هانی زاده در گفتوگو با ایلنا:
نشست آنتالیا برای روشن شدن تصویری کلی از سوریه برگزار شد/ نگاه عراق به حاکمیت جدید دمشق مثبت نیست

کارشناس مسائل منطقه گفت: نشستی که در آنتالیا برگزار شد، برای رایزنی پیرامون آینده سوریه است و اگر این کشور تجزیه شود، قطعاً تأثیر خود را بر کل منطقه خواهد گذاشت.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به حضور ابومحمد الجولانی در نشست دیپلماسی آنتالیا در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: به صورت کلی ابومحمد جولانی که حالا ریاست دولت موقت سوریه را در اختیار دارد با کمک ترکیه، رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای منطقه و حتی آمریکا قدرت را در دست گرفته و به صورت یکجانبه و خودخوانده خود را به عنوان رئیس جمهوری سوریه اعلام کرده و بر ملت سوریه تحمیل کرده است. از آنجایی که سوریه در حال حاضر دچار یک سری بحرانهای بسیار پیچیده است، یکی از این بحرانها اشغال بیش از ۷۰۰ کیلومتر مربع از اراضی سوریه از امتداد جولان تا درعا در جنوب کشور و بمباران مناطق استراتژیک سوریه توسط هواپیماهای ارتش رژیم صهیونیستی بوده است که طبیعتاً واکنشهای داخلی و بینالمللی به همراه داشته است، اما سکوت ابومحمد جولانی و هیأت حاکمه نشان میدهد که نوعی ارتباط پنهانی بین اسرائیل و جولانی وجود دارد. ترکیه نیز بخش مهمی از استان ادلب را اشغال کرده و همچنان در این استان مستقر است. آنچه مسلم است، طی روزهای گذشته یک سری دیدارهایی بین ابو محمد جولانی و دبیرکل قسد یا نیروهای دموکراتیک کرد سوریه صورت گرفته و توافقاتی بر سر خودمختاری کردها بین هیأت حاکمه جدید سوریه و کردهای سوریه انجام شده است.
وی ادامه داد: این موضوع موجب خشم رجب طیب اردوغان شده و اردوغان اعلام کرده است که مسأله کردهای سوریه خط قرمز ترکیه است و عملا این موضوع حساسیتهای بالایی برای دولت رجب طیب اردوغان ایجاد کرده است. موضوع دیگر مسأله اختلافات قومیتی و مذهبی در سوریه است. طی سه ماه گذشته بیش از پنج هزار نفر از علویها و شخصیتهای تأثیرگذار طایفه علوی که در واقع بشار اسد، رئیسجمهوری سابق سوریه، بخشی از این طایفه بوده، ترور شدهاند. این مسائل و کوچ اجباری شیعیان و علویهای سوریه به سمت لبنان، یک سری مشکلات جدی و پیچیده برای سوریه رقم زده است. به همین دلیل ممکن است این مسائل انعکاس و بازتابی در داخل ترکیه داشته باشد، به دلیل اینکه ۱۵ میلیون علوی در ترکیه وجود دارند که ارتباطاتی با علویهای سوریه دارند. به همین دلیل به نظر میرسد نشستی که در آنتالیا برگزار شده، برای رایزنی پیرامون آینده سوریه است. زیرا اگر سوریه تجزیه شود، قطعاً تأثیر خود را بر کل منطقه خواهد گذاشت.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به مدل و نوع نگاه عراق به تحولات سوریه تصریح کرد: در عراق وضعیت کاملاً متفاوت است، به دلیل اینکه شورای عالی قضایی عراق حکم دستگیری ابومحمد جولانی به دلیل کشتار مردم عراق در سالهای گذشته را صادر کرده است. دولت عراق بر اساس حکم شورای عالی قضایی نمیتواند ابومحمد جولانی را به عنوان رئیس جمهوری رسمی سوریه بداند و این موضوع یک سری اختلافنظرها و دیدگاههای مختلفی در سوریه و عراق پیرامون جولانی ایجاد کرده است. طبیعتاً نیروهای حشدالشعبی خیلی نگاه مثبتی نسبت به ابو محمد جولانی ندارند و حتی تهدید شده که اگر او بخواهد به عراق سفر کند، نیروهای حشدالشعبی او را دستگیر خواهند کرد که دلیل آن هم کشتار شیعیان در عراق عنوان شده است. بنابراین اختلافنظرها در حاکمیت عراق بر سر پرونده سوریه بسیار بالا است و به همین دلیل عراق به عنوان بازیگر حاشیهای و نه اصلی در بحران سوریه تلقی میشود. بازیگر اصلی اولاً رژیم صهیونیستی است که دخالتهای زیادی در مسائل سوریه دارد و دوما ترکیه که بخشی از خاک سوریه را اشغال کرده است. کشورهایی مثل قطر و عربستان، اردن و غیره هم بازیگرانی هستند که کم و بیش در بحران سوریه نقش دارند و لذا این کشورها سعی میکنند که به نوعی دیدگاههای خودشان را به هم نزدیک کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به هر حال عراقیها خیلی نگاه مثبتی نسبت به حاکمیت جدید سوریه ندارند. در کل خروجی نشست آنتالیا خیلی ملموس و قابل قبول نبوده است. این در حالیست که یکی از نگرانیهایی که وجود دارد این است که گفته میشود ممکن است بخشی از اهالی غزه به خاک سوریه منتقل شوند، مخصوصاً در درعا و قنیطره این مسأله بیشتر دیده میشود. رژیم صهیونیستی قصد دارد که اهالی غزه را به این مناطق منتقل کند که این موضوع نگرانیهایی حتی برای دولت ترکیه ایجاد کرده است. عراقیها به صورت کلی نسبت به انتقال اهالی غزه به سوریه یا لبنان حساس هستند و حتی اردن هم در این مورد حساس است و به همین دلیل به نظر میرسد که مسائل سوریه به حدی پیچیده است که این نشستها نمیتواند در واقع خروجی قابل قبولی برای پایان دادن به بحران سوریه ایجاد کند.