خبرگزاری کار ایران

نعیمی در گفت‌وگو با ایلنا:

مهره‌های کنارکشیده از سیاست، انتخابات لبنان را هدایت می‌کنند/ بحران اقتصادی بر جایگاه احزاب سنتی تاثیر گذاشته/ بیروت با تغییرات شگرف روبه‌رو می‌شود

مهره‌های کنارکشیده از سیاست، انتخابات لبنان را هدایت می‌کنند/ بحران اقتصادی بر جایگاه احزاب سنتی تاثیر گذاشته/ بیروت با تغییرات شگرف روبه‌رو می‌شود
کد خبر : ۱۲۱۵۱۹۳

تحلیلگر مسائل منطقه گفت: جناح سنتی لبنان مورد تایید سعودی‌ها و امارات و غرب قرار دارند ولی مسأله این است که همین طیف نتوانستند در سال‌های اخیر اوضاع را کنترل کند.

«مصیب نعیمی» تحلیلگر مسائل منطقه با اشاره به وضعیت سیاسی و اقتصادی لبنان در آستانه انتخابات پارلمانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بحران لبنان در حقیقت یک معضل هفت - هشت ساله است که در چند سال اخیر به شدت بروز کرده و عمیق شده است؛ به گونه‌ای که این کشور در محور اقتصاد جزو کشورهای مثال زدنی منطقه و دنیا به حساب می‌آمد ولی حالا به یک بحران بین‌المللی تبدیل شده است. آنچه در این میان و در آستانه برگزای انتخابات پارلمانی باید مورد نظر باشد این است که بسیاری از سیاستمداران لبنان متوجه شدند که مورد مقبولیت مردم نیستند و به همین دلیل خودشان با دلایل مختلف از مدار سیاست و ساختار قدرت خارج می‌شوند. به عنوان مثال حدود یک ماه پیش سعد الحریری، نخست‌وزیر پیشین این کشور اعلام کرد که از عرصه سیاسی خارج خواهد شد و در ادامه نجیب میقاتی، نخست‌وزیر فعلی لبنان هم اعلام کرد که در انتخابات پیش‌رو، نامزد نخواهد شد.

وی ادامه داد: این مسائل دلایلی است که نشان می‌دهد کارنامه عملکرد بسیاری از سیاستمداران لبنان مورد قبول نیست. نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کنم این است که عموماً کسانی که اینگونه کناره‌گیری می‌کنند، در پشت پرده معادلات سیاسی و اقتصادی لبنان حضور خواهند داشت؛ به عنوان نمونه، تردیدی وجود ندارد که سعد الحریری و نجیب میقاتی در پشت پرده از یک نامزد خاص حمایت خواهند کرد و به همین دلیل نمی‌توان گفت که عدم حضور آنها تاثیر قطعی بر انتخابات آتی می‌گذارد. در این میان شیعیان لبنان که حزب‌الله پرچمدار آنهاست و همچنین طیف مسیحی‌ها، به رهبری میشل عون در حال طرح‌ریزی سیاسی و انتخاباتی هستند. برخی از جریان‌های سیاسی منتسب به مسیحیان لبنان به سمت حزب‌الله متمایل شدند تا بتوانند برای خود چندین کرسی دست و پا کنند.

این کارشناس مسائل سیاسی تشریح کرد: این در حالی است که مردم لبنان در انتخابات آتی در هر محدوده و جغرافیایی که حضور داشته باشند، می‌توانند به سایر طیف‌های سیاسی رأی دهند و در جناح اهل تسنن هم چندین جبهه وجود دارد که میقاتی جبهه مختص به خود را هدایت می‌کند و مابقی هم طیف‌های مورد نظر خود را جلو می‌برند. لذا به نظر می‌رسد که جناح هشتم مارس هم به نوعی در حال تقسیم شدن است. بر اساس داده‌های موجود شرایط حزب‌الله و شیعیان لبنان در مناطق جنوبی و حومه بیروت تا حد زیادی مناسب است و در برخی دیگر از مناطق اکثریت را در دست دارند. به همین دلیل معتقدم انتخابات آتی بسیار حساس خواهد بود و می‌تواند معادلات را به صورت شگرف تغییر دهد. آنچه در این بین باید مورد نظر قرار بگیرد مسأله اقتصاد لبنان است. اخیراً ریاض سلامه رییس بانک مرکزی لبنان که حامیان زیادی هم در خارج از این کشور دارد مورد انتقاد قرار گرفته است و حتی حالا بحث اعلام ورشگستگی دولت و بانک مرکزی مطرح شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس آنچه که بانک جهانی اعلام کرده، بحران لبنان سومین چالش و بحران بزرگ دنیا به حساب می‌آید و این موضوع می‌تواند در رأی‌آوری جناح‌های سنتی تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر جناح سنتی لبنان مورد تایید سعودی‌ها و امارات و غرب قرار دارند ولی مسأله این است که همین طیف نتوانستند در سال‌های اخیر اوضاع را کنترل کند و کشور را با خلق دستاوردهای جدید از بحران خارج کنند. در وضعیت کنونی به نظر می‌رسد سهم عربستان سعودی در میان جریان‌های سنتی لبنان کمتر از گذشته خواهد بود، مگر آنکه ریاض، ابوظبی و سایر کشورهای دارای نفوذ در لبنان، بر روی اشخاص جدید قمار کنند که به نظرم شانس آنها بسیار پایین است. غربی‌ها هم به طیف مسیحی‌ها تعهد دارند و برخی از طیف‌های سیاسی هم در این میان به عنوان جریان اصلی مطرح شدند، اما عدم اعتماد عمومی می‌تواند باعث ایجاد تغییر اساسی در معادلات لبنان شود؛ چراکه طیف‌های مختلفی در این انتخابات وجود خواهند داشت و از سوی دیگر جناح سنتی همانند گذشته مفید واقع نشده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز