سیدعباس صالحی در نشست با تشکلهای نشر:
باید کشتی درحال غرق نشر را نجات دهیم
رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی باید حذف شود / شفافیت و عدالت در خرید کتاب و جلوگیری از رانتخواریها و باندبازیها، بازخوانی جدی روند ممیزی کتاب، اصلاح قانون، تسریع در اعطای مجوز از دغدغههای مدیریتی ما در معاونت امور فرهنگی هستند.
ایلنا: نشست اهالی و تشکلهای نشر شب گذشته(۲۸ آبان ماه) با حضور جمعی از مسئولان؛ سیدعباس صالحی(معاون امور فرهنگی)، همایون امیرزاده(دبیر اجرایی هفته کتاب)، الهیاری فومنی(دبیرکل هفته کتاب)، شجاعی صائین(رئیس خانه کتاب) و جمع کثیری از ناشران و مسئولان اتحادیه؛ نادر قدیانی، محمود آموزگار، منوچهر حسنزاده، علیرضا رئیسدانا، جعفر همایی و محمدعلی جعفریه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، صالحی در این مراسم ضمن بیان این مطلب که در حوزه نشر تمناها اندک است و آرزوها بزرگ، به تشریح راهکارها و معضلات حوزه نشر پرداخت. وی گفت: اگر کتاب نمایه خلاقه ملت باشد و اوج و فرودهای یک ملت را بتوان با شاخصه کتاب ارزیابی کرد، ناشران نمایانگر این نمایه خلاقه هستند.
وی ادامه داد: پیشتر نیز در نشست خبری که با اهالی رسانه داشتیم به مسائل نشر اشاره کردم هر چند فرصت کوتاه بود و مسائل زیاد اما رویکرد اصلی ما این است که خادمان نشر هستیم و باید تعامل فعالی با ناشران داشته، حرفهایشان را شنیده و در حد امکانات در خدمتشان باشیم. در این راستا رویکردهای اصلی من عبارتنداز: پذیرش گفتگوهای متنوع در چهارچوب قانون، زدایش نگاههای سیاسی و امنیتی از حوزه نشر و حمایت از خلاقیتهای نهادینه در ناشران فعال که ریشه در زمین دارند و بار و بر در آسمان.
وی اظهار داشت: مسائلی همچون توجه جدی به قالبهای نو و مؤثر در ویترین کتاب، فعال سازی نهادهای صنفی و سپردن امور به تشکلهای نشر در راستای وعدههای دولت به مردم که عبارت است از کوچک کردن دولت و بزرگ کردن ملت. لازم به توضیح است که با این نگاه رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی باید حذف شود. به عبارت دیگر دولت نباید رقیب بخش خصوصی باشد زیرا اصل ۴۴ قانون اساسی شامل حوزه فرهنگ و نشر نیز میشود.
صالحی ادامه داد: شفافیت و عدالت در خرید کتاب از ناشران و جلوگیری از رانتخواریها و باندبازیها، پاسخگویی شفاف همراه با تعامل با ناشران و مؤلفان، بازخوانی جدی روند ممیزی کتاب، اصلاح قانون، تسریع در اعطای مجوز و توجه به حوزههای جدید نشر به ویژه نشر الکترونیک از سایر دغدغههای مدیریتی ما در معاونت امور فرهنگی به شمار میآید.
معاون امور فرهنگی ضمن بیان این مطلب که اگر دولت میخواهد به مسائل جامعه راه پیدا کند، باید جامعه را اصل بداند و خودش را حاشیه، اظهار داشت: به هر تقدیر ما امروز وارثاتفاقات و معضلات نشر از دورههای پیشین هستیم که متأسفانه از یک سو با نگاههای سلیقهای و انسدادگونه که بر فرصتها حاکمیت داشتند روبرو بوده و از سوی دیگر فشارهای اقتصادی بر اقتصاد رنجور نشر فشارهای زیادی را وارد کرده است.
وی ادامه داد: مشکلات آنقدر زیاد هستند که با یک دست(دست دولت) برداشتنی و رفع شدنی نیستند. همه باید با هم تلاش کنیم زیرا این خانه خودمان است و خودمان باید در آباد کردنش همت به خرج دهیم.
صالحی در ادامه ضمن اشاره به تحقیقات میدانی و نشستها و مشورتهایی که با تشکلهای نشر داشته، افزود: به نظر من مسائل و دغدغههای نشر را میتوان در چند محور اصلی تقسیمبندی کرد و برای رسیدن به اهداف مشترک کارگروههای مشترکی را برای رسیدگی به این سرفصلها تخصیص کنیم. اولین محور مسائل حقوقی است؛ مسائلی همچون اصلاح قوانین و مقررات، تدوین قوانین تازه، پیگیری کپی رایت، حقوق معنوی، ضوابط نشر و غیره. این حوزه به مطالعات حقوقی مفید نیاز دارد تا بشود در مراجع حقوقی بحثهای مربوطه را پیش برد.
وی اضافه کرد: محور بعدی گروه توزیع کتاب و نمایشگاههاست که البته دهها مسئله و دغدغه دیگر را نیز شامل میشود؛ دغدغههایی نظیر توزیع، ویترین و نمایشگاهها. محور بعدی تسهیلات حمایتی از نشر است که در این حوزه نیز لیست بلند بالایی از مواردی نظیر اعطای وام، سوبسید و امکانات و در اختیار گذاشتن تسهیلات مختلف وجود دارد. اما به دلیل حساسیت مسئله خرید کتاب است که به دلیل پردامنه بودن این حوزه آن را محوری مستقل میدانند.
معاون فرهنگی گفت: در محورهای بعدی موضوعات مرتبط به تکریم ناشران و تسریع امور نشر یکی از موارد است. در توضیح این محور روند ممیزی، نوع پاسخگویی، زمان پاسخگویی و… با اهمیت است. ششمین و آخرین محور دانش و مهارت نشر است زیرا اگر از لحاظ علمی نشر و مهارتهای نشر را ارتقا ندادیم و نگاهی به آینده نداشته باشیم نمیتوانیم به ایدهآلهای خود برسیم.
وی در ادامه سخنانش تشکلهای نشر را مخاطب گرفت و اظهار داشت: اگر در طرح محورهای مورد اشاره با من همعقیده هستید، در قدم بعدی میبایست نسبت به تأسیس کارگروههای تخصصی در محورهای مذکور اقدام کنیم. برای ما بسیار پسندیدهتر است که کلید امور را از همین امروز به دست شما بسپاریم و تنها جویای نتایج و پیشرفت مسائل در محورهای ششگانه نامبرده باشیم. اما اگر به کار مشترک اعتقاد دارید و ما را لایق و مورد اعتماد خود میدانید باید به سمت کارگروههای مشترک فعال و کاربلد برویم.
صالحی ضمن بیان این مطلب که باید کشتی درحال غرق شدن نشر را با کمک یکدیگر نجات دهیم، ادامه داد: ما نمایندگان خود را در این شش گروه معرفی خواهیم کرد و شما با هر مکانیسمی که میدانید و ما مجاز به دخالت در آن نیستیم، نمایندگان خود را به کارگروهها بفرستید. منتها یک وجدان جمعی ناظر بر امور مورد نیاز است و بر روند کار قضاوت کند و کارگروهها باید توسط مخبرهاشان روند کاری خود را پیوسته در پارلمانی به عنوان پارلمان نشر گزارش دهند.
وی در پایان سخنانشان بر لزوم ایجاد یک فضای دوستانه بین ارشاد و تشکلهای نشر تأکید کرد و گفت: ما نمیخواهیم مچ یکدیگر را بگیریم زیرا مچگیری زیاد شده است و دیگر کافی است.