سالانه در کشور اتفاق میافتد؛
هدررفت تا ۳۵ میلیارد مترمکعب آب از ضایعات محصولهای کشاورزی
مهمترین مشکل در مدیریت منابع آب در سطح کشور نبود مدیریت یکپارچه بر منابع آب است و هم اکنون وزارت نیرو و جهادکشاورزی هر کدام متولی استفاده از بخشی از منابع آب است.
هر سال بین ۱۳ تا ۳۵ درصد محصولهای کشاورزی بهصورت ضایعات از بین میرود که معادل ۱۳ تا ۳۵ میلیارد مترمکعب از منابع آبی کشور است.
به گزارش ایلنا، در شرایط کنونی با افزایش ۱۰ درصدی کارآیی مصرف آب، حدود هشت میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی صرفهجویی میشود.
با تعیین الگوی کشت بهینه در هر منطقه، نه تنها میتوان مصرف آب را کاهش داد بلکه درآمد کل افزایش مییابد.
هماکنون هر سال با توجه به افزایش جمعیت و مصارف کنونی، نزدیک به ۱.۳ میلیارد مترمکعب نیاز آبی افزایش مییابد و هر سال بین ۱۳ تا ۳۵ درصد محصولهای کشاورزی بهصورت ضایعات از بین میرود که معادل ۱۳ تا ۳۵ میلیارد مترمکعب از منابع آبی کشور است.
در سالهای اخیر با توجه به محدودیتهای موجود در مدیریت عرضه، رویکردهای مناسب در مدیریت مصرف جستوجو می شود و راهکارهای مهم بهمنظور مدیریت مصرف آب، افزایش کارآیی مصرف آب، قیمتگذاری و پذیرفتن آب به مثابه یک کالا و تعیین و اعمال ارزش واقعی آن، افزایش بازده آبیاری، تعیین الگوی کشت بهینه، کاهش ضایعات کشاورزی و مدیریت یکپارچه منابع آب است که یکی از روشهای دستیابی به این راهکارها آموزش بهرهبرداران و کشاورزان و انتقال دانش نوین آبیارى توسط ناظران به مزارع همراه با یکپارچهسازى زمینها خواهد بود.
مهمترین مشکل در مدیریت منابع آب در سطح کشور نبود مدیریت یکپارچه بر منابع آب است و هم اکنون وزارت نیرو و جهادکشاورزی هر کدام متولی استفاده از بخشی از منابع آب است.
در طراحی کانالهای آبرسانی جهت آبیاری هم وزارت نیرو(کانالهای درجه ۱ و ۲) و هم وزارت جهادکشاورزی(کانالهای توزیع درجه ۳) فعالیت میکنند و در ساخت سدها تا ظرفیت مشخصی وزارت جهادکشاورزی و در مقیاسهای بالاتر وزارت نیرو متولی هستند.
نبود یکپارچگی مدیریت منابع و توزیع آب به عدم استفاده بهینه از منابع منجر شده است و بهدلیل وجود تشکیلات اداری موازی، هزینههای عمومی بخش آب افزایش یافته و از طرف دیگر تداخل وظایف بهوجود آمده است.