خبرگزاری کار ایران

ملازهی در گفت‌وگو با ایلنا:

نقشه جدید پاکستان، تهدید علنی هند با محور کشمیر است/ اسلام‌آباد جنگ نیابتی را کلید خواهد زد

نقشه جدید پاکستان، تهدید علنی هند با محور کشمیر است/ اسلام‌آباد جنگ نیابتی را کلید خواهد زد
کد خبر : ۹۵۰۵۹۰

تحلیلگر ارشد مسائل شبه‌قاره گفت: پاکستان معتقد است که هند در حال تغییر اقلیم کشمیر است و به همین دلیل قصد دارد تا دهلی‌نو را به صورت غیرمستقیم مورد هدف قرار دهد.

«پیرمحمد ملازهی» تحلیلگر ارشد مسائل شبه‌قاره در تشریح دلایل تغییر و رونمایی از نقشه جدید پاکستان با محوریت الحاق کشمیر در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: چندی پیش نخست‌وزیر پاکستان در جلسه‌ای با حضور مقام‌های این کشور از نقشه‌ای رونمایی کرد که در آن منطقه کشمیرِ هند را جزئی از خاک خود اعلام کرده است. رونمایی از این نقشه دقیقاً در سالروز لغو خودمختاری کشمیر توسط هند اتفاق افتاد و همین موضوع می‌تواند دور جدیدی از تنش میان هند و پاکستان را رقم بزند. در این میان باید متوجه باشید که مالکیت کشمیر در واقع از همان زمان استقلال پاکستان در سال ۱۹۴۷ تاکنون مورد مناقشه است. در آن زمان قرار بر این شد که طیف مسلمانان‌نشین کشمیر در خاک پاکستان حضور داشته باشند و و طیف هندو هم در خاک هند. در آن زمان حیدرآباد و کشمیر که دو منطقه مسلمان نشین‌بود هم مورد مناقشه قرار گرفت.

وی ادامه داد: اقلیمِ حیدرآباد در آن زمان به واسطه سلطه هند بر این منطقه، تغییر پیدا کرد و همان‌موقع در کشمیر یک حاکمِ هندو با مذهبِ سیک حضور داشت. حاکم کشمیر به دلیل نفوذ پاکستان و ترس از تعمیق این نفوذ، فوراً با تغییر راهبردهای خود به سمت هند متمایل شد. سیاست هندوها در کشمیر این بود که برای دور کردن مردم این ناحیه از پاکستان، در وهله اول یک خودمختاری در کشمیر اعلام کنند و پس از آن در مرحله دوم اداره این منطقه را به مردم بسپارند که این اقدام‌ها صورت گرفت. این روند تا سال پیش ادامه داشت و یکباره در جریان انتخابات سراسری هند شاهد آن بودیم که نارندا مودی، نخست‌وزیر هند یکباره خودمختاری کشمیر را لغو کرد. او در آن زمان برای اینکه بتواند حداکثر آرای خود را از مردم کسب کند، با لغو خودمختاری کشمیر توانست ناسیونالیسم هندی را تحریک کند و در نهایت شاهد پیروزی او در انتخابات سال گذشته بودیم.

این کارشناس مسائل جنوب‌‌شرق آسیا با اشاره به تغییر اقلیم کشمیر توسط هند گفت: پاکستان از سال گذشته تاکنون به خوبی فهمیده است که هند عزم خود را برای تغییر اقلیم کشمیر جزم کرده است. اسلام‌آباد می‌داند که دهلی‌نو در حال تشویق و انتقال بسیاری از نظامیان خود برای اسکان در کشمیر هستند و حتی مشوق‌هایی از سوی دولت هند برای گسترش نفوذ و اقامت کشاورزان و مردم هندو در نظر گرفته شده است. هند با این اقدام می‌خواهد مسلمانان کشمیر را به اقلیت تبدیل کند و حالا پاکستان معتقد است که ترکیب جمعیت در کشمیر در حال تغییر است. تمام این مولفه‌ها باعث شده تا اسلام‌آباد نسبت به این اقدام‌ها نگران شوند و حالا می‌بینیم که برای تهدید کردن هند، دست به انتشار نقشه جدید پاکستان زده که در ان نقسه کشمیر جزئی از خاک هند نیست و ضمیمه خاک پاکستان شده  است. عمران خان، نخست وزیر پاکستان بعد از رونمایی این نقشه اعلام کرده که از این پس، نقشه جدید در دانشگاه‌ها و مدارس تدریس خواهد شد.

ملازهی افزود: این مساله و تاکید بر نقشه جدید آن هم توسط عالی‌ترین مقامِ پاکستان به خوبی نشان می‌دهد که اسلام‌آباد در حال تقابل غیرنظامی با تصمیم هند و پروژه این کشور برای تغییر اقلیم کشمیر است. معتقدم که رونمایی از این نقشه آن هم در روز لغو خودمختاری کشمیر توسط هند، یک هشدار جدی به دهلی است و این هشدار فعلاً یک جدال دیپلماتیک را به وجود خواهد آورد. شکی وجود ندارد که دو طرف به دنبال درگیری نظامی با یکدیگر نخواهند بود و از سوی دیگر پاکستان معتقد است که بر اساس درخواست شورای امنیت سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ میلادی، باید همه‌پرسی تعیین سرنوشت کشمیر به زودی برگزار شود. به نظرم این همه‌پرسی انجام نخواهد شد و حتی اگر جنگ نظامی میان دو طرف اتفاق بیافتد، برنده آن هند خواهد بود نه پاکستان؛ چراکه برتری نظامی هند نسبت به پاکستان بیشتر است و غربی‌ها هم بیش از آنکه با پاکستان هماهنگ باشند، با هند رابطه قوی دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که پاکستان به‌رغم آنکه می‌گوید به دنبال درگیری نیست و جنگ سیاسی را ادامه خواهد داد، آرام آرام به سمت جنگ نیابتی خواهد گام برمی‌دارد. به عنوان مثال جریان‌هایی مانند حرکت المجاهدین، لشکر طیبه یا جیش المحمد از جمله طیف‌هایی هستند که بسیاری معتقدند علیه منافع هند در آینده نه چندان دور دست به عملیات می‌زنند اما این تمام ماجرا نیست. در توافقی که میان آمریکا با طالبان در دوحه به امضا رسید، گفته شده که این سه جریان باید از کشمیر خارج شوند و وارد خاک افغانستان شوند و دست به هیچ اقدامی نزنند. سفر اخیر خلیلزاد به هند  در آستانه امضای قرارداد دوحه هم بر همین اساس بود تا ایالات متحده بتواند یک مانع جدی برای هند و منافع خودش ایجاد کند. اما مساله اینجاست که جریان‌هایی مانند نهضت اسلامی بلوچستان و تحریک طالبان پاکستان از جمله گروه‌هایی خواهند بود که علیه ارتش هند در آینده کار خواهند کرد و همین مساله نشان‌دهنده یک جنگ نیابتی است. بدون تردید این مدل از جنگ، تقابل غیر علنی است و دقیقاً همان سناریویی خواهد بود که مورد نظر ساختار سیاسی و نظامی اسلام‌آباد است.    

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز