نعیمی در گفتوگو با ایلنا:
ابطال انتخابات عراق بعید است/ مردم، وجود احزاب سیاسی را بیثمر میدانند/ نزاع اصلی بر سر کابینه و انتخاب نخستوزیر خواهد بود
تحلیلگر مسائل منطقه گفت: مشارکت پایین مردم در انتخابات عراق باعث شد جریان صدر بیش از گذشته کرسیها را به دست بگیرد و این تازه ابتدای یک نزاع سیاسی خواهد بود.
«مصیب نعیمی» تحلیلگر مسائل منطقه در تشریح دلایل پیشتازی جریان صدر در انتخابات عراق و اعتراض برخی طیفها به نتایج انتخابات در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نتایج انتخابات سراسری عراق که اوایل این هفته برگزار شد، نشان میدهد که این رویداد سیاسی با یک چالش جدی روبهرو است که آن هم عدم حضور و مشارکت گسترده مردم در برگزاری آن بوده است. این عدم حضور نشانه خوبی برای کشور عراق و به خصوص سیاستمدارانش نیست و به نوعی نشان میدهد که مردم این کشور به مهرههای سیاسی حاضر در لایههای گوناگون کشورشان اعتماد ندارند. واقعیت این است که مردم عراق معتقدند وجود احزاب در کشورشان عملاً و اساساً بیهدف و بدون خروجی مثبت بوده و همین عدم مشارکت باعث شد که بیشترین کرسی تا به این لحظه به جریان مقتدی صدر تعلق بگیرد. قبل از برگزاری انتخابات، بسیاری از تحلیلها نشان میداد که اگر میزان مشارکت در انتخابات عراق کم باشد، این دقیقاً به نفع جریان صدر رقم خواهد خورد که این موضوع درست از آب درآمد.
وی ادامه داد: درست است که حدود ۴۰ درصد از ثبتنام شدگان در این انتخابات شرکت کردهاند اما به هر ترتیب شاهد آن هستیم که تا به این لحظه و با شمارش آرا که هنوز به پایان نرسیده، جریان صدر ۷۳ کرسی را در پارلمان از آن خود کرد. پس از جریان صدر، جریان التقدم، منتسب به رئیس پارلمان فعلی عراق ۳۸ کرسی را تاکنون کسب کرده و بر اساس آمار، جریان دولت القانون به رهبری نوری مالکی ۳۵ کرسی را به دست آورده است. البته این نتایج نهایی نیست و احتمال دارد تغییر کند اما آنچه که مشخص خواهد بود این است که این میزان آرای جریان صدر باز هم نمیتواند باعث شود که رهبر این جریان وارد فاز تکروی سیاسی شود. درست است که این جریان بیشترین کرسی را در پارلمان از آن خود کرده است اما توجه داشته باشید که جریان صدر برای تشکیل کابینه و تعیین نخست وزیر باید با سایر احزاب ائتلاف کند و ممکن است روند تعیین نخستوزیر به دلیل اختلافات فعلی به طول بیانجامد.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: مقتدی صدر از همان دقایق اول، نتایج انتخابات را به نفع خود میدانست و حتی اعلام کرد که جای تشکیک در نتایج وجود ندارد. در مقابل، برخی از طیفهای شیعیان مانند رئیس ائتلاف الفتح و برخی دیگر از چهرهها، خروجی انتخابات سراسری عراق را قبول ندارند و نسبت به آن اعتراض کردند. اوضاع تا جایی پیش رفته که در بصره و برخی دیگر از شهرها ادعای تقلب به شدت افزایش پیدا کرده و حالا بسیاری از جریانها تا به اینجای کار به دنبال ابطال انتخابات هستند. جریانهای رقیب مقتدی صدر و حتی احزاب سنی معتقدند که اگر انتخابات باطل شود آنها میتوانند با اجرای یک مانور سیاسی و رسانهای، مردم را به صحنه بکشند و کرسیهای بیشتری را کسب کنند. در وضعیت فعلی، احزاب در نهایت باید با مقتدی صدر ائتلاف کنند و این ائتلاف باید کابینه و نخست وزیر جدید را انتخاب کند.
نعیمی افزود: معتقدم انتشار نتیجه نهایی در روزهای آتی و بالا گرفتن اختلافها میتواند ائتلافسازی را به شدت سخت و دشوار کند. از سوی دیگر هم باید توجه شود که این اختلافها بر سر تعیین نخستوزیر باقی خواهد ماند. تحلیل دیگری وجود دارد که نشان میدهد ابطال انتخابات معنا ندارد؛ چراکه اولاً حیثیت نظام سیاسی عراق زیر سوال میرود و دوما در آن موقع ممکن است احزاب کوچکتر، کرسیهای فعلی خود را هم از دست بدهند. بر این اساس احتمال دارد انتخابات باطل نشود اما احزاب در پشت پرده با یکدیگر بر سر تامین منافع خود یک جنگ پنهان راه بیندازند و اگر این جنگ پنهان بالا بگیرد، بدون تردید تبعات آن را در صحنه سیاسی و رسانهای خواهیم دید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در وضعیت کنونی و با تشدید اختلافها و حرف و حدیثهای پشت پرده، گروههای اهل تسنن هم سهمخواهی خود را شروع خواهند کرد و در اینجاست که انتخاب نخستوزیر وارد یک روند فرسایشی خواهد شد؛ چراکه هر طیف به دنبال معرفی نامزد خود برای نخستوزیری است و در اینجا اختلافها بالا خواهد گرفت و در نهایت احتمال دارد گزینهای مانند مصطفی الکاظمی به عنوان یک چهره مستقل و به عنوان نخستوزیر انتخاب شود. بر این اساس خروجی انتخابات اگر چه تا حدودی قابل پیشبینی بود اما همچنان نتایج نهایی اعلام نشده و باید منتظر عکسالعملهای بعدی احزاب نسبت به اعلام نتایج باشیم.