در گفتوگو با ایلنا تشریح مطرح شد؛
رفتار روسیه در بازار نفت؛ از خودزنی تا رقابت خاورمیانهای با امریکا
پیشبینی میکنم اگر روسیه قرار بود معاملاتی انجام دهد، انجام داده و به اهداف خود رسیده، امریکا نیز در صدد است شیل را احیا کند، عربستان مشکل تعهدات مالی فراوانی و کاهش درآمد زیادی داشته، سایر اعضا هم درآمد ملیشان به نفت وابسته است، بنابراین همگی علاقمندند که قیمتها بالا برود.
سیدمهدی حسینی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در تحلیل رفتار روسیه در جلسه پیش روی اوپک و اوپکپلاس اظهار داشت: روزی که قیمتها سقوط کرد ناشی از عدم همکاری روسیه و سایر اعضای غیر اوپک و به طور مشخص روسیه با اوپک بود که با اشاره امریکا در مقابل عربستان وارد جنگ قیمتها شدند و دیدیم که چه فاجعهای به بار آورد، آن زمان روسیه میدانست که این افت قیمت نفت با حجم تولید و صادرات 11 میلیون بشکهای و با توجه به بحران اقتصادی ناشی از کاهش ارزش روبل و همچنین تحریمها غیرعادی به نظر میرسید، کسی خودزنی نمیکند مگر اینکه منافع داشته باشد.
وی افزود: شاید دنبال یک معامله سیاسی- اقتصادی بر سر خاورمیانه بودند اینکه نفوذ روسیه مزاحم امریکا و بالعکس نفوذ امریکا برای روسیه مزاحمت ایجاد میکرد، کما اینکه بعد از آن میبینیم که روسیه با اسرائیل توافق میکند و شکل کار در منطقه تغییر میکند و این میتوانست یکی از دلایل باشد.
این تحلیلگر حوزه انرژی با اشاره به نقش تعیینکننده اوپک طی 4 دهه گذشته گفت: زمانی که بازار طی 40 سال گذشته آشفته شد و جنگ نفت، افزایش سرسامآور قیمت در 2005 و بحران دهه 90 اوپک با وجودی که یک سوم سهم تولید جهانی را داشت تا حد زیادی توانست با سیاست و مدیریت آرامش را به بازار بازگرداند و وقتی اوپکپلاس تشکیل شد این قدرت در بازار بیشتر شد، 10 کشور اضافه شدند و نقش زیادی در کنترل بازار داشتند. به همین دلیل روسیه احساس کرد اگر این جریان را با موفقیت و یا شکست جلو ببرد میتواند برای مقاصدش مفید باشد.
وی گفت: به هر حال روسیه در مواجهه رقابت با عربستان قرار گرفت که دود آن به چشم هر دو و سایر تولیدکنندگان نفت رفت، برای ایران که صادرات زیادی نداشت منافع خوبی هم داشت، چون رقبایی مثل شیل امریکا با 8 میلیون تولید میتوانست برای سهم ما و بازار یک کابوس همیشگی باشد و جایگاه سیاسی امریکا را علیه ما قرار دهد، از میدان خارج کند، بنابراین افت شیل در حدی که به صفر نزدیک میشد برای ما مفید بود و آن زمان احساس نگرانی نکردیم.
وی توضیح داد: زمانی که در بازار محلی امریکا WTI منفی شد که ناشی از اتفاق منطقهای به خاطر فروش کاغذی نفت و رسیدن زمان تحویل، همچنین عدم امکان ذخیرهسازی و مشکل عملیاتی بود، بازار نفت بشدت متاثر و منفی شد، آن زمان برنت و نفت اوپک مقاومت کردند، ولی بهرحال بیاثر نبود و دیدیم قیمت تا زیر 15 دلار هم رسید. آن زمان احتمال میرفت اوپکپلاس جلسات اضطراری برگذار کند و با اتخاذ تصمیم کاهش 10 میلیون بشکهای قیمتها ریوایز شود.
حسینی تصریح کرد: اکنون پیشبینی میکنم اگر روسیه قرار بود معاملاتی انجام دهد، انجام داده و به اهداف خود رسیده، امریکا نیز علاقمند است قیمت بالا برود تا شیل را احیا کند، زیرا در حال حاضر دکلهای نفتی امریکا از 1200 دکل فعال به زیر 300 دکل رسیده، بنابراین علاقمند است به شرایط تولید قبل برگردد، عدد مورد علاقه امریکا با توجه به هزینههایی که برای شیل دارند بین 60 تا 70 دلار است و اکنون که به 40 دلار رسیده و هنوز مورد دلخواهشان نیست، در هر حال اگر معاملهای صورت گرفته قیمتها تقویت میشود، ضمن اینکه عربستان مشکل تعهدات مالی فراوانی و کاهش درآمد زیادی داشته، سایر اعضا هم درآمد ملیشان به نفت وابسته است، بنابراین علاقمندند که قیمتها بالا برود.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: پیشبینی میشود توافق 10 میلیون بشکهای حداقل تا فصل زمستان و افزایش تقاضا و همچنین بازگشت اقتصاد به روال قبل از کرونا ادامه داشته باشد.
وی درباره کاهش تولید از سوی کشورهایی که نسبت به توافق مقاومت کردند، نیز اظهار داشت: مکزیک تولید بالایی نداشت که تاثیرگذار باشد، اما با توجه به اینکه همه باید در رایگیری شرکت کنند، این کشور بزرگ شد، دولت جدید عراق نیز علاقمند است که نفت بیشتر بفروشد تا درآمد بیشتری داشته باشد، مشکلات اقتصادی هم دارند و در این کشور فساد مالی هم فراوان است، طبیعتا علاقهای به کاهش تولید ندارند، اما در هر حال به تعهد خود برای کاهش تولید عمل خواهند کرد، زیرا با روبراه شدن اقتصادهای دنیا و افزایش سفرهای تابستانی تقاضا بالا و قیمتها رشد میکنند و کمبود درآمد ناشی از کم کردن تولید جبران میشود، در نتیجه بنده خوشبین به پیوستن این دو کشور به توافق کاهش تولید هستم.