خبرگزاری کار ایران

فرید مرادی خطاب به هیات نظارت بر نشر:

نگاه‌ خودی و غیرخودی را از ناشران بردارید

نگاه‌ خودی و غیرخودی را از ناشران بردارید
کد خبر : ۱۴۱۵۵۱

نقسیم‌بندی ناشران به ناشران خودی و غیرخودی باعثشد بسیاری از ناشران که به زعم مدیران فرهنگی؛ خودی محسوب می‌شدند، از قدرت لابی‌گری برخوردار باشند و کتاب‌هاشان را در اسرع وقت و بدون مشکل منتشر کنند.

ایلنا: فرید مرادی(سرویراستار نشر نگاه) معتقد است: اعضای هیات نظارت نشر کتاب‌های بزرگسال، می‌بایست در وهله‌ی اول با وجود نگاه‌های خودی و غیرخودی بر ناشران مقابله کنند و مانع از لابی‌گری برخی از ناشران شوند.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا؛ ضمن بیان این مطلب که اکثر اعضای این هیات را نمی‌شناسد، اظهار داشت: مطالبات ما مشخص است و هر هیات نظارتی که بر سر کار بیاید، تغییری نمی‌کند. بنابراین امیدواریم این مطالبات حقه از سوی اعضای هیات تازه تشکیل شده‌ی نظارت بر نشر بزرگسال مورد نظر قرار گیرد.

مرادی درمورد این مطالبات گفت: همانطور که قانون و ضوابط نشر کتاب حکم می‌کند، مسوولیت ممیزی به عهده‌ی هیات نظارت بر نشر است که در دو دولت قبلی وجود نداشته. به عبارت دیگر ممیزی در ۸ سال اخیر خارج از حیطه‌ی تعریف شده‌ی قانونی صورت می‌گرفته و همین تخلف قانونی، منجر شده که بسیاری از کتاب‌ها بنا به دلایل مختلف ممنوع‌الانتشار عنوان شوند.

وی ادامه داد: بنابراین نخستین انتظار ما از اعضای هیات نظارت، رسیدگی به پرونده‌ی کتاب‌هایی‌ست که در دوره‌های قبلی اجازه‌ی انتشار پیدا نکرده‌اند؛ آن‌هم با بهره‌گیری از گروه‌های ممیزی‌جدید و کاربلد؛ نه آن ممیزان و سرممیزانی که ما در ۸ سال گذشته آن‌ها را شناختیم!

این ویراستار و کارشناس نشر خاطرنشان کرد: یکی از اصلی‌ترین معضلاتی که در سال‌های گذشته ما را اذیت می‌کرد، رواج نگاه‌های خودی و غیرخودی به ناشران از سوی ارشاد بوده است. این مساله باعثشد تا بسیاری از ناشران که به زعم مدیران فرهنگی؛ خودی محسوب می‌شدند، از قدرت لابی‌گری برخوردار باشند و کتاب‌هاشان را در اسرع وقت و بدون مشکل منتشر کنند.

وی افزود: در مقابل یک‌سری از ناشران که از نظر آقایان غیرخودی بودند، با مشکلات و سنگ‌اندازی‌های فراوانی روبرو شدند؛ آنچانکه هر کتابی با نام این ناشران به اداره‌ی کتاب می‌رفت، بالقوه با مشکل مواجه بود. چه بسیار کتاب‌هایی که صرفا با این نگاه دچار مشکل شدند و در سال‌های اخیر اجازه‌ی انتشار دریافت نکردند.

مرادی اضافه کرد: یکی دیگر از خواسته‌های ما، تقویت رویکرد پاسخگویی است. متاسفانه در حال حاضر نیز مسوولان اداره‌ی کتاب در مقابل اعتراضات و پیگیری ناشران و مولفان و مترجمان پاسخگو نیستند؛ مثلا می‌گویند چون فلان کتاب قبلا پرونده داشته، دیگر در چرخه‌ی بررسی قرار نمی‌گیرد! درصورتی که همه‌ی کتاب‌هایی که به تجدید نظر نیاز دارند، پرونده دارند!

وی گفت: انتظار دیگر ما از هیات نظارت بر نشر، این است که درصدد شفاف‌سازی ضوابط نشر برآیند و از این حیثمانع از تفسیر‌های سلیقه‌ای شوند. مثلا بگویند آوردن کلمه‌ی " سیگار " در یک کتاب جایز نیست!

کارشانس نشر نگاه در پایان، ضمن ابراز امیدواری اظهار داشت: نگاه من به دولت و ارشاد، نگاه مثبتی‌ست و معتقدم تعقل و اعتدال در تفکر و رویکرد وزیر ارشاد و معاون امورفرهنگی وجود دارد. لذا امیدواریم همین رویکرد مبتنی بر تحمل‌ و سعه‌ی صدر در روند کار هیات نظارت بر نشر نیز پیگیری شود. به هر حال هنوز برای قضاوت زود است اما به زودی نتیجه‌ی کار این هیات را خواهیم دید.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز