خبرگزاری کار ایران

ایلنا بررسی می‌کند؛

آیا رابطه نفتی اعضای اکو عمیق‌تر می‌شود؟

آیا رابطه نفتی اعضای اکو عمیق‌تر می‌شود؟
کد خبر : ۸۱۳۷۱۵

یک کارشناس حوزه اقتصاد سیاسی گفت: باید سعی شود واگرایی‌ها کاهش یابد و سازمان اکو به نحوی تقویت شود که از نظر اقتصادی قدرتمند و وزنه‌ای در رقابت با سایر سازمان‌های اقتصادی بین المللی باشد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، اکو Economic Cooperation Organization یک سازمان اقتصادی منطقه‌ای است که سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۳ (۱۹۶۴) نخستین بار آن را پایه‌ریزی کردند.

این سازمان در ابتدا با نام «آر سی دی» آغاز به کار کرد. پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷  کار سازمان با وقفه مواجه شد و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» حیات خود را از سر گرفت.

پس از فروپاشی شوروی، در سال ۱۳۷۲ کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند. این سازمان هم‌اکنون با ده عضو، امکانات نفت، گاز و صنعتی را در اختیار دارد.

طبق اساسنامه این سازمان، اکو برای بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو تلاش می‌کند و برای حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه فعالیت دارد. از دیگر اهداف اکو، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در این ده کشور است. این سازمان هم‌چنین برای تسریع برنامه توسعه حمل و نقل و ارتباطات فعالیت می‌کند. 

به گفته بهزاد محمدی مدیر عامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی وزرای نفت کشورهای عضو این سازمان روز چهارشنبه سوم مهرماه با وزیر نفت کشورمان دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت. 

در این ارتباط و امکان بهره گرفتن ایران از تعمیق همکاری کشورهای عضو اکو بخصوص در عرصه نفت و گاز علی اصغر زرگر به ایلنا گفت: کشورهای عضو این سازمان هنوز به لحاظ اقتصادی آنگونه که باید و شاید نتوانسته‌اند همگرایی داشته باشند، در حالی که  این کشورها همسایگان ایران هستند و می‌توانند لابی ارتباط با دیگر کشورها در مناطق دورتر باشند.

وی افزود: با توجه به وضعیتی که ایران به لحاظ تحریم دارد، اگر بتوانیم اکو را فعال‌تر کرده و تبادلات و همگرایی بیشتری داشته باشیم، راحت‌تر از این شرایط عبور می‌کنیم.

این کارشناس حوزه اقتصاد سیاسی تصریح کرد: البته سیاست خارجی این کشورها رویکرد متفاوتی دارد و اقتصادشان به شکلی نیست که مکمل هم باشند، برای توسعه اقتصادی به کشورهای صنعتی نگاه می‌کنند و بیشتر مراودات صادرات و واردات با کشورهای پیشرفته صنعتی است. بنابراین اگر ایران سعی کند بخش‌هایی از اقتصاد را که این کشورها می‌توانند مکمل هم باشند شناسایی و ارزیابی مجدد کند آینده خوبی برای این کشورها رقم خواهد خورد.

وی یادآور شد: در شرایط فعلی این کشورها می‌توانند با پول ملی و یا به بصورت پایاپای به رونق اقتصادی بپردازند، ضمن اینکه ایران نیز تا حدی از تنگنای تحریم عبور کند.

زرگر اظهار داشت: ایران تاکنون با هر یک از کشورهای عضو این سازمان به تنهایی رابطه خوب اقتصادی داشته اما در قالب کشورهای سازمان اکو همکاری قابل قبولی نداشته‌اند. تاکنون سعی نشده شناخت کاملی از مسائل اقتصادی و بازرگانی در حوزه اکو داشته باشیم، یعنی نمی‌دانیم در چه جاهایی همگرایی و در چه نقاطی واگرایی داریم.

وی خاطرنشان کرد: باید سعی شود واگرایی‌ها کاهش یابد و سازمان اکو به نحوی تقویت شود که از نظر اقتصادی قدرتمند و وزنه‌ای در رقابت با سایر سازمان‌های اقتصادی بین المللی باشد.

این کارشناس حوزه اقتصاد سیاسی بیان کرد: ایران یکی از مهمترین کشورهای فعال در حوزه نفت و گاز است با توجه به تحریم‌ها می‌تواند از این روابط و همکاری با این کشورها در قالب یک سازمان با اهداف مشخص و واحد بهره ببرد و این همکاری روزنه‌ای در تبادل  و تعمیق همکاری‌های نفتی و گازی باشد. ما می‌توانیم از این سازمان برای فروش نفت استفاده کنیم، چرا که با توجه به وجود راه‌های زمینی، ریلی و مرز خاکی امکان ارتباط آسان‌تری خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: ترکیه بارها اعلام کرده ما تابعی از سیاست‌های آمریکا نیستیم و نیاز نفت و گاز خود را از ایران تامین می‌کنیم، حتی در رابطه با کشتی سرگردان، این کشور حاضر بود نفت آن را تخلیه کند، روابط گازی که با ترکمنستان داریم شرایط خوبی را پیش روی ما قرار می‌دهد، کشورهای دیگر عضو این سازمان هم بعضا می‌توانند مشتریان خوبی برای ایران باشند و در قبال آن کالای مورد نیاز ما را تامین و یا تبادل کالا صورت بگیرد.

زرگر گفت: در هر حال در شرایط کنونی علاوه بر پیام مثبت همکاری این کشورها تبادل افکار وزرای نفت اعضای اکو می‌تواند راهکارها و پیشنهادات مثمرثمری را نوید ببخشد. علاوه بر اینها با توجه به عرضه نفت و بنزین ایران در بورس و اینکه شاید مشتریان احتمالی این کالاها کشورهای عضو اکو باشند تبادل افکار وزرا می‌تواند معاملات را تسهیل و مشکلات بخش خصوصی خریدار و فروشنده این کالاها را رفع کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز