید فرهنگ اسلامی را تعریف کنیم و جامعه را با این فرهنگ آشنا کنیم. زیرا اگر جامعه با فرهنگ اسلامی و اخلاقی آشنا شود و اخلاق رشد پیدا کند؛ هیچ وقت در جامعه دچار فساد نمیشویم و تمام نیاز جامعه سالم در مباحثاخلاقی آمده است.
وی به رذایلی چون خیانت؛ ریا؛ خودنمایی و دروغ اشاره کرد و گفت: یکی از رذایل اخلاقی که در جامعه به وجود آمده است سوءظن است. سوءظن امروز روح جامعه را میخورد درحالیکه ما حق نداریم سوءظن داشته باشیم و به زندگی مردم تجسس کنیم و درباره عقاید و افکار و زندگی شخصی آنها تجسس کنیم. چه برسد به اینکه بخواهیم آنها را افشا کنیم.
آیت الله هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: اینکه به بهانه امنیت در خانه و زندگی مردم دستگاه شنود بگذاریم درست نیست و نباید به سمتی حرکت کنیم که در نان مردم خرده شیشه بریزیم.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری به هیچ عنوان راضی نیستند که ایشان سالی را به نام فرهنگ نامگذاری کنند و بعد گروهی به مسائلی همچون نشان ندادن تصاویر زنان یا از میدان به در کردن خوانندگان خوش صدا توجه کنند.
وی با اشاره به ذکر خاطرهای افزود: زمانی که ایشان چند سال قبل بحثتهاجم فرهنگی را مطرح کردند؛ گروهی در نماز جمعه و جاهای دیگر فقط به روسری و بحثموی زنان توجه کردند. خود ایشان به من فرمودند که ما از بحثتهاجم فرهنگی به دنبال مسائلی دیگری بودیم اما اینها حرفهای دیگری میزنند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به جایگاه مکانهای فرهنگی مانند کتابخانه ملی و سازمان اسناد گفت: عمر این کتابخانه هم سن عمر من است و از پیش از انقلاب ساخت آن آغاز شده است. بعداز انقلاب و زمانی که من در دولت بودم تلاش بسیاری شد تا این کتابخانه تشکیل شود و شکل بگیرد. من تصور میکردم که تا امروز باید کاملا آماده شده باشد.
وی با اشاره به لزوم حفظ اسناد و مدارک گفت: ما هزاران سال سابقه تمدن داریم به همین دلیل اسناد و مدارک زیادی داریم. یکی از جاهایی که به آن باید توجه کرد موزهها و مکانهایی است که اسناد و مدارک تاریخی را نگهداری و حفظ میکنند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: باید کتابخانه ملی گسترش پیدا کند و حتی به کتابخانههای خارجی و بینالمللی همچون کتابخانه کنگره آمریکا متصل شود همچنین باید به سمتی حرکت کنیم که اینجا به عنوان یک مکان توریستی محلی برای حضور خارجیان شود.
وی با اشاره به لزوم توجه به تاریخ تمدن فرهنگ اسلامی و ایرانی گفت: افرادی همچون ابوعلی سینا و فارابی تلاشهای زیادی برای ارتقای دانش کردند و امروز اگر اروپاییها رشد کردند به خاطر ثروتی است که در جنگهای صلیبی از ما ربودند زیرا زمانی که اسلام شکوفا بود؛ آنها در دوران جاهلیت بودند.