خبرگزاری کار ایران

قائم مقام وزیر نیرو خبر داد:

۱۲ کلان شهر در بحران آبی بسر می‌برند / ۲میلیارد و ۳۶۰میلیون متر مکعب آب نیاز داریم

۱۲ کلان شهر در بحران آبی بسر می‌برند / ۲میلیارد و ۳۶۰میلیون متر مکعب آب نیاز داریم
کد خبر : ۱۶۹۰۶۱

نیاز به زهکشی و تاسیسات آبیاری کشاورزی در اولویت قرار دارد لذا سدهایی که کمتر از ۱۰درصد پیشرفت کار داشته‌اند باتوجه به اینکه منابع مالی محدود است در اولویت قرار ندارند و منابع را به سمت زهکشی سوق خواهیم داد.

قائم مقام وزیر نیرو با اشاره به ۱۲ کلان شهر بحرانی به لحاظ تامین آب گفت: باتوجه به مجموع بررسی‌ها گزینه جیره‌بندی در دستور کار وزارت خانه نیست چون برنامه‌ریزی شده که به جیره بندی مبادرت نورزیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ ستار محمودی(قائم مقام وزیر نیرو) در نشست خبری که به منظور تشریح وضعیت آب در کشور برگزار شده بود؛ با بیان اینکه وضعیت بارندگی به عنوان دخل آبی کشور تلقی می‌شود؛ اظهار داشت: با رندگی امسال نسبت به سال گذشته ۷درصد و نسبت به بلند مدت ۸ درصد کاهش داشته است که اما در همه استان‌ها یکنواخت نیست.

وی با اشاره به اینکه حدود ۲۱ استان از ۳۱ استان کشور با کاهش بارش روبرو هستند و بارش در آنها منفی است؛ افزود: درحال حاضر وضعیت روان‌آب‌ها نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد و نسبت به بلند مدت ۵۲ درصد کاهش دارد که اثرات آن بسیار موثر تر از بارش است.

محمودی تصریح کرد: بارش در زمان کشت مهم است اما کمبود روان آب قدرت ذخیره‌سازی ما را برای فصل خشک کم می‌کند و اثرگذاری آن در روستاها و شهرها به صورت کمبود آب شرب نمایان می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ما برای پدیده کم آبی از سه ماهه پاییز سال گذشته برنامه ریزی‌ها را آغاز کرده‌ایم؛ گفت: از اسفندماه برای شهرها و روستاهایی که مشکلات کم‌آبی دارند برنامه‌هایی تدارک دیده‌ایم.

وی یاد‌آور شد: طبق آمار در سال ۹۲،۵۷۰ شهر به لحاظ منابع آبی و امکانات و تامین آب در حالت سربه سر بوده است که در سال جاری این تعداد به ۵۱۷ شهر رسیده است.

وی ادامه داد: در سال گذشته حدود ۶ شهر با بحران آب مواجه بوده‌اند که در سال جاری این تعداد به ۱۲ شهر افزایش یافته است و از این تعداد نیز ۱۰ شهر با وضعیت جدی تر بحران آبی مواجه هستند.

قائم مقام وزیر نیرو در ادامه در توضیح وضعیت شهرهای بحرانی کشور به لحاظ آب اراک را ازجمله شهرهای مشکل دار آبی عنوان کرد و گفت: این شهر ۶۳۰ هزار نفر جمعیت دارد و در سال گذشته ۵۵ میلیون متر مکعب آب مصرف کرده در حالی که امسال میزان نیاز آبی این شهر به ۵۷ میلیون متر مکعب خواهد رسید.

وی همچنین به اصفهان عنوان دیگر شهر بحرانی به لحاظ منابع آب اشاره کرد و گفت: اصفهان مجموعه ای از شهرها است که از یک سامانه آب می‌گیرد و حدود ۳میلیون و ۴۰۰هزار نفر جمعیت دارد که در سال گذشته میزان کل مصرف آب در این شهر ۲۶۳ میلیون متر مکعب بوده که امسال به ۳۴۴ میلیون متر مکعب آب نیاز دارد.

محمودی از بندرعباس به عنوان دیگر شهر کم آب کشور یاد کرد و گفت: این شهر نیز ۷۱۰ هزار نفر جمعیت دارد که کل مصرف آب آن در سال گذشته ۶۱ میلیون متر مکعب بوده و در سال جاری پیش‌بینی می‌شود که ۷۵ میلیون متر مکعب آب نیاز داشته باشد.

وی به کلان شهر تهران به عنوان دیگر شهر بحرانی در تامین منابع آبی اشاره کرد و گفت: براساس اعلام مرکز آمار کلان شهر تهران ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و طبق آمارهای غیررسمی جمعیت این شهر ۱۰ میلیون نفر است و میزان مصرف آب این شهر در سال ۹۲،۱۰۲۲ میلیون متر مکعب بوده و پیش‌بینی می‌شود که ۱۰۳۵ میلیون متر مکعب آب نیاز داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: منحنی مصرف آب شهر تهران به رفتار مصرفی مشخص رسیده که اگر در جهت مثبت ادامه پیدا کند کمبود آب به خوبی قابل مدیریت خواهدبود.

محمودی تصریح کرد: در مجموع آب شهر تهران از دو سامانه شرق و غرب تامین می‌شود که در سامانه غرب مصرف آب قابل مدیریت است اما در سامانه شرق با مشکل جدی مواجه هستیم به طوری که در سدهای لتیان و لار حجم آب بسیار پایین است البته ما از سد لار به سد لتیان پمپاژ آب انجام داده‌ایم اما حجم آب به میزان مورد نظر نرسیده است و در مورد سد ماملو نیز که تا تیر ماه به مدار می‌آید منتظر نهایی شدن تصفیه خانه شماره ۷ هستیم.

قائم مقام وزیر نیرو ادامه داد: در مجموع امکان انتقال آب از غرب به شرق نیز میسر نیست زیرا رینگ تهران به دلیل کمبود منابع مالی آماده نشده است.

وی درادامه شیراز را نیز ازجمله شهرهای کم‌آب کشور اعلام کرد و گفت: این شهر ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که در سال ۹۲،۱۲۰. ۵ میلیون متر مکعب مصرف آب داشته که پیش‌بینی می‌شود در سال جاری ۱۴۶.۶ آب نیاز داشته باشد.

وی همچنین به قزوین با جمعیت ۴۱۷ هزار نفری به عنوان دیگر شهر بحرانی به لحاظ تامین منابع آبی اشاره کرد و گفت: میزان مصرف آب این شهر درسال گذشته ۲۸ میلیون متر مکعب بوده پیش‌بینی می‌شود در سال جاری ۳۸ میلیون متر مکعب آب نیاز داشته باشد.

محمودی قم را نیز شهر کم آب کشور برشمرد و گفت: این شهر با یک میلیون نفر جمعیت سال گذشته ۱۰۶ میلیون متر مکعب آب مصرف کرده که امسال میزان نیاز آب در این شهر به ۱۱۲ میلیون متر مکعب خواهد رسید.

وی همچنین به کرج با جمعیت ۱.۶ میلیون نفری اشاره کرد و گفت: این شهر ۱۳ میلیون متر مکعب در سال ۹۲ آب مصرف کرده که و در سال جاری به ۱۴ میلیون متر مکعب آب نیاز دارد.

وی مصرف آب کرمان رابا جمعیت ۵۶۰ هزار نفر ۴۸ میلیون متر مکعب اعلام کردو گفت: در سال جاری این شهر به ۵۸ میلیون متر مکعب آب نیاز دارد.

قائم مقام وزیر نیرو به شهر مشهد به عنوان دیگر شهر بحرانی در تامین منابع آبی اشاره کرد و گفت: این شهر نزدیک به سه میلیون نفر جمعیت دارد که در سال جمعیت زائران این شهر به ۲۵ میلیون نفر هم می رسد که میزان مصرف آب این شهر در سال گذشته ۱۶۸.۸ میلیون متر مکعب بوده و پیش‌بینی می‌شود که در سال جاری به ۲۳۷.۶ میلیون مترمکعب آب نیاز داشته باشد.

وی همچنین همدان را دیگر شهر بحرانی اعلام کرد و گفت: این شهر با ۷۰۰هزار نفر جمعیت در سال گذشته ۴۹ میلیون متر مکعب آب مصرف کرده و در سال جاری ۵۲میلیون مترمکعب آب لازم دارد.

وی یزد را نیز شهر بحرانی به لحاظ تامین منابع آبی عنوان کرد و گفت: این شهر ۵۵۰هزار نفر جمعیت دارد که در سال گذشته ۵۳ میلیون متر مکعب آب مصرف کرده و پیش‌بینی می‌شود که امسال این میزان به ۵۶ میلیون متر مکعب افزایش یابد.

محمودی با بیان اینکه ما برای ۱۲ کلان شهر کم آب کشور ۲میلیارد و ۳۶۰میلیون متر مکعب آب نیاز داریم؛ گفت: وزارت نیرو از اردیبهشت ماه در آماده باش کامل به سر می‌برد و اقداماتی همچون تعمییرات نگهداری و بهسازی را از بهمن و اسفند آغاز کرده است و تامین آب درحال اتمام است و بخشی نیز در مهر وآبان پایان می‌پذیرد.

وی با تاکید بر اینکه اطلاع رسانی به مردم در زمینه شیوه درست مصرف آب مهمترین اقدام در زمینه مدیریت مصرف آب است تصریح کرد: اگر مردم درست مصرف نکنند باید با ابزار های حقوقی و قانونی از هشدار و اخطار تا عکس‌العمل به نفع دیگر شهروندان انجام خواهیم داد البته امیدواریم که هیچگاه قطع انشعابی آب نداشته باشیم ومردم با توصیه های این وزارت خانه در زمینه درست مصرف کردن مشکلات را حل کنند.

قائم مقام وزیر نیرو خاطر نشان کرد: باتوجه به مجموع بررسی ها گزینه جیره بندی در دستور کار وزارت خانه نیست چون برنامه ریزی شده که به جیره بندی مبادرت نورزیم البته ممکن است در بعضی مواقع در ساعاتی که مصرف آب کمتر است با اعلام قبلی افت فشار آب اعمال شود اما در فاز فعلی افت فشار و جیره بندی در دستور کار قرار ندارد.

وی در ادامه در خصوص انتقال آب خزر به دشت سمنان گفت: کارهای مطالعاتی این اقدام در گذشته انجام شده و هماهنگی‌ها با محیط زیست انجام شده و وزارت نیرو نیز دقت دارد که این گونه طرح‌ها در صورتی که به محیط زیست ضربه بزند ادامه پیدا نکند.

محمودی درخصوص اعتبارات اختصاص یافته به طرح‌های تامین و بهبود شبکه آبی کشور در ۱۲ استان بحرانی یاده شده گفت: مجموعه اعتبارات لازم ۶۴۰ میلیارد تومان است که ۱۰درصد از منابع داخل شرکت ها و ۹۰درصد از منابع عمومی تامین می‌شود.

وی در پاسخ به خبرنگار ایلنا در این خصوص آیا پروژه‌های سدسازی در کشور با توجه به اظهارات وزیر مبنی بر اینکه در سدسازی افراط کرده و برای آبی که وجود نداشته سد ساخته‌ایم ادامه خواهد یافت، اظهار داشت: در این دوره وزارت نیرو ودر برنامه وزیر رویکرد به سمت ایجاد ظرفیتهای غیرسازه‌ای است و ظرفیت سازه‌ای در دستور کار وزارتخانه نیست.

وی ادامه داد: باید به سمتی برویم که در شیوه مصرف، بهره‌وری و اقتصادی کردن آب پیش برویم و وزارت نیرو به سمت سدسازی حرکت نکند.

محمودی خاطرنشان کرد: البته اگر عدم تکمیل سدی اثرات منفی داشته باشد باید حلقه تکمیلی داشته باشیم اما بیشتر باید به سمتی برویم که شبکه آبیاری و زهکشی را آماده کنیم.

وی تاکید کرد: دراین دوره نیاز به زهکشی و تاسیسات آبیاری کشاورزی در اولویت قرار دارد لذا سدهایی که کمتر از ۱۰درصد پیشرفت کار داشته‌اند با توجه به اینکه منابع مالی محدود است در اولویت قرار ندارند و منابع را به سمت زهکشی سوق خواهیم داد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز