یونس تراکمه در واکنش به انکار مسالهی ممنوعیت قلم:
با کلمات بازی نکنید!
حالا که دورهی شما به سرآمده، شهامت پذیرش کارهایی که انجام دادهاید را داشته باشید و با کلمات بازی نکنید / چطور از برخی نویسندگان ۸ سال چیزی چاپ نشده و حتی جلوی تجدید چاپ کتابهای قدیمیشان را نیز گرفتهاند؟!
ایلنا: یونس تراکمه معتقد است؛ برخوردی که برخی از مسوولان ارشاد سابق با لفظ ممنوعالقلم دارند و وجودش را انکار میکنند، تنها نوعی بازی با کلمات است.
وی به خبرنگار ایلنا گفت: منظور از " ممنوعالقلم " تنها صورت نوشتاری آن نیست؛، بلکه مفهومیست که سالهای سال در رفتار و برخورد مدیران ارشاد با نویسندگان و اهالی قلم به وضوح دیده شده است. بنابراین اینکه رسما نویسندهای را ممنوعالقلم نخواندهاند، به این معنا نیست که ممنوعالقلم نداشتهایم.
این نویسندهی منتقد اضافه کرد: این همان رفتاریست که مسوولان ارشاد سابق در مورد ناشران تعلیقی از خود نشان دادند؛ آنچنانکه هیچ حکمی مبنی بر تعلیق و یا لغو امتیاز این ناشران صادر نشده بود اما ادارهی کتاب هیچ درخواستی را با سربرگ این ناشران قبول نمیکرد و از این طریق مانع از فعالیت آنها میشدند.
وی افزود: در مورد نویسندگان نیز همین است! آثار ارائه شده از سوی برخی از نویسندگان پذیرفته نشده، بررسسیاش نکرده و یا به هر دلیلی مجوز نگرفتهاند. این همان مفهوم ممنوعالقلم است.
تراکمه؛ روند پرهیز از عنوان ممنوعالقلم را یک حربه خواند و گفت: چطور میشود که از یک نویسنده، ۸ سال چیزی چاپ نمیشود؟ چرا هیچ کدام از آثار ارائه شدهاش در این مدت مجوز نگرفتهاند؟ و چرا حتی جلوی تجدید چاپ کتابهای قدیمیاش نیز گرفته شده؟ ممنوعالقلمی از این بالاتر؟!
وی اظهار داشت: وقتی آثار یک نویسنده به ارشاد سپرده میشود و بعد از گذشت چند سال، هنوز هیچ جوابی دال بر اخذ مجوز و یا رد آن به ناشر نمیدهند، چه معنایی میتواند داشته باشد؟ آیا به این معنی نیست که مطلقا نباید از این نویسنده چیزی منتشر شود؟ آیا دنبال لیست خاص و مشخصی میگردید که نام برخی از نویسندگان را در آن به عنوان ممنوعالقلم نوشته باشند؟
این نویسنده در واکنش به برخی اظهار نظرها که در مقابل به کاربردن لفظ ممنوعالقلم از سوی رییس جمهور کشور صورت گرفته بود، مسوولان وزارت ارشاد جدید را مخاطب قرار داد و گفت: شهامت داشته باشید، و لیست کتابهایی که در ارشاد مانده، ممنوعالانتشار شده و یا معلق است، اعلام کنند تا مشخص شود چه نویسندگانی در سالهای گذشته ممنوعالقلم بودهاند!
وی در ادامه با ذکر یک مثال، خاطرنشان کرد: مثلا رمان " نیمه غایب " نوشتهی حسین سناپور که در دورهی نخست ریاست جمهوری احمدینژاد جلوی تجدید چاپش را گرفتند و هنوز این ممنوعیت برداشته نشده. این همان کتابیست که در دورهی انتخابات سال ۸۸ یکی از کاندیداهای انتخاباتی در مناظرات آن را یک کتاب خوب معرفی کرده و نسبت به ممنوعیتش اعتراض کرده بود!
تراکمه رو به مسوولان سالهای گذشته گفت: حداقل حالا که دورهی شما به سرآمده، شهامت پذیرش کارهایی که انجام دادهاید را داشته باشید و با کلمات بازی نکنید.