اردکانیان در پاسخ به ایلنا:
جزئیات ارائه برق رایگان به مشترکین خانگی/ صادارت ۳ درصدی کل انرژی تولیدی کشور/ نیمی از برق مصرفی عراق را تامین میکنیم
وزیر نیرو با بیان اینکه 3 درصد کل انرژی تولیدی برای صادرات ارسال میشود، بیان کرد: با این رقم 3 درصد 30 درصد نیاز ارزی کشور را پاسخگو هستیم و این در حالی است که برای تولید این میزان (3 درصد) کمتر از یک درصد کل گاز تولیدی کشور در نیروگاهها مصرف میشود که درواقع معادله مطلوبی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رضا اردکانیان در نشست خبری در جمع خبرنگاران به مناسبت هفته دولت برگزار شد، به مصوبه روز گذشته هیات وزیران در خصوص گزارش وزارت نیرو مبنی بر عملکرد صنعت برق در مدیریت مصرف اشاره و اظهار داشت: در همه بخشها از جمله صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات، خانگی و بخش عمومی همکاریهای لازم صورت گرفته است.
جزئیات تخفیف صددرصدی قبوض برق
وی با بیان اینکه اساس کار ما حمایت از مشترکین کممصرف و تشویق مشترکین پرمصرف به پیوستن به جرگه خوشمصرفها و کسانی که الگو را رعایت میکنند، تصریح کرد: هدف پروژه برق امید این است که با مشترکین کممصرف از تخفیف 100درصدی در قبض برق برخوردار شوند. از مشترکین خوشمصرف قدردانی شود و این نوید داده شود که به تعداد آنها افزوده شده و همچنین دعوت کنیم که پرمصرفها به مجموعه کممصرفها بپیوندند تا از تخفیف 100درصدی برخوردار شوند.
اردکانیان در ادامه گفت: از مشترکین پرمصرف خواستهایم تا با انجام کارهایی از عنوان پرمصرف دور شده و به خوشمصرفها بپیوندند. یکی از این اقدامات در راستای کاهش مصرف، آموزش است که مجموعههایی در حال شکلگیری هستند تا به مردم آموزش داده شود تا با چه کارهای سادهای میتوانند مصرف برق خود را کاهش دهند.
وی افزود: راهحل دیگر اینکه میتوانند پنلهای خورشیدی کوچک در پشتبام منازل نصب کنند. برای این هدف به کسانی که نیاز ماری دارند وام کمبهره تعلق میگیرد و به این ترتیب مشترکین با نصب پنل خورشیدی برروی پشتبام و یا کولرها به راحتی به شبکه برق ساختمان متصل شده و از مصرف برق شبکه سراسری کاسته خواهد شد ضمن اینکه از حالت پرمصرفی نیز خارج میشوند.
وزیر نیرو با بیان اینکه تدارک دیدیم در ماههای باقی مانده دولت یازدهم 10درصد از کل مصرف برق خانگی کاهش یابد، خاطرنشان کرد: ما تابستان گرم و طولانی را سپری میکنیم که تاکنون خاموشی ناشی از کمبود تولید نداشتیم.
اردکانیان افزود: با کمک مردم در حالی امسال را سپری کردیم که خاموشی نداشتیم و انرژی بیشتری نیز عرضه کردیم. بخش صنعت بیش از 11 درصد انرژی بیشتر دریافت کرد. کشاورزی نیز ضمن همکاری در ساعات اوج بار و خاموش کردن موتورهای چاه 4 درصد برق بیشتر دریافت کردند.
وی گفت: ضمن اینکه ما برق مورد نیاز و افزایش تقاضا از سوی صنایع و کشاورزی را پاسخ دادیم، در زمینه صادرات انرژی نیز توانستیم بیش از سال قبل پاسخگو باشیم که علاوه بر انجام تعهدات، منبع درآمد ارزی در سالهای تحریم افزایش یافته است.
3 درصد کل انرژی تولیدی برای صادرات ارسال میشود
وزیر نیرو با بیان اینکه 3 درصد کل انرژی تولیدی برای صادرات ارسال میشود، بیان کرد: با این رقم 3 درصد 30 درصد نیاز ارزی صنعت برق کشور را پاسخگو هستیم و این در حالی است که برای تولید این میزان (3 درصد) کمتر از یک درصد کل گاز تولیدی کشور در نیروگاهها مصرف میشود که درواقع معامله مطلوبی است.
اردکانیان با تاکید بر اینکه با صرفهجویی در بخش خانگی و دستگاههای سرمایشی امکان صادرات بیشتر برق به همسایگان را خواهیم داشت، تاکید کرد: در طرح برق امید هدف اصلی اصلاح مصرف خانگی و حمایت از مشترکین کممصرف و تشویق به خوشمصرفی در پرمصرفها و همچنین قدردانی از کممصرفها از محل صرفهجویی است. برای اجرایی شدن این برنامه، یک مهلت دو ماهه برای تدوین جزئیات دستورالعملها در نظر گرفته شده که مشترکین خانگی از وضعیت مصرف خود مطلع شوند.
23 هزار مگاوات مصرف برق در وسایل سرمایشی
وی با بیان اینکه در اوج بار 58 هزار مگاوات مصرف برق داشتهایم، اظهار کرد: از این میزان 23 هزار مگاوات صرف دستگاههای سرمایشی شد. اگر مدیریت شود امکان اینکه این 23 هزار مگاوات را 10درصد کاهش دهیم وجود دارد که کاهش 10درصد از معادل مصرف برق 2300 مگاوات است که برای تامین این نیاز باید 3000 مگاوات نیروگاه جدید احداث شود و این انصاف نیست.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در حال حاضر 900 هزار کیلومتر شبکه انتقال و توزیع داریم که در حال فرسودگی هستند. برای نوسازی و جایگزینی آنها نیاز به منابع مالی است و این در حالی است که با 10درصد صرفهجویی در مصرف برق میتوانیم نسبت به بهسازی این شبکه اقدام کنیم.
اردکانیان با بیان اینکه اصلاح مصرف، عرصه جدیدی است که جای بزرگی برای آن تدارک دیده شده، گفت: با این رویه تابآوری جامعه با مصرف انرژی دنبال خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه فاز اول پویش #هر _هفته_الف_ب_ایران با موفقیت تمام شد، بیان کرد: با برگزاری جشن اجرای دویست و بیست و هفتمین پروژه، فاز اول به اتمام رسید که برای اتمام این طرح 33 هزار و 500 میلیارد تومان سرمایهگذاری شده بود که از این میزان حدود 29 هزار میلیارد تومان مربوط به صنعت برق بوده و از رقم 29 هزار میلیارد تومان 24 هزار میلیارد تومان مربوط به تولید برق بوده است.
2500 مگاوات نیروگاه در دولت یازدهم وارد مدار شد
وزیر نیرو گفت: طی هفت سال گذشته و یک سال آینده باقی مانده از دولت تدبیر و امید جمعاً 20 هزار و 200 مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار خواهد شد یعنی به طور متوسط سالی 2500 مگاوات نیروگاه وارد مدار شده است در حالی که سالهای پیش و قبل از دولت تدبیر و امید این رقم 1800 مگاوات بوده است.
اردکانیان با بیان اینکه در طرح پویش، اجرای 250 طرح هدفگذاری شده است، افزود: برای اجرای این تعداد طرح 50 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری خواهد شد. برای اجرای این طرحها 200 شرکت پیمانکاری و 150 شرکت مشاور مشغول به کار هستند.
وی ادامه داد: تا روز گذشته از 250 پروژه 60 پروژه با سرمایهگذاری 16 هزار میلیارد تومان افتتاح شده که 10هزار میلیارد تومان مربوط به برق، 8600 میلیارد تومان مربوط به بخش تولید و 70 درصد سرمایهگذاری در طرحها در حوزه تولید برق بوده است.
اردکانیان با بیان اینکه در دولت یازدهم هر سال 40 هزار میلیارد تومان در صنعت برق سرمایهگذاری شده است، افزود: 60 درصد سرمایه از سوی بخش خصوصی بوده است.
200 پروژه ساخت و ساز و 50 پروژه ساز و کاری
وی ادامه داد: امسال طرحهای پویش به دو دسته تقسیم شده؛ 200 پروژه در حوزه ساخت و ساخت و 50 پروژه در حوزه ساز و کار است که اگر اجرایی شوند موجب خدمترسانی سریع به مردم و کاهش هزینهها خواهد شد.
80 درصد روستائیان از آب پایدار برخوردار میشوند
وزیر نیرو با بیان اینکه 132 میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای پروژههای آب روستایی دریافت کردیم، گفت: تاکنون بیش از 10 هزار و 800 روستا به شبکه آب سالم و پایدار وصل شدند و این در حالی است که تنها 53 درصد جمعیت روستایی دنیا به آب دسترسی دارند. تعریف دسترسی به ایران با جهان متفاوت است در ایران دسترسی پایدار تعریف شده که تاکنون 7 میلیون و 700 هزار نفر روستایی به آب پایدار دسترسی دارند و این تعداد تا سال آینده به نزدیک 10 میلیون نفر میرسد و به این ترتیب 80 درصد جمعیت روستایی به شبکه پایدار آب دسترسی خواهند داشت.
اوضاع تصفیهخانههای فاضلاب و آب
اردکانیان همچنین گفت: ما در بخش فاضلاب نیز موفقیتهای خوبی داشتهایم. قبل از انقلاب فقط سه تصفیهخانه فاضلاب داشتیم. جمعیت 2.3 برابر شده اما تعداد تصفیهخانهها 60 برابر شده است.
وی افزود: تا پایان دولت، تعداد تصفیهخانههای فاضلاب به عدد 96 میرسد که این رکورد را در کشور دیگری نمیتوان دید.
وزیر نیرو در ادامه با بیان اینکه هر دو ماه یک تصفیهخانه آب وارد مدار شده، اظهار داشت: تاکنون 39 تصفیهخانه آب به بهرهبرداری رسیده و تا نیمه سال 1400 به عدد 54 خواهد رسید.
اردکانیان درباره تامین آب بخش کشاورزی گفت: تولید محصولات غذایی در این دولت از 95 میلیون تن به 127 میلیون تن رسیده یعنی 27 درصد افزایش یافته است. این نشان میدهد که ما در احداث شبکههای آبیاری و زهکشی توفیقات زیادی داشتم. اکنون ایران پنجمین کشور بعد از چین، هند، آمریکا و ژاپن در کشت آبی است. ما توانستهایم شبکههای اصلی و فرعی را به اندازهای احداث کنیم که صاحب رتبه در جهان باشیم حتی میتوانیم در یک دوره سه کشت داشته باشیم. اکنون 80 درصد انرژی غذایی کشور از داخل تامین میشود و این در حالی است که تا 10 سال آینده نیاز به محصولات غذایی 35 درصد بیشتر میشود، نیاز به آب 40 درصد و انرژی 50 درصد افزایش خواهد یافت که ما در هر سه عرصه کارهای زیادی را در دستور کار برنامه داریم.
آب خزر منتقل میشود؟
وی درباره انتقال آب از خزر بیان کرد: هیچ طرح انتقال آبی بدون مطالعات دقیق و کار کارشناسی و منابع مالی مجوز دریافت نمیکند. ما طرق مختلف تامین آب را مطالعه میکنیم. مطالعه آبهای متعارف و غیرمتعارف از جمله آبهای شور و ژرف و استفاده از بخار آب موجود در هوا را در دستور کار قرار میدهیم. در مورد خزر فاز یک مطالعه انجام شده و به سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شده که یا در جا تایید یا در جا رد میشود و یل مجموعه شرایط برای انتقال آب بررسی خواهد شد. در هر حال ما مجوز سازمان محیط زیست را دریافت کردیم؛ با شرایط و الزامات به مجری طرح منعکس شده است.
وزیر نیرو در ادامه بیان کرد: ما با دارا بودن آب شور استفاده از آن را نیز در دستور کار داریم و در جنوب کشور 34 میلیارد متر مکعب مجوز تخصیص آب شور داریم.
عربستان میتواند جای ایران را بگیرد؟
اردکانیان در پاسخ به سوال ایلنا درباره برنامه عربستان برای جایگزینی برق صادراتی به عراق گفت: هر کشوری که تصور میکند میتواند به عراق صادرات داشته باشد ما نیز تصدیق میکنیم که انجام دهد؛ به این دلیل که عراق به دلیل آسیبهایی که در جنگ و همچنین حمله گروههای تکفیری متحمل شدهاند به لحاظ تامین برق مشکل دارند. از 25 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده 15 هزار مگاوات در مدار است و کمبود قابل ملاحظهای دارند. هر کشوری در همسایگی میتواند کمک کند.
وی ادامه داد: ما در حال حاضر از محل صادرات گاز و برق به عراق حدود نیمی از مصرف فعلی این کشور را تامین میکنیم و جا برای بقیه باز است.
همه رودهای مرزی تعیین تکلیف شدهاند
وزیر نیرو در پاسخ به سوال دوم ایلنا درباره اینکه آیا در حوزه آبهای مرزی رودخانه مشترکی که تعیین تکلیف نشده باشد داریم یا خیر، تصریح کرد: از حیث شرایط آبهای مرزی و مشترک، کشور منحصر به فردی هستیم. هم به لحاظ بالادست بودن و هم پاییندست و هم کشوری که رود مرزی زیادی داریم، در وضعیت خاصی قرار داریم و از هر سه فرصت برخورداریم. ما 47 رود مرزی داریم و طبیعی است که حق ملی ما است که تابع مقررات موضوعه هستیم. موافقتنامههای معتبری وجود دارد که دقیقا تکلیف رود به رود مشخص است و چتی بالای سر رودهای مشترک است که بر اساس قوانین آن چتر تعیین تکلیف صورت میگیرد.
وی افزود: قبل از انقلاب در زمینه تعیین تکلیف رودهای مرزی کار زیادی صورت نگرفته بود، شاید کمنیازی بوده، البته حقوق ملی به نیاز و جمعیت برنمیگردد، در هر حال باید از حقوق دفاع و استیفا شود، کارهای زیادی بعد از انقلاب صورت گرفته و همه مقررات بینالمللی رعایت می شود و امیدواریم در این عرصه هم بتوانیم با همسایگان توسعه همکاری داشته باشیم.
اردکانیان یادآور شد: ما هم پاییندست و هم بالادست هستیم، بنابراین حال و وضع هر دو گروه را میدانیم بنابراین اینگونه نیست که در بالادست هستیم و به پاییندست بیتوجه باشیم زیرا در جای دیگر پاییندست هستیم، از این حیث مشکلی نیست.