خبرگزاری کار ایران

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت‌وگو با ایلنا:

دولت به جای واردات مرغ، نهاده‌های مورد نیاز تولیدکنندگان را تامین کند/ توان صادرات 500 هزار تن مرغ در سال را داریم

دولت به جای واردات مرغ، نهاده‌های مورد نیاز تولیدکنندگان را تامین کند/ توان صادرات 500 هزار تن مرغ در سال را داریم
کد خبر : ۷۲۹۱۶۵

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: ما در سال حمایت از تولید قرار داریم و اگر مواد اولیه تولید برای مرغ فراهم باشد می‌توانیم سالانه 500 هزار تن مرغ صادر کنیم و نباید به دنبال واردات مرغ باشیم. بنابراین باید شرایط تولید را در کشور فراهم کنیم که اگر فراهم شود نیازی به واردات نخواهد بود.

عظیم حجت عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در خصوص وضعیت تولید مرغ در بازار اظهار کرد: تولید مرغ در وضعیت عادی به سر می‌برد و میزان جوجه‌ریزی در سطح کشور با مشکل مواجه نبوده اما آنچه در سطح کشور بیشتر از همه تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داد یکی موضوع حمل باری بود که یا از طریق پشتیبانی امور دام خریداری شده بود و یا از واردکنندگان خریداری می‌کردند که این بار طبق روند عادی ارسال نشد.

وی افزود: علاوه بر آن، افزایش قیمت‌ها هم منجر به افزایش نرخ تولید شد. نرخ کالایی که از ابتدای سال با نرخ دولتی 4200 تومانی تامین شده بود بارها دستخوش تغییر شد. امسال با وجود واردات با ارز 4200 تومانی ذرت را از 800 تومان تا 1350 تومان در بنادر خریداری کردیم در حالی که با ارز دولتی محاسبه می‌شد اما از نظر ریالی قیمت آن مدام در حال تغییر بود. 

حجت در ادامه تصریح کرد: کنجاله سویا هم از 1400 تومان تا 2400 تومان در نوسان بود و منجر به افزایش هزینه تولید مرغ در کشور شد. افزایش هزینه تولید با توجه به اینکه تولیدکنندگان از نظر نقدینگی، درآمد اندکی دارند و درگیر بازار و سیستم بانکی هستند عملا ظرفیت تولیدشان دچار خدشه شده است و توان برای پرورش از آنها گرفته شده است.

وی با اشاره به افزایش قیمت جوجه‌ یک‌روزه اذعان داشت: از آنجایی که قیمت جوجه یک‌روزه هم افزایش بالایی داشته و حدود 4500 تا 4800 تومان قیمت‌گذاری شده است مشکل جوجه‌ریزی واحدهای مرغداری هم وجود دارد. عواملی که باید تولیدکننده برای تولید از آن استفاده کند همه با نوسان شدید قیمت در سال 97 مواجه بودند و قاعدتا با افزایش هزینه تولید، قیمت کالای نهایی هم افزایش خواهد داشت.

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی افزود: با شرایطی که برای سایر پروتئین‌های مصرفی به وجود آمد، تفاوت قیمتی که نسبت به اول سال داشتند شدیدتر شد و از آنجایی که افزایش قیمت در پروتئین‌های حیوانی نسبت به پروتئین طیور بیشتر بود، مصرف کننده را به سمت گوشت مرغ متمایل کرد. اگرقیمت نهاده‌ها بر اساس نرخ ارزی که دولت تامین می‌کند مدیریت شود نرخ مرغ هم قابل کنترل خواهد بود اما اگر بخواهد به همین منوال رها شود و به جای مدیریت بخواهند نرخ مرغ را با زور و به صورت دستوری اعلام کنند هر اقتصاددانی می‌داند که این کار منجر به از پا افتادن تولید کننده خواهد شد.

وی در ادامه تصریح کرد: اگر قرار باشد تولیدکننده هزینه نهاده و تولید را بدهد اما قیمت‌ها به ضررش باشد تولید زمین‌گیر می‌شود. قیمت باید به سمت قیمت منطقی تمام شده پیش برود که کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی بر اساس تولید آن را اعلام کرده‌اند. باید کارگروهی با حضور وزارت جهاد کشاورزی، اتحادیه‌ها و سایر ارگان‌های نظارتی در یک چهارچوب منطقی قیمت تمام شده را لحاظ کنند اما مشروط به اینکه قیمت ابلاغی با قیمت بازار منطبق باشد و قیمت‌ها پس از اعلام در بازار با افزایش شدید مواجه نشود.

حجت تصریح کرد: اگر تکلیف نوسانات بازار مشخص نشود تولیدکننده انگیزه و توان خود را برای تولید از دست می‌دهد. در حال حاضر میانگین قیمت تمام شده مرغ زنده با توجه به شرایطی که برای نرخ وجود دارد و ما یک نرخ ثابت برای نهاده‌ها نداریم می‌توان گفت حدود 9500 تا 10 هزار و 500 تومان قیمت‌گذاری می‌شود.

وی افزود: برخی مرغداران از نهاده‌های شرکت پشتیبانی امور دام استفاده می‌کنند و جوجه یک‌روزه را با نرخ آزاد خریده‌اند و برخی دیگر هم نهاده و هم جوجه را از بازار آزاد خریداری می‌کنند و به همین دلیل نرخ تمام شده قیمت مرغ زنده متفاوت است.

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به افزایش هزار تومانی قیمت مرغ در خرده‌فروشی‌ها عنوان کرد: در حال حاضر قیمت مرغ در خرده‌فروشی‌های مناطق مختلف کشور از 14 هزار و 500 تومان تا 15 هزار و 500 تومان متفاوت است و نسبت به هفته گذشته 500 تا هزار تومان افزایش قیمت داشته‌ایم.

حجت با اشاره به این نکته که نهاده‌های کشاورزی و دامی جزو کالاهای اساسی و گروه یک محسوب می‌شوند و با ارز 4200 تومانی واردات آن انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: ما هم این انتقاد را از واردکنندگان داریم که اگر از ابتدای سال ارز 4200 تومانی تخصیص پیدا کرده چرا باید نرخ نهاده افزایش پیدا کند؟ این افزایش دیگر دست تولیدکننده نیست و نرخ آن به تولیدکننده تحمیل می‌شود. تولیدکننده مجبور است نهاده را 1500 تومان بخرد تا موجود زنده داخل واحد تولیدی‌اش تلف نشود. واردکنندگان باید پاسخگو باشند چرا کالایی که ارز دولتی به آن اختصاص یافته با قیمت گزاف به فروش می‌رسد.

وی افزود: نهاده وارد شده از بهمن سال گذشته تا امسال چندین مرتبه تغییر نرخ داشته درحالی که با ارز دولتی واردات آن انجام شده است. ما در این بخش مصرف‌کننده هستیم و متضرر شده‌ایم.

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در رابطه با افزایش قیمت مرغ برای شب عید گفت: معمولا در این ماه ما پیک تولید مرغ داریم و از لحاظ حجم تولید نباید با مشکلی مواجه شویم و جوجه‌ریزی مناسب انجام شده است اما اگر نرخی که امروز داریم دچار نوسان نشود می‌توان گفت همین نرخ تا پایان سال تداوم خواهد داشت اما اگر قیمت نهاده‌های دامی مجددا با افزایش قیمت مواجه شود قیمت مرغ نیز افزایش خواهد یافت.

وی افزود: تولید کننده از قیمت پایین نهاده دامی و مرغ استقبال می‌کند و سرمایه‌گذاری کمتری برای تولید نیاز دارد.

حجت با اشاره به تاثیر واردات مرغ بر قیمت آن در داخل کشور اذعان داشت: با توجه به اینکه مصرف مرغ در کشور ما بالا است واردات مقطعی تاثیر چندانی بر بازار نخواهد داشت. ضمن اینکه ما در سال حمایت از تولید قرار داریم و اگر مواد اولیه تولید برای مرغ فراهم باشد می‌توانیم سالانه 500 هزار تن مرغ صادر کنیم و نباید به دنبال واردات مرغ باشیم. بنابراین باید شرایط تولید را در کشور فراهم کنیم که اگر فراهم شود نیازی به واردات نخواهد بود.

وی افزود: این واردات نمی‌تواند تداوم داشته باشد و تنها باعث التهاب در بازار خواهد شد. اگر تداوم داشته باشد به صنعت طیور اعم از تولید طیور، کارخانجات خوراک دام و کارخانجات فرآوری در کشور صدمه وارد خواهد کرد و مورد تایید هیچ کس نیست و ما امیدواریم همین مقطع کوتاه باشد و تداوم نداشته باشد. باید به دنبال بهبود شرایط تولید باشیم.

عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به واحدهای غیرفعال و نیمه‌فعال صنعت مرغ گوشتی تصریح کرد: ما بیشتر از واحدهای غیرفعال واحدهای نیمه‌فعال داریم؛ مثلا اگر واحدی 30 هزار تا ظرفیت دارد به دلیل نداشتن نقدینگی به جای استفاده از سه سالن از دو سالن استفاده می‌کند. دولت به منظور تداوم تولید بهتر است با تشکل‌ها همکاری کند و قراردادهای بلندمدت با این تشکل‌ها امضا کند و پیش‌تولید مرغ را مدیریت کند. هرچه قدر تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج شوند وابستگی کشور به بیگانه بیشتر خواهد شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز