در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
افزایش ۸۰ درصدی درخواست سرمایهگذاری چینیها در ایران/ کاهش تحریمها سرمایهگذاری خارجی را افزایش میدهد/ آلمانیها در صدر ورود به انرژیهای تجدیدپذیر
رییس انجمن سرمایهگذاریهای مشترک ایران و خارجی اظهار داشت: سالهای گذشته درخواست سرمایهگذاری از چینیها بسیار کم بود اما امسال درخواست سرمایه گذاری از طرف چینیها حدود ۸۰ درصد افزایش داشته است. در مورد پروژههایی که ما فکر نمیکردیم چینیها علاقهای به آن ها داشته باشند ورود کردهاند که این پروژهها برای ما هم نفع دارد.
حسین سلیمی در گفتوگو با ایلنا در مورد اثرات روی کار آمدن جو بایدن اظهار داشت: انتخاب آقای بایدن تاثیراتی در دنیا داشته که در ایران این تاثیرات را نگذاشته، شاخصهای بورس در اروپا و امریکا رشد داشته ولی متاسفانه اثر آن روی بورس ایران منفی بود. اگر ما هم بخشی از اقتصاد دنیا را داریم و دریچههای امید باز شده، پس برای ما هم باید مثل بقیه دنیا بود، یک مقدار تحلیل این موضوع پیچیده شده است. حتی دلار هم برای دو روز با کاهش قیمت مواجه شد و دوباره بالا رفت.
سلیمی در مورد احتمال بازگشت بایدن به برجام تصریح کرد: برجام در دوره آقای اوباما منعقد شد و دموکراتها برجام را قبول دارند، احتمال خوشبینانه ما این است که بعد از آنکه بایدن کار خود را شروع کند برجام میتواند در دستور کار قرار بگیرد. اینکه شرایط جدید چه خواهد بود را همان موقع میتوان تحلیل کرد، اما در اولین هفتههای ریاست جمهوری جدید شروع دوباره برجام مطرح میشود.
وی افزود: با توجه به اینکه ترامپ بیشترین تحریمها علیه ایران را وضع کرد، این امیدواری وجود دارد که با آمدن دموکراتها تحریمها کاهش پیدا کند. در فضای بازار و کسب و کار نیز امیدواری و انتظارات به این سمت سوق پیدا میکند.
سلیمی اضافه کرد: مهمترین دلیل کاهش سرمایهگذاری خارجیها در کشور موضوع تحریمها است. شرکتها یا برای سرمایهگذاری در ایران منع داشتند یا برای انتقال پول دچار مشکل بودند. شرکتهای بزرگ چون به طور همزمان در آمریکا سرمایهگذاری دارند با منع سرمایهگذاری در ایران مواجه هستند. چون موضوع تحریمها جزو پکیج مذاکرات دولت آقای بایدن خواهد بود و در دوران دموکراتها هم برای رفع تحریمها گشایشی شد، امیدواری ما این است که با کاهش تحریمها سرمایهگذاری خارجی نیز افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به موضوع FATF گفت: یکی از موانع برای انتقال پول سرمایهگذاران به ایران یا انتقال سود سرمایه گذاری از ایران و به طور کلی برای هر کار صنعتی که نیاز به انتقال پول دارد موضوع FATF است. از ۲۲ نوامبر، ۲۸ بانک دیگر هم مشمول تحریمها میشوند تا همه بانکهای ایران به جز در مورد غذا و دارو مشمول تحریمها باشند. این موضوع نقل و انتقال پول را مشکل میکند و هزینه آن را بالا میبرد، چون اگر انتقال پول از طریق بانک انجام نشود و از راههایی مثل صرافیها انجام شود هزینه نقل و انتقال بالا میرود.
رییس انجمن سرمایهگذاریهای ایرانی و خارجی افزود: این موضوع یکی از عوامل مهم است که ما هنوز تاثیر آن را در بازار هم ندیدهایم. تحریمهای بانکی جدید از ۱۲ روز دیگر شروع میشود که آن موقع هم هنوز ترامپ رئیس جمهور است پس قطعاً این تحریمها تا ماه ژانویه که آقای بایدن روی کار بیاید برقرار است. بعد از آن هم تغییر بسیاری از اینها مشروط به تصویب در مجلس است که الان اکثریت مجلس سنا در اختیار دموکراتها نیست و باید منتظر انتخابات داخلی مجلس سنا باشیم. اگر اکثریت به دموکراتها برسد این امیدواری وجود دارد که قوانین پیشنهادی دموکراتها نیز به تصویب برسد. در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهد بود.
وی در مورد میزان درخواست سرمایهگذاریهای خارجی اظهار داشت: در ابتدای سال به واسطه شیوع بیماری کرونا درخواستهای سرمایه گذاری کاهش پیدا کرده بود اما بعد از خرداد درخواستهای سرمایه گذاری بسیار افزایش پیدا کرد و تقریبا دو برابر سال گذشته بود. البته در مرحله صدور مجوز ریزش وجود دارد اما میزان درخواستها بسیار بالاتر از سال گذشته بود و صدور مجوزها هم دو برابر شده است، اما اجرایی شدن آن زمان بر است و ممکن است بعضی از آنها در میانه راه منصرف شوند.
سلیمی افزود: قبلاً در بخش معادن کمتر درخواست سرمایهگذاری داشتیم اما خوشبختانه امسال در مورد چهار یا پنج پروژه معدنی درخواست سرمایه گذاری داده شد و بعضی از آنها شروع شد. این یکی از پروژههایی است که چینیها شروع کردند. در حوزه انرژیهای خورشیدی درخواست سرمایهگذاری بسیار افزایش پیدا کرد. در مورد انرژیهای خورشیدی بیشتر از کشور آلمان درخواست سرمایهگذاری وجود داشت. پروژه انرژیهای خورشیدی یکی از پروژههایی است که وقتی درخواست شود، حتما انجام میشود.
وی در مورد سرمایهگذاری چینیها در ایران خاطرنشان کرد: سالهای گذشته درخواست سرمایهگذاری از چینیها بسیار کم بود اما امسال درخواست سرمایه گذاری از طرف چینیها حدود ۸۰ درصد افزایش داشته است. در مورد پروژههایی که ما فکر نمیکردیم چینیها علاقهای به آن ها داشته باشند ورود کردهاند که این پروژهها برای ما هم نفع دارد.
سلیمی افزود: همکاری ایران و چین راه را برای سرمایهگذاری در ایران باز کرد چینیها برای سرمایه گذاری در کشور ما امیدوار هستند. چین کشور پر جمعیتی است که اگر یک هزارم آنها هم سرمایه داشته باشند جمعیت زیادی هستند که در آمریکا و اروپا سرمایهگذاریهای سنگین میکنند. کرونا چین و ایران را خیلی ضعیف کرد اما این راه در حال باز شدن است.