نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتوگو با ایلنا:
زیرساختهای لازم برای حذف چهار صفر از پول ملی فراهم نیست/ اعتقادی به SPV ندارم
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت:حذف چهار صفر از پول ملی بیش از یک دهه است که مطرح شده باید ببینیم که آیا آن موقع که این پیشنهاد مطرح شد شرایط با الان یکی بوده که میخواهند دوباره این طرح را اجرایی کنند ما در این یک دهه شاهد رشد منفی بالای پنج درصد و دو موج تورمی بالای 40 درصد بودهایم مسلما شرایط امروز حتی اندکی نیز شبیه آن موقع نیست.
مجیدرضا حریری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص اظهارات رئیس بانک مرکزی در مورد حذف چهار صفر از پول ملی کشور گفت: حذف پول یک استراتژی نیست بلکه یک ابزار است که این ابزار باید در قالب استراتژی به کار گرفته شود.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: در شرایطی که نرخ تورم در حال اوج گرفتن است و در لایحه بودجه مشخص نیست که ردیفهای درآمدی آن تحقق پیدا میکند یا خیر؟ و به طور کل در شرایطی که هیچ چیز در اقتصاد کشور پایدار نیست این قبیل کارها بدون داشتن استراژی میتواند فقط بازار را آشفتهتر کند. من تا حالا هیچ استراتژی ندیدم که بخواهم در مورد آن اظهار نظر کنم.
وی ادامه داد: حذف چهار صفر از پول ملی بیش از یک دهه است که مطرح شده باید ببینیم که آیا آن موقع که این پیشنهاد مطرح شد شرایط با الان یکی بوده که میخواهند دوباره این طرح را اجرایی کنند. ما در این یک دهه شاهد رشد منفی بالای پنج درصد و دو موج تورمی بالای 40 درصد یکی در سال 90 و دیگری در حال حاضر بودهایم مسلما شرایط امروز حتی اندکی نیز شبیه آن موقع نیست.
حریری افزود: ازسوی دیگر اطلاعات و آمارهایی که بانک مرکزی باید در اختیار اقتصاددانها بگذارد محدود شده و تورم آذرماه هنوز منتشر نشده است بر همین اساس باور ندارم در چنین شرایطی دولت این کار را عملی کند
در شرایطی که زیرساختهایی مثل کنترل نرخ تورم و ثبات قیمت ارز وجود ندارد. با این کار فقط اقتصاد کشور را دچار هرج و مرج و آشفتگی میکنیم.
وی افزود: امیدوارم اگر این طرح اجرایی شد حداقل مطالعات و طرحهای پژوهشی که منجر به این تصمیمگیری شده است را در اختیار صاحبنظران قرار دهند.
عضو اتاق بازرگانی ایران در خصوص SPV و اظهارات رئیس بانک مرکزی مبنی بر ناامید شدن از ایجاد این کانال مالی بین اتحادیه اروپا و ایران گفت: بیش از هشت ماه است که از خروج آمریکا از برجام میگذرد و ما در همان ایام صحبت مهلت چند هفتهای به اتحادیه اروپا را بیان کردیم. چند هفته یعنی کمتر از یک ماه. وقتی اروپا دید که ما بعد از این مدت هیچ کار خاصی نکردیم زمینه را برای خریدن زمان بیشتر مهیا دید.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت موجود من فکر میکنم تا اردیبهشت ماه اروپا هیچ فعالیتی برای ایجاد این کانال مالی نخواهد کرد.
وی در خصوص تاثیرگذاری SPV بر اقتصاد کشور گفت: آن چیزی که تاکنون منتشر شده است نشان میدهد که اگر این کانال مالی هم ایجاد شود مشکلات زیادی را حل نخواهد کرد و بیشتر تاثیر روانی دارد حالا اگر رئیس بانک مرکزی به چنین برداشتی رسیده و از اجرایی شدن آن ناامید شده است باید دستگاه دیپلماسی کشور پاسخگو باشد.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین افزود: در پنج – شش سال گذشته ما بیش از حد به اروپاییها توجه کردیم و به شرکای قدیمی آسیایی که در دوران تحریم با ما همکاری میکردند بیتوجه شدیم من فکر میکنم اگر با چین و هند روابط نزدیکتری ایجاد میکردیم بیشتر به نفع ما بود. این دو کشور در تحریمها بارهای بزرگی را از دوش ما برداشتند.
وی ادامه داد: بعد از مذاکرات برجام آن طور که مانند قبل بود به همکاری با آنها توجه نکردیم و خیلی به اروپاییها متکی شدیم آن هم بر اساس این تحلیل غلط که اروپا مستقل از آمریکا است. من در حوزه سیاست اطلاعی ندارم اما میدانم اقتصاد اروپا وابستگی کاملی به اقتصاد آمریکا دارد به خصوص سه قدرت اروپایی در هم تنیدگی خاصی در حوزه اقتصاد با آمریکا دارند آنقدر که نمیتوان آنها را بدون اقتصاد آمریکا متصور شد.
حریری افزود: از سوی دیگر مشکلات داخلی اتحادیه اروپا همچون برگزیت و خروج انگلیس از این اتحادیه و مشکلات اقتصادی کشورهای کوچک اروپایی این اتحادیه را بیشتر از قبل به آمریکا وابسته کرده است. همین مشکلات باعث شده که امروز گروههای راستگرای افراطی و پوپولیست بتوانند در برخی از کشورهای اروپایی قدرت بگیرند.
گروههای راستگرای افراطی و پوپولیست زمانی به قدرت میرسند که وضعیت اقتصادی مردم خوب نباشد.
وی تصریح کرد: من از همان ابتدا به SPV اعتقادی نداشتم زیرا مشکل ما صندوق و یا ارتباط مالی با یک قسمت از جهان نیست مشکل این است که ما از سال 88 و 89 دیگر ارتباط بانکی با اروپا و جهان نداشتیم. در سالهای اخیر ما هیچ وقت یک رابطه بانکی و روان با دنیا نداشتیم که مهمترین بهانه آنها نیز رعایت نکردن قوانین پولشویی و یا همان FATF بوده است اکنون هم اگر این مجموعه قوانین از سوی ما اجرا نشود یک بهانه دیگر به آنها دادهایم تا ارتباطی نداشته باشیم.
وی در پایان گفت: همه چیز را نباید در بعد داخلی و احزاب و شخصیتها دید. بعد از جنگ جهانی دوم عرف بین الملل هیچ گاه این طور نبوده که بعد از امضای یک توافقنامه بین المللی و چندجانبه و تایید سازمان ملل به راحتی توسط یک فرد شکسته شود بعضی از امور از اختیار و اراده ما خارج است و باید آن را درک کنیم.