خبرگزاری کار ایران

زنگنه در گفت‌وگو با ایلنا:

فرانسه به دنبال بازیگری جدید سیاسی در پرونده فلسطین است/ تقابل آمریکا و اروپا در مورد غزه نمایان‌تر خواهد شد

فرانسه به دنبال بازیگری جدید سیاسی در پرونده فلسطین است/ تقابل آمریکا و اروپا در مورد غزه نمایان‌تر خواهد شد
کد خبر : ۱۶۲۱۱۷۱

نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی گفت: احتمال دارد که یکباره یا به صورت پله‌کانی اسرائیل از سوی کشورهای اروپایی زیر فشار سیاسی قرار بگیرد و در این مسیر اختلاف آمریکا و اروپا هم تأثیرگذار است.

صباح زنگنه، نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی با اشاره با سخنان امانول ماکرون مبنی بر تصمیم برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین طی ماه‌های آینده در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: فرانسه به ‌عنوان یک کشور بزرگ اروپایی و عضو دائم شورای امنیت، همواره نسبت به مسائل مهم و بزرگ بین‌المللی حساسیت خود را نشان داده است. از طرف دیگر، تلاش کرده است در موضع‌گیری‌هایی که توسط آمریکا، اتخاذ می‌شود و برداشت فرانسه این بوده که این موضع‌گیری‌ها عادلانه نیستند، یک موضع‌گیری مستقل‌تر از خود نشان دهد. این موضوع را در حمله آمریکا به عراق و همچنین تجاوز به افغانستان، و حتی نسبت به شرایط غزه و حمله‌های رژیم صهیونیستی به این منطقه و ممانعت از ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم غزه شاهد بوده‌ایم. همچنین در شرایط لبنان و اوضاعی که در اثر حمله‌های جنایتکارانه اسرائیل به لبنان پدید آمد، شاهد موضع‌گیری‌های متفاوتی از سوی فرانسه بوده‌ایم.

وی ادامه داد: در مورد لبنان، با توجه به سوابق تاریخی حضور فرانسه در این کشور، این رویکرد قابل فهم و توجیه است. اما نسبت به فلسطین و شرایط بحرانی غزه و مردم فلسطین، این حرکت قابل توجه به حساب می‌آید. البته فرانسه نسبت به مسائل حقوق بشری و انسان‌دوستانه مواضع نسبتاً روشن‌تری داشته است، به‌ خصوص در برابر قطع کمک‌های آمریکا به آنروا. در مجمع عمومی سازمان ملل نیز شاهد تلاش‌هایی بودیم که به سمت اعلام به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین هدایت شد. اما با موضع‌گیری جدید ماکرون مبنی بر اینکه فرانسه در حال تدارکات برای به رسمیت شناختن «کشور فلسطین» بوده و ممکن است این کار را در ماه ژوئن (خرداد) امسال انجام دهد، شاهد یک تحول در سیاست‌های فرانسه هستیم و انتظار می‌رود در سطح اروپا، تعداد بیشتری از کشورها، علاوه بر اسپانیا و ایتالیا، اقدامات بیشتری در به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین انجام دهند.

این تحلیلگر مسائل منطقه تصریح کرد: از طرف دیگر، این نوع اقدامات، به‌خصوص بعد از اینکه آمریکا وارد پرونده غزه شد و یک توافق برای آتش‌بس با رژیم صهیونیستی منعقد کرد، معنا پیدا می‌کند. آمریکا خود را به‌عنوان ناظر بر این آتش‌بس معرفی کرد، اما در عمل شاهد بودیم که از سوی دولت اسرائیل این توافق اجرایی نشد و اسرائیل نسبت به این آتش‌بس اصلاً پایبند نبود. به غیر از مرحله اول این آتش‌بس، مراحل دوم و ششم اصلاً اجرایی نشدند و شاهد حمله‌های بیشتری از سوی ارتش اسرائیل علیه فلسطینی‌ها هم در غزه و هم در کرانه باختری رود اردن بودیم. این نوع اقدامات در یک تفسیر، به ‌عنوان شکست ادعاهای ترامپ و آمریکا تلقی می‌شود. ترامپ با سر و صدای زیاد اعلام کرده بود که مرد صلح و آشتی است و در غزه آتش‌بس برقرار خواهد کرد، اما وقتی این اقدامات اجرایی نشدند، به معنی شکست طرح او محسوب می‌شود.

وی افزود: همین شکست زمینه را برای اقدامات کشورهای بزرگ دیگری فراهم کرده است که فرانسه پیشتاز این حرکت بوده است. پاسخی که می‌توان به این اقدام داد، این است که باید دولت مستقل فلسطین تشکیل شود تا از ارتکاب این‌گونه جنایات و عدم تعهد اسرائیل به هرگونه آتش‌بس، شرایطی فراهم شود که از ارتکاب جنایات و تکرار حمله‌ها جلوگیری شود. اتحادیه اروپا استعداد دارد که این روند را دنبال کند، زیرا از رفتارهای اسرائیل به شدت ناخشنود است. دولت‌های اروپایی این ناخشنودی را بارها اعلام کرده‌اند. حتی هیچ‌کدام از این کشورها آمادگی ندارند که نتانیاهو را در خاک خودشان بپذیرند، به‌جز مجارستان که محاسبات خاص خودش را دارد. جریان‌های سیاسی کشورهای اروپایی، با افراطی‌تر شدن اسرائیل و تندروی دست راستی‌ترین احزاب اسرائیلی مخالف هستند. لذا، این کشورها مستعد هستند که روند اسپانیا و فرانسه را دنبال کنند.

زنگنه در پایان خاطرنشان کرد: این احتمال خیلی زیاد است که یکباره یا به صورت پله‌کانی اسرائیل از سوی کشورهای اروپایی زیر فشار سیاسی قرار بگیرد. حتی نسبت به کالاهایی که به نام اسرائیل، اما عملاً از شهرک‌های صهیونیست‌نشین تولید و صادر می‌شوند، اعلام تحریم کرده‌اند و نسبت به آن‌ها موضع دارند و اجازه نمی‌دهند کالاهای تولید شده در شهرک‌های صهیونیست‌نشین در بازار اروپا عرضه شوند. این نوع اقدامات حکایت از وجود نوعی تفاوت با سیاست‌های کلی آمریکا دارد. در شرایط جدیدی که آمریکا رفتارهای عجیب و غریبی از خود نشان داده و عملاً هم در حفظ و اجرای آتش‌بس شکست خورده و هم با تحمیل تعرفه‌های جدید در تجارت بین اروپا و آمریکا اقدام کرده است، زمینه اتخاذ مواضع جدی‌تری از سوی کشورهای اروپایی مطرح خواهد شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز