خبرگزاری کار ایران

محبعلی در گفت‌وگو با ایلنا:

فقدان تقسیم قدرت، نخست‌وزیر عراق را در ۲ سال گذشته با مشکل روبه‌رو کرد/شکاف میان احزاب، مشکل العبادی پس از آزادسازی موصل

بحث موصل و پاک‌سازی این شهر یکی از محورهای اصلی است که می‌بایست در این بین مدنظر قرار گرفته شود به خصوص این‌که روند پاک‌سازی موصل می‌تواند تاثیر بسزایی در چهره العبادی داشته باشد.

«قاسم محبعلی» کارشناس مسائل غرب آسیا در تشریح شرایط سیاسی و امنیتی عراق در طول دو سال نخست‌وزیری حیدر العبادی در گفت‌‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: العبادی در شرایط بسیار سخت و ناهمگون عراق به روی کار آمد و زمام امور را به دست گرفت. پس از آن که تیم مالکی در عراق پیروز میدان شد، به دلایل وجود شرایط امنیتی و همچنین مشکلات نوری مالکی با کردها، سنی‌ها و حتی برخی از شیعیان وضعیت تا جایی پیش رفت که احتمال داشت بغداد به دلیل حضور داعش سقوط کند. لذا شاهد بودیم که با حمایت نسبی آمریکا و همسایگان عراق، حیدر العبادی به عنوان نخست‌وزیر این کشور برگزیده شد و توانست یک هماهنگی حداقلی بین احزاب و قومیت‌های مذهبی این کشور به وجود آورد. 

وی ادامه داد: از جهتی دیگر، عقب راندن داعش از بغداد و همچنین سایر شهرهای عراق می‌تواند به عنوان یکی از دستاوردهای العبادی در طول دو سال نخست وزیری وی محسوب شود. باید توجه داشت به دلیل این‌که تشکلات سیاسی در عراق به صورت قومی و حتی خانوادگی اداره می‌شود، نمی‌توانیم به صورت صددرصد بگوییم که مشکلات عراق حل شده و دیگر جای نگرانی وجود ندارد. علاوه بر آن فقدان تقسیم قدرت در عراق و فضای جامعه بومی این کشور موجب شده تا فرآیند دولت - ملت سازی در این کشور به خوبی صورت نگیرد و از این جهت است که منافع شخصی و گروهی بیش از منافع ملی توسط احزاب سیاسی عراق مدنظر قرار داده شد.

العبادی کار بسیار سختی را در طول این دو سال پیش‌روی خود داشت. چراکه ایجاد اتحاد میان چنین شاکله سیاسی در عراق بسیار مشکل است و تاکنون هم نمی‌توانیم بگوییم که اتحاد میان احزاب و گروه‌های سیاسی و قومیتی در این کشور به صورت کامل حاصل شده است. به صورتی که در این میان غربی‌ها، ترک‌ها، کردها و سایر ملیت‌های مختلف به دنبال بازیگری خود در زمین عراق هستند و همین موضوع روی عملکرد العبادی تاثیرات بسیار زیادی خواهد گذاشت.

مدیر کل سابق غرب آسیای وزارت خارجه با تاکید بر نقش آمریکایی‌ها در اداره عراق توسط العبادی اظهار کرد: باید مدنظر داشته باشیم که آمریکایی‌ها همانند سال ۲۰۰۳ که به عراق حمله کردند، قدرت تاثیرگذاری در میدان سیاسی و محور عملیاتی عراق را ندارند. از این جهت شاهد هستیم که غربی‌ها اقدام به تحریک احزاب و جریان‌های سیاسی در عراق می‌کنند تا بتوانند به صورت غیرمستقیم مقابل حکومت حاکم بر بغداد بایستند. بحث موصل و پاک‌سازی این شهر یکی از محورهای اصلی است که می‌بایست در این بین مدنظر قرار گرفت به خصوص این‌که روند پاک‌سازی موصل می‌تواند تاثیر بسزایی در چهره العبادی داشته باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نگرانی که در این بین برای العبادی وجود دارد، این است که امکان دارد هرکدام از جناح‌های سیاسی عراق، موصل را به دست بگیرند یا در آنجا اعمال نفوذ کنند. به گونه‌ای که عده‌ای بر این عقیده‌اند که ترکمن‌ها، سنی‌ها و در جناحی دیگر، غربی‌ها و کردها هرکدام نظر متفاوتی در مورد موصل دارند. حتی دسته دیگر بر این باور هستند که تفاهم سیاسی در خصوص موصل تقریباً ناممکن است و در این فکر هستند که اگر موصل پاک‌سازی شود و داعش از آن نقطه به بیرون رانده شود، مسئله بعدی شکاف‌های به جامانده از گذشته در میان احزاب و قومیت‌های مختلف عراق خواهد بود که العبادی می‌بایست برای رفع آن به دنبال چاره جدی باشد.

کد خبر : ۴۰۲۹۶۲