رئیس کنفدراسیون صادرات
ارز ۴۲۰۰ تومانی بزرگترین رانت را ایجاد کرد
رئیس کنفدراسیون صادرات گفت: به زعم ما صادرات را با مشکل مواجه میکند ما همان زمان گفتیم این ارز ۴۲۰۰ باعث رانت میشود و دیدیم بزرگترین رانت اقتصاد کشور ایجاد شد و عملا شاهد بودیم کالاهایی که با این ارز وارد میشوند خیلی گرانتر از ۴۲۰۰ تومان به سفره مردم میرسد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا در نشست خبری رئیس کنفدراسیون صادرات محمد لاهوتی با اشاره به سال ۹۷ و مشکلات آن گفت:سال ۹۷ سال سختی بود دولت تصمیماتی گرفت که در گذشته خودش به آن نقد داشت، ما برگشت تعهد ارزی را بعد از ۲۰ سال دوباره تجربه کردیم، سطح بندی حجم صادرات باعث شد صادر کنندگان با مشکل مواجه شوند.
وی ادامه داد: افزایش نرخ ارز تنها جایی که میتوانست اثر گذاری مثبت داشته باشد صادرات بود که آنطور که باید افزایش نداشتیم، البته باید در برخی موارد به دولت حق داد و ما به عنوان فعال اقتصادی به دولت کمک کنیم.
لاهوتی با اشاره به حضور شمخانی در اتاق بازرگانی تهران گفت:اتفاق خوب در سال ۹۷ نشست با دبیر شورای امنیت در اتاق تهران بود که گزارش آن برای رهبری ارسال شد و نتیجه آن شد که برای اولین بار در ۴۰ سال اخیر رهبری ورود کردند و جمله معروف "دولت نظرات اتاق را ببینند و بشنوند" بیان شد. گرچه انتظار داشتیم دولت این نظر را بیش از این جدی بگیرد اما همچنان تعامل و نشست با دولت ادامه دارد.
رئیس کنفدراسیون صادرات در خصوص میزان صادرات گفت: آمار از بهمن اعلام نشده اما آمار کلی ۱.۵ میلیارد دلار مثبت است و پیش بینی می شود تا آخر سال همینطور شود.
وی در خصوص فعالیتهای این کنفدراسیون در سال ۹۷ گفت: برای آسیب شناسی و حل مشکلات صادرکنندگان در اتاق کمیتهای تشکیل شد در جلسات این کمیته مشکلات را مطرح کردیم که بخشی حل شد بخشی مسکوت ماند و بخشی به دنبال حل آن هستیم. از جمله الزامبرگشت ارز در عرض ۳ ماه، الزام ارائه ارز صادرات به سامانه نیما و سطح بندی صادرات مواردی بود که به زعم ما صادرات را با مشکل مواجه میکند ما همان زمان گفتیم این ارز ۴۲۰۰ باعث رانت میشود و دیدیم بزرگترین رانت اقتصاد کشور ایجاد شد و عملا شاهد بودیم کالاهایی که با این ارز وارد میشوند خیلی گرانتر از ۴۲۰۰ تومان به سفره مردم میرسد، امروز دولت به این نتیجه رسیده که ارز ۴۲۰۰ تومانی جور دیگری باید تخصیص پیدا کند.
لاهوتی یادآور شد: واردات کالا را دولت به نوعی مدیریت کرد اما شاهد بودیم که مواد اولیه به طرق دیگر وارد میشود آن هم با قیمتهای خیلی بالاتر. این امر نشان داد که دخالت دولت در این امور نمیتواند حلال مشکلات باشد.
لاهوتی گفت: تعیین زمان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات باعث شده است که این نگرانی برای تجار وجود داشته باشد که نتوانند به تعهدات خود برای بازگشت ارز حاصل از صادرات در زمان تعیین شده عمل کنند و برخی از آنها ریسک را قبول نکنند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با بیان اینکه حدود 80 درصد صادرات کشور محصولات خام و نیمه ساخته بوده است گفت: حدود 20 درصد محصولات صادراتی ایرانی محصولاتی ساخته شده و با ارزش افزوده بالا است که لازم است دولت بر اساس مشوق هایی که به صادر کنندگان کالاهای با ارزش افزوده بالا پرداخت می کند از صادرات این محصولات حمایت کند.
وی با بیان اینکه نرخهای فعلی دلار در کشورمان واقعی نیست، اظهار داشت بازار دلار بالای 10هزار تومان را پس زد. بازار کشش ارز به این قیمت را ندارد.
وی با اشاره به آخرین آمار تجارت خارجی کشور گفت: بر اساس آمار جدید رئیس کل گمرک، در یازده ماهه 40 میلیارد دلار صادرات و 38.5 میلیارد دلار واردات انجام شده است که به نظر میرسد میزان صادرات کشور تا پایان سال به حدود ٤١ میلیارد دلار برسد.
بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور روان میشود
لاهوتی اظهار داشت: دولت تصمیمات جدیدی برای تسهیل بازگشت ارز حاصل از صادرات و امکان ارائه ارز صادراتی برای واردات خود صادرکننده یا واردکننده دیگر در نظر گرفته است که این امر میتواند بازگشت ارز صادراتی به کشور را آسان کند اما باید ثبت سفارشها نیز روانتر باشد.
وی افزود: بانک مرکزی معتقد است که پتروشیمیها در بازگشت ارز خود خوب عمل کردهاند اما به هر حال میعانات گازی که 23 تا 24 درصد از صادرات را در اختیار دارند که بیشتر آنها دولتی هم هستند .
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: تا یک ماه قبل عملاً امکان استفاده از برخی روشها برای بازگشت ارز صادراتی وجود نداشت و اکنون امکان آن فراهم شده و به نظر میرسد بازگشت ارز صادراتی متعادلتر شود.