خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد:

چرا مسئولان قادر به حل معادله ساده توازن تولید، نیاز داخلی و صادرات نیستند؟/ صادرات تنها متهم افزایش قیمت سیب زمینی نیست

چرا مسئولان قادر به حل معادله ساده توازن تولید، نیاز داخلی و صادرات نیستند؟/ صادرات تنها متهم افزایش قیمت سیب زمینی نیست
کد خبر : ۷۷۵۶۱۰

روند افزایش دوباره قیمت سیب‌زمینی از چند روز پیش آغاز شده و همچنان ادامه دارد. برخی کاهش تولید در پی سیل بهار را دلیل گرانی دوباره این محصول در سال‌ جاری می‌دانند، اما وزارت جهاد کشاورزی می‌گوید تولید نسبت به سال گذشته ثابت مانده و حتی بیش از نیاز کشور است.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ در روزهای پایانی سال گذشته بود، قیمت سیب زمینی روند افزایشی به خود گرفت به نحوی که در نیمه اردیبهشت در میادین میوه و تره‌بار هر کیلوگرم سیب زمینی 5 هزار و 500 تومان و در خرده فروشی‌ها بیش از 8 هزار تومان به فروش ‌می‌رسید. بارندگی و سیل و در پی آن مشکل حمل و نقل و همچنین آغاز ایام نوروز دلیل افزایش قیمت این محصول عنوان شد. با ادامه افزایش قیمت سیب زمینی وزارت صنعت ، معدن و تجارت در یازده فروردین سالجاری در ابلاغیه‌ای به گمرکات کشور صادرات این محصول را ممنوع کرد.

با اعلام ممنوعیت صادرات، قیمت سیب زمینی از انتهای همان ماه رو به کاهش گذاشت تا جای که روزهای ابتدای اردیبهشت در میادین میوه و تره بار قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی به 3 هزار و 500 تومان کاهش یافت. در روزهای انتهای اردیبهشت قیمت سیب زمینی بار دیگر روند افزایشی به خود گرفت. اتحادیه بارفروشان میادین میوه و تره در 29 اردیبهشت هر کیلوگرم سیب زمینی 6 هزار تومان اعلام کرد که این به معنی افزایش دوباره قیمت این محصول به بیش از 8 هزار تومان در خرده فروشی‌ها بود.

درست دو روز بعد از آغاز افزایش دوباره قیمت سیب زمینی، وزارت صمت صادرات این محصول را آزاد کرد، عاملی که از سوی برخی دلیل اصلی افزایش قیمت سیب زمینی در هفته اخیر عنوان می‌شود.

نکته قابل تامین در اینجا این است که آزادسازی صادرات سیب زمینی در حالی به عنوان دلیل افزایش قیمت این محصول عنوان می‌شود که قبل از آن روند افزایش دوباره قیمت سیب زمینی آغاز شده بود. به عبارت دیگر قبل از آنکه وزارت صمت صادرات سیب زمینی را آزاد کند این محصول افزایش قیمت خود را آغاز کرده بود.

در این میان برخی کاهش تولید به دلیل سیل زدگی مزارع سیب زمینی در شمال کشور را عامل گرانی این محصول می‌دانند، موضوعی که حسین اصغری، مدیرکل دفتر محصولات علوفه‌ای و جالیزی معاونت زراعی وزارت جهاد کشاورزی، در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا آن را رد می‌کند.

این مسئول درباره وضعیت تولید سیب زمینی در کشور، گفت: تولید سیب زمینی در سالجاری مشابه سال گذشته بوده و نمی‌توان تولید را مقصر افزایش قیمت دانست.

اصغری افزود: در کشت بهاره و طرح استمرار سال 97-98، 20 هزار و 200 هکتار از اراضی کشور به زیر کشت سیب زمینی رفت و که حاصل آن تولید 650 هزار تن از این محصول بوده است.

 وی ادامه داد: از این میزان 150 هزار تن مربوط به طرح استمرار و 500 هزارتن آن مربوط به کشت بهاره است.

اصغری با تاکید بر اینکه سیب زمینی که اکنون به بازار عرضه می شود محصول کشت بهاره است، افزود: سطح زیر کشت سیب زمینی بهاره در سالجاری را 15 هزار و 500 هکتار عنوان کرد و گفت: سطح زیر کشت سیب زمینی بهاره در سالجاری مطابق با سال گذشته است و این به معنی رد ادعای افزایش قیمت به دلیل کاهش تولید است.

البته این مسئول وزارت جهادکشاوزی پذیرفت که به زیر آب رفتن مزارع سیب زمینی در استان گلستان در کاهش عملکرد تولید سیب زمینی در واحد سطح مزارع این استان موثر بوده است.

بر اساس این گزارش،‌ مشکل صادرات باشد یا خلاء تولید، به نظر می‌رسد با توجه به حجم تولید سیب زمینی حل مشکل بازار و متعادل سازی قیمت این محصول دشوار نباشد، ‌کافی است متولیان امر بین میزان تولید، نیاز داخل و صادرات توازن ایجاد کنند، معادله‌ای که حل آن کار سختی نیست.

چرا مسئولان قادر به حل معادله ساده توازن تولید، نیاز داخلی و صادرات نیستند؟/ صادرات تنها متهم افزایش قیمت سیب زمینی نیست

 

 

 

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز