یادداشت اردوغان در روزنامه «وال استریت ژورنال»؛
هیچ کشوری مانند ترکیه درد بحران انسانی را نچشیده است
رئیسجمهوری ترکیه در یادداشتی به عملیات این کشور در شمال شرقی سوریه پرداخته است.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه والاستریت ژورنال، «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری ترکیه، در یادداشتی به عملیات این کشور در شمال شرقی سوریه پرداخته است. آنچه در ادامه میآید، متن این یادداشت است:
از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، هیچ کشوری مانند ترکیه درد بحران انسانی را نچشیده است. ما سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر پناهجوی سوری را پذیرفتیم، بیش از هر کشور دیگر. ما ۴۰ میلیارد دلار برای تحصیلات، سلامت و اسکان آنها هزینه کردیم. فرهنگ مهماننوازانه ما ناگزیرمان میکند که بار میزبانی از میلیونها قربانی جنگی را با کمترین کمک از سوی جامعه جهانی بپذیریم.
با این حال، از جایی به بعد طاقت ترکیه به سر رسید. دولت من بارها هشدار داد بدون حمایت جامعه جهانی نخواهیم توانست مانع سرازیر شدن موج پناهجویان به غرب شویم. این هشدارهای ما را گوش شنوایی نبود و دولتها که نمیخواستند قبول مسئولیت کنند، آن را تهدید به حساب آوردند حال آنکه این حقیقتی پیش نبود.
دولت من به این نتیجه رسید که جامعه جهانی بنا ندارد دست به اقدامی بزند و بنابراین برنامهای برای شمال سوریه ریختیم. ماه گذشته میلادی، این برنامه را در اختیار رهبران جهان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل قرار دادم. در راستای این برنامه، ترکیه عملیات چشمه صلح را برای پایان دادن به بحران انسانی و هدف قرار دادن خشونت و بیثباتیای که ریشه اصلی مهاجرتهای غیرمنظم در منطقه ماست آغاز کردیم. در نبود برنامهای جایگزین برای مواجهه با بحران پناهجویان، جامعه جهانی یا باید به ما ملحق شود یا پناهجویان را بپذیرد.
ارتش ترکیه، در قالب عملیات چشمه صلح، به همراه ارتش ملی سوریه، تمام عناصر تروریستی را در شمال شرقی سوریه از میان برمیدارد. این شبهنظامیان مانع از آن میشوند که پناهجویان سوری، از جمله ۳۰۰ هزار کرد، به خانه و کاشانهشان بازگردند. ماموریت ما همچنین مبارزه با حزب کارگران کردستان، سازمانی تروریستی موسوم به پکک، است و همچنین شرکایش در سوریه و همچنشن داعش. ترکیه هیچ نبردی با اقلیتهای قومی و مذهبی ندارد. از دید ما، تمام شهروندان جمهوری سوریه که عضو گروههای تروریستی نباشند، با یکدیگر برابر هستند. در مجموع، ما با یکی گرفتن کُردهای سوریه با پکک مخالف هستیم.
همچنین، ترکیه با یکی گرفتن داعش که هزاران انسان بیگناه را به قتل رسانده با اسلام مخالف هستیم. اطمینان حاصل خواهیم کرد که داعش از شمال شرقی سوریه خارج شود. آمادهایم با کشورهای مبدا این تروریستها و همچنین سازمانهای بینالمللی در رابطه با استقرار مجدد تروریستهای خارجی، خانواده و کودکانشان همکاری کنیم.
همان کشورهایی که امروزه ترکیه را درباره مزایای مبارزه با داعش نصیحت میکنند، نتونستند جلوی حرکت موج بزرگ تروریستها در سالهای ۲۰۱۴ الی ۲۰۱۵ را بگیرند. چهبسا دولتهای برخی کشورهای اروپایی که ازشان نامی نمیبرم، دوست داشته باشند که به جهانیان توضیح دهند که چگونه مردمشان در سال ۲۰۱۴ با چمدانی چکشده و مملو از سلاح به استانبول آمدند. بر همین قیاس، فرانسه صادرات سلاح به ترکیه را متوقف کرده است، اما چطور به اخطارهای پیشین ما درباره حملات تروریستی توجهی نکرد؟
اعضای اتحادیه عرب که عملیات کشور من در شمال سوریه را تجاوز خواندهاند باید به برخی سؤالها پاسخ دهند. حالا که از تلاشهای ترکیه برای ایجاد اتحاد دوباره میان پناهجویان سوری و سرزمینهای پدریشان ناراضیاند، بهتر است بگویند که چه تعداد قربانی جنگی در این زمینه داشتهاند؟ برای پایان دادن به بحران انسانی در سوریه چه کردهاند؟ برای توقف جنگ در سوریه چه اقدام سیاسی را صورت دادند؟ اتحادیه عرب که بیاناتشان نشاندهنده احساسات و دیدگاههای راستین مردم عرب نیست، هیچ اعتباری در اختیار ندارد.
جامعه جهانی این شانس را از دست داد که جلوی بدل شدن منطقه به گرداب بیثباتی، در پی بحران سوریه را بگیرد. بسیاری کشورها باید با این منازعه و اثرات منفی آن دستوپنجه نرم میکردند، از جمله مهاجرت غیرقانونی و افزایش حملات تروریستی. عملیات چشمه صلح شانسی دوباره است تا به ترکیه کمک شود که به جنگهای نیابتی پایان داده و ثلح و ثبات را به منطقه بازگرداند. اتحادیه اروپا و جهان باید از آنچه ترکیه تلاش دارد انجام دهد حمایت کند.