دستمالچیان در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
پیامد انعقاد قراردهای نظامی جدید میان آمریکا و عربستان/ اهرمهای دولت بایدن برای تامین منافع از ریاض
کارشناس مسائل منطقه گفت: ادامه فروش تسلیحات از سوی آمریکا و انگلیس به عربستان و امارات نه تنها تامین منافع را به دنبال دارد بلکه منطقه را به آتش میکشد.
«احمد دستمالچیان» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به توافق تسلیحاتی عربستان سعودی و کمپانی «لاکهید مارتین» و عدم پایبندی آمریکا به توقف فروش تسلیحات در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: زمانی که جو بایدن به عنوان رئیسجمهوری جدید ایالات متحده روی کار آمد، کاملاً واضح بود که آمریکاییها به دنبال ادامه راهبردهای کلان خود هستند و فقط تاکتیکها و مدل اجرای آن را تغییر خواهند داد. همیشه اوضاع و احوال در آمریکا اینگونه بوده که نامزد ریاستجمهوری قول و قرارهای متفاوتی را ارائه میکرد و آنها را به عنوان شعار انتخاباتی خود برمیگزینید و چندی بعد به خصوص زمانی که پیروز انتخابات میشد، تمام این وعدهها را از یاد میبرد. حالا هم با آمدن بایدن همین موضوع اتفاق افتاده و دوباره در حال تکرار شدن به صورتی دیگر است. نکته اینجاست که ایالات متحده عملاً یک سیاست ثابت ندارد و هرچه به نفعش باشد پیش میبرد.
وی ادامه داد: در تمام محورهایی که در ساختار قدرت ایالات متحده وجود دارد، ما شاهد آن هستیم که واشنگتن فقط به دنبال تامین منافع حداکثری خود با استفاده از هر اهرم اعم از سیاسی، نظامی یا اقتصادی است. این در حالیست که بسیاری از منتقدان و حتی موافقان بایدن معتقدند که آمریکای فعلی نمیتواند جا پای آمریکا ترامپ بگذارد و به این ترتیب ما شاهد یک رویکرد نسبتاً جدید هستیم. این رویکرد در نهایت و بر اساس آنچه هرم قدرت ایالات متحده آن را طراحی کرده، به دنبال آن است تا به همگان بفهماند که منافع واشنگتن، بر سایر کشورها اولویت دارد. در این مسیر جمهوریخواهان و از سوی دیگر دموکراتها ابزارهایی برای تامین منافع آمریکا دارند که هر دو حزب به نوعی تفاوتهای دیدگاه و ساختار محسوسی با هم دارند. به عنوان مثال ترامپ معتقد بود که باید از عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیجفارس، به زور پول گرفت ولی دموکراتها اینگونه نیستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: دموکراتها و به خصوص طیف فعلی که منتسب به بایدن هستند، به نوعی معتقدند که باید با استفاده از اهرمهای مختلف، منافع ایالات متحده از سوی عربستان سعودی یا کشورهای حاشیه خلیج فارس تامین شود. یکی از این اهرمها مسائل حقوق بشری است که جمهوریخواهان زیاد به آن توجه ندارند ولی لیبرالها سعی میکنند تا از این موضوع استفاده کنند. بایدن بیش از اوباما و حتی ترامپ با توسل به کارتهایی که در اختیار دارد تلاش میکند تا به عربستان سعودی فشار بیاورد و در نهایت بتواند بیش از قبل امتیاز کسب کند. از سوی دیگر آمریکا به دنبال آن است تا منافع تک قطبی خود را تامین کند و به شرکای دیگر هم توجهی ندارد. بر این اساس تیم بایدن در حال امتیازگیری از عربستان سعودی است. آنها در ابتدا پروندهای مانند قتل جمال خاشقجی را علیه ولیعهد سعودی طرحریزی کردند تا بتوانند از این اهرم فشار به نفع خود استفاده کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه دیده میشود پادشاه عربستان روز گذشته از ایالات متحده میخواهد که گزارش پرونده خاشقجی را منتشر نکند و چندی بعد خبر میرسد که ریاض با شرکت فروش تسلیحات نظامی لاکهید مارتین قرارداد نظامی منعقد کرده، در حقیقت نشان میدهد که ایالات متحده و دولت این کشور را کارتلها و باندهای تولید و فورس تسلیحات تشکیل میدهند نه سیاستمداران. از جهتی دیگر، انگلیس هم یکی دیگر از کشورهایی است که فروش تسلیحات نظامی را همچنان ادامه میدهد و مشتری پر و پاقرصش عربستان و امارات است. این اقدام و ادامهدار بودن فروش تسلیحات به ریاض، بدون تردید جنگ یمن را به پایان نمیرساند و حتی آتش درگیریها را افزونتر خواهد کرد. سعودیها در باتلاق گیر کردهاند و در مقابل انصارالله یمن دست بالا را برای مقابله با ریاض دارد. لذا اگر روند فروش تسلیحات به ریاض و ابوظبی به اتمام نرسد، بدون تردید نه تنها پرونده یمن بلکه منافع سایرین هم به خطر میافتد.