خبرگزاری کار ایران

طاهری در گفت‌وگو با ایلنا:

طالبان در مسیر حفظ قدرت همه گفتمان‌های پیشین خود را نادیده می‌گیرد/ حاکمیت پاکستان در قبال عملکرد هیأت حاکمه افغانستان یکدست نیست

طالبان در مسیر حفظ قدرت همه گفتمان‌های پیشین خود را نادیده می‌گیرد/ حاکمیت پاکستان در قبال عملکرد هیأت حاکمه افغانستان یکدست نیست
کد خبر : ۱۳۳۰۷۱۳

یک کارشناس مسائل افغانستان گفت: شک نداشته باشید که به هر حال پاکستانی‌ها می‌توانند اهرم‌های فشار خود را علیه عملکرد اقتصادی طالبان به کار بگیرند اما اسلام آباد هم در قبال حاکمیت طالبان یکپارچه و منسجم نیست.

عبدالمحمد طاهری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در تحلیل خبر دور زدن تحریم‌های آمریکا توسط طالبان و در پاسخ به این پرسش که در حالی که پاکستان نقش کلیدی در به قدرت رسیدن طالبان دارد، این گروه با قاچاق دلار از این کشور به داخل افغانستان در حال ضربه زدن به ارزش روپیه و اقتصاد اسلام‌آباد است؛ این موضوع چه تاثیری در روابط دو کشور خواهد داشت، گفت: من بارها بر این گزاره تاکید کرده‌ام که نه ماهیت جریان طالبان تغییر یافته و نه منویاتش عوض شده و این گروه نشان داده‌اند که در زمانی که آرمان‌های خود را دنبال می‌کنند همه گفتمان‌هایی که پیش‌تر با هر کشور و جریانی داشتند را نادیده می‌گیرند و هر مسیری را که برای بقای خود ضروری بدانند، دنبال می‌کنند.

وی ادامه داد: بدون هیچ‌گونه شکی پاکستان، طالبان را به قدرت رسانده است و می‌بینید آنقدر در این کشور حاکمیت دارند که پس از به قدرت رسیدن طالبان، تمام تشکیلات اداری و نظامی به دست این کشور در افغانستان اداره می‌شود. نیروهای طالبان در کنار پاکستانی‌ها آموزش نظامی می‌بینند و استفاده از هلیکوپترها و تسلیحات نظامی آمریکایی را به کمک نیروهای پاکستانی فرامی‌گیرند و کار مدیریتی ادارات را نیز پاکستانی‌ها انجام می‌دهند.

وی افزود: بنابراین بحث اول این است که طالبان برای بقای خودش ناگزیر است که از اسلام آباد کمک بگیرد چرا که جامعه جهانی که این‌ها را به رسمیت نشناخته و از طرف دیگر مشکلات داخلی نیز هر روز افزوده می‌شود. با این حال در این مسیر حتی برای ادامه حیات هر کاری را حتی به قیمت نابودی اقتصاد پاکستان انجام می‌دهند و مهم برایشان این است که از قدرتی که به دست آورده‌اند به خوبی حراست کنند و شرایط مردم افغانستان هم همینی است که امروز می‌بینیم. 

این کارشناس مسائل افغانستان در پاسخ به این پرسش که پاکستان چه اهرم فشاری و نیروی بازدارنده‌ای برای جلوگیری کردن از ضربه خوردن اقتصادش در برابر طالبان دارد، گفت: شک نداشته باشید که به هر حال پاکستانی‌ها می‌توانند اهرم‌های فشار خود را علیه عملکرد اقتصادی طالبان به کار بگیرند اما اسلام‌آباد هم در قبال حاکمیت طالبان بصورت یکپارچه و منسجم نیست. از یک طرف دولت پاکستان به دلیل مسائلی که جریان‌های تندرو مانند تحریک طالبان برایش به وجود آورده از عملکرد دولت طالبان رضایت ندارد. از طرف دیگر از آنجایی که ارتش و آی‌اس‌آی به‌رغم اینکه در ساختار قدرت قرار دارند، از شرایط موجود ناراضی نیستند تصورشان بر این است که این هیات حاکمه در افغانستان می‌تواند منویات پاکستان را عملی کند و طالبان هم از این دو دستگی نهایت بهره‌برداری را انجام می‌دهد. 

وی ادامه داد: این احتمال وجود دارد که پاکستان از دودستگی شکل گرفته در هیأت حاکمه افغانستان استفاده کرده و به سمت یکدست کردن این هیأت حاکمه حرکت کند چرا که اگر شرایط به همین شکل پیش برود، مسائل به نفع پاکستان پیش نخواهد رفت و من این را محتمل می‌دانم که آی‌اس‌آی به گروه‌هایی وصل شوند که منافع این کشور را تامین می‌کنند که البته این گروه یعنی شبکه حقانی الان در قدرت هستند و دو وزارت خانه کلیدی این کشور یعنی وزارت خارجه و وزارت داخله را در دست دارند. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز