خبرگزاری کار ایران

قائم‌مقامی در گفت‌وگو با ایلنا:

شروط ترکیه مانع عادی‌سازی روابط با سوریه می‌شود/ غرب ترمیم روابط آنکارا و دمشق را علیه منافع خود می‌داند

شروط ترکیه مانع عادی‌سازی روابط با سوریه می‌شود/ غرب ترمیم روابط آنکارا و دمشق را علیه منافع خود می‌داند
کد خبر : ۱۵۲۳۰۵۹

کارشناس مسائل ترکیه گفت: خلل ایجاد شده به مذاکرات عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه به صورت موقت خواهد بود و می‌تواند مجدداً از سر گرفته شود.

علی قائم‌مقامی، کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به بی‌نتیجه ماندن مذاکرات عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از هر چیز باید به این نکته اشاره کنم که احزاب مخالف ترکیه بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری و انتخابات شهرداری این کشور اعلام کرده بودند که به دنبال تعامل با بشار اسد و سوریه هستند و در نهایت اردوغان هم به عنوان رئیس‌جمهوری ترکیه مجبور شد تا همین موضع را اتخاذ کند و به دنبال آن باشد که روابط با دمشق را عادی کند. در این راستا حتی وزرای اطلاعات و دفاع ترکیه هم به روسیه سفر کردند تا زمینه‌سازی این روند را انجام دهند و در نهایت بتوانند روابط دو کشور را با گذشت بیش از یک دهه ترمیم کنند. این در حالیست که سوریه به دنبال آن بود تا ارتش ترکیه را از خاک خود بیرون کند و از سوی دیگر دمشق خواستار آن شد که ترکیه از برخی جریان‌های تروریستی حمایت نکند.

وی ادامه داد: در مقابل آنکارا هم اعلام کرد که ترکیه و سوریه باید به صورت مشترک با تروریست‌ها و کردهای سوریه مقابله کنند و این در حالیست که بسیاری از اختلافات به زعم ناظران بین‌المللی در این بین باقی مانده بود. به موازات این روند وزیر دفاع ترکیه اخیراً اعلام کرده بود که باید قانون اساسی جدید در سوریه تدوین شود و پس از برگزاری انتخابات و رفراندوم باید با مخالفان حرف زده شود و سپس روند عادی‌سازی روابط با دمشق به جریان بیفتد. از سوی دیگر بحث ترکیه این است که احزاب کردی در منبج، دیرالزور و غیره نباید انتخابات محلی برگزار کنند؛ چراکه در گذشته ترکیه تهدید کرده بود که اگر این اتفاق رخ دهد، مجدداً به شمال سوریه حمله خواهد کرد.

این تحلیگر مسائل سیاسی تصریح کرد: باید توجه شود که در صورت عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه با یکدیگر، آمریکا هم مجبور به ترک خاک سوریه خواهد شد و در آن زمان مبارزه با داعش و سایر جریان‌های تروریستی عملاً توسط دولت سوریه انجام می‌شود و این بدان معناست که دیگر حضور ایالات متحده در خاک این کشور معنا و مفهومی نخواهد داشت. در این میان باید متوجه بود که حریم هوایی سوریه در دست روس‌ها قرار دارد و ترکیه صرفاً با پهپاد می‌تواند علیه مواضع مذکور عملیات انجام دهد. روسیه هم تلاش می‌کند که حزب اتحاد دموکراتیک را متقاعد کنند تا با دمشق متحد شود و این در حالیست که ترکیه به هر ترتیب خواهان عدم حضور و فعالیت احزاب کردی در شمال سوریه است.

قائم‌مقامی گفت: آنکارا اعلام می‌کند که از تمامیت ارضی سوریه حمایت می‌کند اما با شروطی که ترکیه اعلام کرده به نوعی ما شاهد تجزیه خاک سوریه توسط این کشور و طرح‌های مربوط به آن هستیم. این در حالیست که اردوغان در ماه‌های اخیر اعلام کرده که عادی‌سازی روابط با سوریه اهمیت زیادی دارد اما او قبلاً گفته بود که ترکیه و اسرائیل منافع زیادی در سوریه دارند. حالا که پرونده غزه به وضعیت بحرانی دچار شده اردوغان اعلام کرده که تهدید اسرائیل علیه ترکیه و سوریه به جایی رسیده که باید روابط دمشق و آنکارا با یکدیگر عادی شود. در این شرایط وضعیت شرق مدیترانه هم چندان مناسب نیست و ما شاهد یک نوع میلیتاریسم در این منطقه و قبرس هستیم

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که اردوغان بارها اعلام کرده که آمریکا باید از خاک سوریه خارج شود ولی چندی پیش (۱۳ تا ۱۷ آگوست) نیروی دریایی ایالات متحده و ترکیه در مدیترانه یک تمرین نظامی مشترک را با هم انجام دادند که مورد انتقاد احزاب مخالف اردوغان قرار گرفت. این در حالیست که بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند عادی‌سازی روابط دمشق و آنکارا با یکدیگر می‌تواند به ضرر غرب و حضور نظامی آنها در مدیترانه شرقی تمام شود و بر همین اساس غرب نمی‌خواهد چنین اتفاقی رخ دهد. به همین دلیل معتقدم که این روند به صورت کلی از بین نرفته است و خلل ایجاد شده به مذاکرات عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه به صورت موقت خواهد بود و می‌تواند مجدداً از سر گرفته شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز