گفتوگوی کارشناس سوری با ایلنا به مناسبت روز جهانی صلح:
حضور آمریکا در شمال سوریه، احتمال شعلهور شدن مناقشه عربی-کردی را افزایش میدهد
سوریه تنها در صورتی میتواند صلح را تجربه کند که در وهله نخست تروریستهای خارجی از آن خارج شده و گفتوگوهای سوری-سوری در این کشور انجام شود.
«یوسف علی» کارشناس مسائل سوریه و فعال سیاسی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به وضعیت فعلی کشورش گفت: سوریه در سالهای اخیر و زمانی که مخالفان سیاسی دولت سعی داشتند با سرنگونی دولت این کشور با استفاده از ابزار نظامی، قدرت را در اختیار گرفته و به خواستههای خود جامه عمل بپوشانند، شاهد از میان رفتن صلح در مقیاس جغرافیایی خود شد.
وی ادامه داد: پس از آغاز درگیریها میان مخالفان مسلح، تعدادی از افراطگرایان نیز برای دستیابی به اهداف خود در میان این افراد حضور پیدا کردند. با شدت گرفتن درگیریها زمینه لازم برای فعالیت گروههای تروریستی بزرگتر همچون داعش و القاعده برای حضور در سوریه و اقدامهای تروریستی در این کشور فراهم شد.
یوسف علی ادامه داد: پس از حضور گروه تروریستی داعش و عناصر سازمان تروریستی القاعده وضعیت در این کشور کاملا بیثبات شد و حتی همان افرادی که با به آشوب کشیدن اوضاع، زمینه را برای حضور گروههای تروریستی در این کشور را فراهم کرده بودند نه تنها به مقاومت در برابر تروریستها نپرداختند بلکه راه فرار را امنترین راه پیش روی خود دیدند.
این کارشناس مسائل سوریه ادامه داد: ارتش سوریه و نیروهای متحد با عملیات نظامی در میادین زمینی پیروزیهای فراوانی به دست آوردند و بسیاری از اراضی این کشور را از سیطره تروریستها آزاد کردند. در کنار فرماندهان و سربازان سوری و متحدان آنها سرداران دیپلماسی این کشور نیز در مذاکرات صلح مختلف در پی به دست آوردن راه حلی مسالمتآمیز برای حل بحران و کاهش درگیریها در سوریه هستند.
وی تاکید کرد: این دو امر، دو بال اساسی برای بازگشت صلح به سوریه است چرا که نداشتن دست برتر در عرصه میدانی و عدم استیلا بر گروههای تروریستی در سوی دیگر یعنی در میز مذاکره قدرت چانهزنی دیپلماتهای سوری را پایین خواهد آورد.
یوسف علی افزود: از سوی دیگر نباید فراموش کرد که تعداد زیادی از تروریستهای حاضر در سوریه ازجمله تروریستهای داعشی و جبهه النصره نه زبان صلح را میشناسند و نه زبان گفتوگو را، در قبال این تروریستها بهترین راه مبارزه تا آخرین نفس برای بیرون راندن عناصر این گروههای تروریستی خصوصا عناصر خارجی این گروههای تروریستی از سوریه است. این گروههای تروریستی حصول منافع خود را در ناامنی در سوریه میبینند و از این رو دست به ایجاد رعب و وحشت و همچنین اقدامهای تروریستی در سطح منطقه از جمله سوریه میزنند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر باید نیروهای خارجی دولتهای دیگر از جمله آمریکا و ترکیه دست از حمایت از گروههای خاص برداشته و خاک سوریه را ترک کنند و عرصه را برای گفتوگو میان اقشار مختلف سوری برای رسیدن به تفاهم خالی کنند. حضور نیروهای خارجی از جمله آمریکا در شمال سوریه و حمایت همهجانبه از کردها در این منطقه احتمال بروز تنش پس از پایان حضور عناصر تروریست در سوریه و شعلهور شدن مناقشه عربی-کردی در سوریه را افزایش میدهد.