مدیرعامل بانک صادرات:
بخش مهمی از FATF در حال اجرا است /مطالبات 200 هزار میلیاردی بانکها بابت ارایه تسهیلات
مدیرعامل بانک صادرات تاکید کرد که بخش مهمی از FATF در حال اجرا است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، حجتالله صیدی در جلسه بررسی چالشهای ناظم بانکی با اشاره به مشکلات موجود در سیستم بانکی کشور اظهار داشت: عدم تعادلهای ساختاری در اقتصاد و نااطمینانی به آینده اقتصاد، سیاستهای پولی و مالی، نگاه حکمرانی، محدودیتهای بینالمللی و نرخ ارز از جمله چالشهای امروز نظام بانکی هستند.
وی با اشاره به بحث نااطمینانی در اقتصاد گفت: نوسانات اخیر در اقتصاد پیشبینی آینده را سخت کرده که این موضوع در تمام بخشهای اقتصادی سایه انداخته است.
صیدی با اشاره به عدم تعادلهای ساختاری در اقتصاد گفت: متاسفانه سیاستهای اقتصادی تداوم ندارد و پایدار نیستند و همواره شاهد تغییر رویکردها هستیم.
مدیرعامل بانک صادرات با بیان اینکه نگاه حکومتها و دولتها در سراسر دنیا به نظام بانکی متفاوت بوده، گفت: در تمام اقتصادهای دنیا ممکن است نظام حکمرانی به نظام بانکی بهعنوان جیب خود و حیات خلوت خود نگاه کند و این پدیده در تمام دنیا دیده میشود اما رویکردها در حال تغییر است طوریکه در بحران سال 2008 شاهد تغییرات گسترده درسیاست بانکی بودیم .
وی با تاکید بر اینکه از دیگر محدودیتهای ایران در نظام بانکی بحث تحریمها است، گفت: همواره با تحریمها سروکار داشتهایم و محدودیتهایی برای ما ایجاد کرده؛ در کنار آن تغییر نرخ ارز هم باعث نگرانیهایی در سطح کلان و خرد اقتصاد ایران شده است.
مدیرعامل بانک صادرات با اشاره به سه دسته از چالشهایی که بارها با آن مواجه هستند، ادامه داد: اولین چالش بحث ترازنامهها به شدت دچار ضعف شدند و باید برای آن تدبیری اندیشید. موضوع بهرهوری و کارآمدی و نظام راهبری بانکها هم از دیگر چالشهای نظام بانکی محسوب میشود.
وی با اشاره به ناترازی ترازنامهها در سیستم بانکی گفت: یکی از مهمترین موضوعات که موجب ناترازی ترازنامههای بانکی میشود بحث مطالبات معوق است که در سررسیدها بدهکاران آن را پرداخت نکردند. بانکهایی که شامل اصل 144 هستند به شدت با موضوع مطالبات موقت دست و پنجه نرم میکنند .
مدیرعامل بانک صادرات گفت: البته در یکی - دو سال گذشته دولت برای مطالبات موقت چارهای اندیشید و آن هم انتشار اوراق بدهی و اسناد خزانه بود که آن هم به نتیجه نرسید و تنها مقداری از مطالبات را سررسیددار کرد. در حال حاضر میزان مطالبات بانکها بابت تسهیلات چیزی حدود 200 هزار میلیارد تومان است و مطالبات معوق شرکتهای دولتی هم به بیش از 20 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی با اشاره به مشکل پرداخت مطالبات ارزی اظهار داشت: در حال حاضر با افزایش نرخ ارز رقم مطالبات ارزی افزایش یافته و اگر کسی در گذشته 4 میلیارد دلار تسهیلات ارزی گرفته امروز باید 40 میلیارد دلار این تسهیلات را بپردازد حال اینکه اگر هم توان پرداخت آن را داشته باشد دسترسی به ارز وجود ندارد و نمیتوان این مقدار ارز را تهیه کرد.
صیدی با اشاره به بحث مطالبات تکلیفی بانکها گفت: با مطالبات تکلیفی بابت ارایه تسهیلات مانند وام ازدواج، خود اشتغالزایی، وام در مواقع وقوع بلایای طبیعی و یا خرید تضمینی مواجه هستیم .
وی با اشاره به داراییهای بانکها ادامه داد: در مقطعی دولت موضوع رد دیون و تهاتر بدهیهای خود به بانکها را با اموال خود اجرا کرد و حالا که بانکها بابت مطالبات خود اموالی را دریافت کردند معترض هستند که نظام بانکی وارد بنگاهداری شده است.
صیدی اظهار داشت: در مقطعی هم بانکها به کمک موسسات غیر مجاز اعتباری شتافتند و بحث ادغام این موسسات در بانکها مطرح شد و بانک صادرات هم موسسه میزان و بخشی از موسسه ثامن را پذیرفت. آنها بدهیهای خود که سپردههای مردمی محسوب میشوند را با خود به مجموعه بانک آوردند و داراییهایشان از مطالباتی از مجموعه شاندیز بود که پیچیدگیهای بسیار زیادی برای وصول آنها وجود دارد.
مدیرعامل بانک صادرات با بیان اینکه در حال حاضر بانکها در یک رقابت پول را بسیار گران جذب میکنند، گفت: در حال حاضر بحث نرخ سود بانکی مطرح است که بدهی اصلی بانکها همان سپردههای مردمی محسوب میشود. از سوی دیگر بدهی به صندوقهای بازنشستگی هم یکی دیگر از مشکلات بانکها است.
صیدی با اشاره به مشکلات حوزه بهرهوری و کارایی بانکها گفت: یکی از مشکلات میزان شعب بانکها است و شعبی داریم که سرانه و منابع پایینی دارند و پس از افتتاح دیگر نمیتوانیم برای آنها تصمیم بگیریم. درباره نرخ سود هم در حال حاضر بهای تمام شده پول در بانکها به ندرت زیر 25 درصد است.
وی با اشاره سومین چالش بانکها مبنی بر مشکلات در نظام راهبری اظهار داشت: محیط قانونی بانکداری، میزان تفکیک سیاستگذاری از اجرا، ترکیب هیاتمدیره و نقش آنها، کمیته راهبری و فرهنگ و رویکرد راهبری شرکتها از جمله موضوعات مطرح در این حوزه است .
مدیرعامل بانک صادرات تاکید کرد: امروز با وجود تحریمها با مشکل تامین مالی مواجهه هستیم. البته باید مقاومت و تابآوری خود را در این حوزه افزایش دهیم.
صیدی درباره لزوم عضویت در FATF تاکید کرد: در حال حاضر بخش مهمی از FATF در کشور ما اجرا میشود و معتقدم اجرای کامل آن مشکلی ایجاد نمیکند. البته در حال حاضر موضوع FATF سیاسی شده است.
مدیرعامل بانک صادرات با تاکید بر اینکه ورود بانکها به موضوع بنگاهداری سم است، گفت: بانکها باید شرکتهای پولی و مالی مانند لیزینگها و کارگزاریها را راهاندازی کنند و قطعا ورود به بنگاهداری اشتباه است.
وی درباره الزامات تحول نظام بانکی گفت: اگر میخواهیم به نظام بانکی نیمهدوم دهه 70 برگردیم باید پایبندی به قوانین و مقررات در عمل، حذف تدریجی مطالبات معوق، افزایش سرمایه نقدی بانکها، تعیین و تکلیف بدهی دولت و بانکها و ارتقای نظام راهبری شرکتی در بانکها را به اجرا برسانیم.