احمد تهوری در گفتوگو با ایلنا:
هیچ نهادی با ناشران زیرزمینی برخورد نمیکند
نهادهای حقوقی و قضایی به روند رو به رشد نشر غیرقانونی کتاب توجهی نشان نمیدهند / انعکاس شرایط موجود میتواند تلنگری باشد برای معاونت امورفرهنگی ارشاد تا روند صدور مجوزهای نشر و بازنشر را تسهیل کند.
ایلنا: احمد تهوری؛ مدیر روابط عمومی نشر ققنوس ضمن اشاره به برخی از کتابهای این انتشارات که توسط سودجویان به صورت زیرزمینی منتشر شده و به بازار آمده، از بیاثر ماندن پیگیریهای قضایی ققنوس خبر داد.
وی در گفتوگو به خبرنگار ایلنا اظهار داشت: تا به حال کتابهای متعددی از نشر ققنوس مورد کپیبرداری و انتشارهای غیرقانونی قرار گرفته، نظیر آثار عباس معروفی(سمفونی مردگان، ذوب شده و سال بلوا) و یا آثار پرفروش دیگری همچون رمان " دالان بهشت " که حتی به صورت الکترونیکی و صوتی نیز نشر غیرقانونی میشود.
تهوری در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون در واکنش به اقداماتی از این دست شکایت هم کردهاید یا خیر، گفت: بله؛ آن هم چندین مورد. اما هیچ کدام از شکایتهای ما به جایی نرسید و همچنان نسخههای چاپی کتابهای نامبرده در پیاده روهای انقلاب به خرید و فروش شده و فایلهای صوتی نیز از این موبایل به آن موبایل بلوتوس میشود.
مدیر روابط عمومی انتشارات ققنوس ادامه داد: رویه انتشار کتابهای غیرمجاز، رویهای ریشهدار است و پیش از این نیز شاهد انتشار غیرمجاز کتابهای صادق هدایت، جمالزاده، صادق چوبک، ایرج پزشکزاد و… بودهایم. حتی جایی خواندم که لیلی گلستان گفته بود وقتی با انتشار غیرمجاز ترجمهاش از رمان " میرا " در بساط دستفروشها مواجه شده، این کتابها را خریداری کرده تا حداقل آنها را در گالری خودش و در شرایطی بهتر ارائه کند و به نوعی به آنها مشروعیت بدهد.
وی ضمن بیان این مطلب که نشر زیرزمینی صدمات زیادی را به بدنهی نشر واقعی وارد میکند، اظهار داشت: در چنین شرایطی نه تنها حقوق ناشران و اهالی قلم پایمال میشود، بلکه مخاطبان نیز متضرر خواهند شد. زیرا عمدهی این کتابها به صورت ریسوگراف یا افست منتشر میشوند و معمولا کیفیت چاپ و صحافی نازلی دارند؛ به همین دلیل برای مخاطبان ماندگار نیستند.
تهوری ادامه داد: متاسفانه نهادهای حقوقی و قضایی به روند رو به رشد نشر غیرقانونی کتاب توجهی نشان نمیدهند، اما انعکاس شرایط موجود میتواند تلنگری باشد برای معاونت امورفرهنگی ارشاد تا با تسهیل در روند صدور مجوزهای نشر و مجوزهای بازنشر، تا حدودی راه را بر سودجویان نشر زیزمینی ببندد، زیرا قطعا اگر ناشر بتواند کتاب اصلی را در بازار ارائه کند، کمتر بازار نشرزیرزمینی داغ میشود.
وی افزود: متاسفانه رواج کپیبرداریهای غیرقانونی که نشات گرفته از عدم وجود قانون کپی رایت در کشور ماست، تا حدی نگران کننده است که من را به یاد بازار کتابهای معروف به " جلد سفید " پیش از انقلاب میاندازد. هرچند آن کتابها در مقابله با دستگاه سانسور ساواک منتشر میشدند اما نباید این روند در دورهی کنونی نیز تکرار شود.
مدیر روابطعمومی ققنوس در پایان گفت: مطابق قانون چاپخانهها هنگام پذیرش سفارش چاپ کتاب، میبایست مجوز چاپ را که تنها در اختیار ناشر واقعی آن اثر است، چک کند. اما با شیوع نشر زیرزمینی مشخص است چاپخانهداران چندان به این مساله توجه نشان نمیدهند. بنابراین بازرسان ارشاد باید به این مساله توجه کنند.