خبرگزاری کار ایران

ايلنا بررسي مي‌كند؛

آيپك؛ ابزار نفوذ لابي صهيونيسم بر سياست‌هاي واشنگتن

آيپك؛ ابزار نفوذ لابي صهيونيسم بر سياست‌هاي واشنگتن
کد خبر : ۲۵۶۴۴۳

لابی صهیونیستی آمریکا در سال ۱۹۵۱میلادی با نام کمیته روابط عمومی صهیونیست‌های آمریکایی پایه‌گذاری شد و در سال ۱۹۶۳میلادی نام فعلی را بر خود گذاشت. این مجموعه، نخستين نهاد صهیونیستی در ایالات متحده نیست. «کمیته یهودیان آمریکا» به عنوان قدیمی‌ترین سازمان صهیونیستی در آمریکا در سال ۱۹۰۶ میلادی پایه‌گذاری شد.

«کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل» موسوم به «آيپك» لابی بانفوذ رژیم صهیونیستی در ایالات متحده محسوب می‌شود. اجلاس سالانه این مجموعهٰ از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا، کار‌شناسان معتقدند که لابی صهیونیستی نفوذ بالایی در دستگاه قانون‌گذاری و سیاست در آمریکا دارد.

لابی صهیونیستی آمریکا در سال ۱۹۵۱میلادی با نام کمیته روابط عمومی صهیونیست‌های آمریکایی پایه‌گذاری شد و در سال ۱۹۶۳میلادی نام فعلی را بر خود گذاشت. این مجموعه، نخستين نهاد صهیونیستی در ایالات متحده نیست. «کمیته یهودیان آمریکا» به عنوان قدیمی‌ترین سازمان صهیونیستی در آمریکا در سال ۱۹۰۶ میلادی پایه‌گذاری شد. در سال ۲۰۰۸ میلادی نیز لابی صهیونیستی دیگری با نام «جی استریت» توسط «جرمی بن عامی» مشاور سیاسی «بیل کلینتون» رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا بنيان گذاشته شد.

لابی صهیونیستی و تاثیر بر سیاست آمریکا

در ادبیات سیاسی ایالات متحدهٰ دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات وجود دارد. حزب جمهوری‌خواه گروهی معرفی می‌شود که ارتباطات مستحکمی با رژیم صهیونیستی دارد. هرچند که دموکرات‌های آمریکا نیز دارای ارتباطات وسیعی با تل‌آویو هستند اما جمهوری خواهان به عنوان جناح راست ایالات متحده، هیچ مانعی رابر سر روابط کشور خود واسرائیل برنمی‌تابد.

جمهوری‌خواهان، اهرم فشار اسرائیل در آمریکا محسوب می‌شوند. در سال‌های اخیر، این موضوع در دولت دموكرات فعلی نمود بیشتری داشته است.

دفتر تحقیقات کنگره آمریکا در آماری که در سال ۲۰۱۲ میلادی منتشر کرد، کمک‌های ایالات متحده از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی تا آن زمان را ۱۱۵ میلیارد دلار اعلام کرد. از این مبلغ، ۶۷ میلیارد دلار کمک‌های تسلیحاتی آمریکا به اسرائیل بوده است. این کمک‌ها در نتیجه لابی‌گری صهیونیست‌ها در آمریکا به دست آمده است.

یک نمونه از آخرین کمک‌های تسلیحاتی آمریکا در ماه ژوئن سال گذشته میلادی اتفاق افتاد. مجلس نمایندگان آمریکا لایحه افزایش بودجه برنامه سپر موشکی اسرائیل را تصویب کرد. بر اساس این مصوبه، ۳۵۱ میلیون دلار برای پروژه «گنبد آهنین» و ۲۷۰ میلیون دلار برای سامانه موشکی «آرو۳» اختصاص داده شد.

در ماه آوریل سال گذشته میلادی، «گریس منگ» و «پ‌تر روسکام» در نامه‌ای به کمیته فرعی دفاعی کنگره، خواستار افزایش بودجه سپر دفاع موشکی گنبد آهنین، آرو۳ و پروژه «دیوید اسلینگ» شدند.

یکی دیگر از مصادیق اعمال فشار اسرائیل و لابی صهیونیستی در آمریکا، تلاش برای تاثیرگذاری بر مذاکرات هسته‌ای ایران است. در حالی که دولت‌ اوباما ادعای تلاش برای رسیدن به توافق جامع با جمهوری سلامی ایران را دارد، جمهوری‌خواهان کنگره در کنار رژیم صهیونیستی و لابی آیپک خواستار در پیش گرفتن شدت عمل و اعمال تحریم‌ بیشتر بر ایران هستند.

نتانیاهو در اجلاس سالانه ایپک – ۲۰۱۵

اجلاس سالانه آیپک با عنوان «AIPAC policy conference» از اول تا سوم مارس سال جاری در واشنگتن برگزار می‌شود. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز برای سخنرانی در کنگره و سپس در این اجلاس، به واشنگتن سفر می‌کند. تفاوت این سفر نتانیاهو، دعوت کنگره از وی است. دعوتی که حواشی زیادی به دنبال داشت و واکنش منفی کاخ سفید را برانگیخت.

نتانیاهو توسط کنگره آمریکا دعوت شد تا در جلسه‌ای مربوط به ایران سخنرانی کند. پس از سخنرانی در کنگره نیز به اجلاس سالانه لابی صهیونیستی رفته و در آن همایش نیز سخنرانی می‌کند.

اجلاس سالانه آیپک از اول تا سوم ماه آتی میلادی در پایتخت ایالات متحده برگزار می‌شود. از جمله سخنرانان این اجلاس می‌توان به «آیدو آحارونی» سرکنسول اسرائیل در نیویورک، ژنرال «یاکوو عاییش» وابسته نظامی رژیم صهیونیستی در کانادا و ایالات متحده، «خوزه ماریا ازنر» نخست‌وزیر اسبق اسپانیا، «آرون کتلر» عضو پارلمان کانادا، «آموس گیلعاد» مسئول روابط سیاسی نظامی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، «دن مریدور» معاون سابق نخست‌وزیر اسرائیل، «دیوید سیگل» سرکنسول اسرائیل در لس‌آنجلس و «ميلوش زمان» رئیس‌جمهوری چک اشاره کرد. تعدادی از نمایندگان مجلس و سناتورهای آمریکایی نیز در این اجلاس به سخنرانی می‌پردازند.

طیف دیگری از سخنرانان این اجلاس، روزنامه‌نگاران و اندیشمندان سیاسی هستند، که به طور عمده در زمره کار‌شناسان خاورمیانه دسته‌بندی می‌شوند. از جمله این افراد می‌توان به «تال بکر» محقق ارشد موسسه شالوم هارتمن، ‌ «پاول بگالا» تحلیل‌گر سیاسی شبکه «سي‌ان‌ان» آمریکا و «وندی چمبرلین» رئیس موسسه مطالعاتی خاورمیانه اشاره کرد.

نمایندگان دولت آمریکا در این اجلاس نیز «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری و «سامانتا پاور» نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل هستند. با توجه به گمانه‌زنی کار‌شناسان که معتقد بودند اوباما و نتانیاهو در حاشیه این اجلاس با یکدیگر دیدار می‌کنند، شواهد خلاف آن را نشان می‌دهد.

گزارش: محسن صالحی‌خواه

ارسال نظر
پیشنهاد امروز