قائممقامی در گفتوگو با ایلنا:
سفر عبدالفتاح السیسی به ترکیه نشان از رفع تنش دارد/ روابط تجاری، ستون فقرات مناسبات قاهره و آنکارا
کارشناس مسائل ترکیه گفت: قاهره و آنکارا قبلاً با یکدیگر در مورد لیبی و مدیترانه شرقی اختلافات زیادی داشتند اما به نظر میرسد که مشکلات میان دو طرف حل و فصل شده و به دنبال همکاری برای پایان جنگ در غزه هستند.
علی قائممقامی، کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به سفر رئیسجمهوری مصر به ترکیه پس از ۱۲ سال در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از هر چیز باید به این نکته توجه کرد که اردوغان پس از آنکه محمد مرسی به عنوان رئیسجمهوری مصر انتخاب شد، روابط بسیار گستردهای را با این کشور آغاز کرد اما پس از کودتای نظامیان به رهبری عبدالفتاح السیسی، روابط ترکیه با قاهره متزلزل شد و به نوعی شاهد یک بنبست در روابط دو طرف بودیم. این در حالیست که حالا با گذشت بیش از یک دهه السیسی به ترکیه سفر کرد و در مورد طیف گستردهای از مسائل با اردوغان گفتوگو داشت که یکی از مؤلفههای آن مسأله فلسطین و کمکهای انسانی به غزه بود.
وی ادامه داد: در دیداری که میان رؤسای جمهوری مصر و ترکیه انجام شد، دو طرف اعلام کردند که اسرائیل کمکهای انسانی به غزه را متوقف کرده و به نوعی با مانع تراشیهای تلآویو در این مسیر روبهرو هستند. از منظر دیگر، مسائل مربوط به لیبی و مدیترانه شرقی هم میان دو طرف مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت و همچنین در مورد سودان، سوریه و شاخ آفریقا هم گفتوگوهایی میان اردوغان و السیسی انجام شد که البته باید گفت یکی از مهمترین محورها میان دو طرف مسأله فلسطین بود. آنها بر فلسطین مستقل تأکید کردند و همچنین در مورد پایان مخاصمات جاری در کرانه باختری هم تبادل نظر صورت گرفت؛ تا جایی که رئیسجمهوری ترکیه اعلام کرد که روند جدیدی از مناسبات که با مصر آغاز شده به نفع غزه و فلسطین خواهد بود و از این پس با گسترش فضای مانور ترکیه در سیاست خارجی، با قاطعیت هر گامی از سوی آنکارا برداشته خواهد شد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: یکی از مهمترین محورهای گفتوگوی رؤسای جمهوری ترکیه و مصر افزایش سطح سرمایهگذاریهای اقتصادی بود؛ به گونهای که اردوغان اعلام کرد که دو کشور قصد دارند در زمان کوتاهی حجم مبادلات تجاری دوجانبه را نزدیک به پنج میلیارد دلار افزایش دهند و همچنین بر این موضوع تأکید کرد که ترکیه و مصر قصد دارند حجم تجارت سالانه خود را در پنج سال آینده از پنج میلیارد دلار به ۱۵ میلیارد دلار افزایش دهند. از سوی دیگر، قاهره از عادیسازی روابط ترکیه و سوریه استقبال کرد و در این مسیر ترکیه و مصر ۱۷ توافق همکاری را با هم امضا کردند که همین موضوع نشان میدهد یخ روابط میان دو طرف آب شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این میان باید توجه شود که روابط ترکیه و مصر به صورت واضح با یکدیگر ترمیم و باز تعریف شده و این در حالیست که دو طرف قبلاً با یکدیگر در مورد لیبی و مدیترانه شرقی اختلافات زیادی داشتند اما به نظر میرسد که حالا مشکلات میان قاهره و آنکارا حل و فصل شده است. در محور اقتصادی هم عزم دو کشور ر افزایش همکاریها و سطح تبادلات تجاری است و حتی مصر و ترکیه به دنبال ایجاد منطقه اقتصادی ویژه با کمک و همکاری یکدیگر هستند. بر همین اساس این دو به زودی عمق و گستره همکاریهای اقتصادی و منطقهای خود را افزایش خواهند داد.